Τουρκία: Κλείνει τα στενά του Βοσπόρου στα πολεμικά πλοία

Χαρακτήρισε «πόλεμο» τη ρωσική εισβολή, έτσι ώστε επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ να περιορίσει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου        

Η Τουρκία προειδοποίησε πως θα περιορίσει τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ζητώντας από άλλες χώρες να μη στέλνουν πολεμικά πλοία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.

«Εφαρμόσαμε ό,τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ και αυτό θα κάνουμε στο εξής. Δεν έχει υπάρξει αίτημα για διάπλου των στενών μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες χώρες να μην περάσουν πολεμικά πλοία τους πλοία από τα Στενά, εφαρμόζοντας τη Συνθήκη του Μοντρέ, δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατόπιν επικοινωνίας του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. 

Ερντογάν: “Απαράδεκτη” η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας 

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Ουκρανία ως “πόλεμο” και σηματοδότησε την εφαρμογή της συνθήκης του Μοντρέ. Χαρακτήρισε μάλιστα “απαράδεκτη” τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι θαυμάζει την αντίσταση των Ουκρανών, ενώ τόνισε ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας: “Βλέπουμε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως απαράδεκτη και εκτιμούμε τον αγώνα της ουκρανικής διοίκησης και του λαού. Αποφασίσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε τρόπος που θα αποτρέψει την κλιμάκωση. Μέχρι σήμερα, 5 χιλιάδες πολίτες μας έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας και έχουν περάσει στη χώρα μας και σε άλλες χώρες. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες εκκένωσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της στο πλαίσιο των θεσμών και των συμμαχιών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μέχρι σήμερα”.

Παράλληλα ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα εφαρμόσει τα άρθρα της Συνθήκης του Μοντρέ για “να αποτρέψει κλιμάκωση της κρίσης”, ενώ δήλωσε παράλληλα ότι είναι θλιμμένος από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά επισήμως τον όρο πόλεμος που σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είπε: “Φυσικά, η απόφαση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα ξεπεράσουμε με ασφάλεια την κρίση στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, όπως όλες οι πρόσφατες προκλήσεις στη χώρα μας”.

Προσέθεσε: “Η Τουρκία είναι μια χώρα που θέλει ειρήνη στην περιοχή της. Αυτή τη στάση έχουμε επιδείξει παντού. Στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, συμβουλεύσαμε την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω διαλόγου. Και πάλι σε αυτή τη διαδικασία, θέσαμε σε δράση την πολύπλευρη διπλωματία μας για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Λυπούμαστε πραγματικά που φτάσαμε εδώ. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την άποψη της χώρας μας για το θέμα σε κάθε πλατφόρμα, ειδικά στο ΝΑΤΟ.”

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο