Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη «μάχη» κατά της πανδημίας εισέρχεται η χώρα μας, με τις επόμενες δύο εβδομάδες να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και μάλιστα ενόψει των Χριστουγέννων.

Με τον αριθμό των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υγειονομικές αρχές και κυβέρνηση παραμένουν σε συναγερμό.

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, το μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και παράταση της καραντίνας -παρότι μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή μόνο αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαμε 211 νεκρούς ενώ μέσα στον Νοέμβριο έχουν καταλήξει 1.000 και πλέον (1.004 για την ακρίβεια) άνθρωποι.

Η πίεση στο ΕΣΥ είναι ιδιαίτερα αισθητή κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι ΜΕΘ και οι κλίνες Covid έχουν εξαντληθεί, με την κυβέρνηση να έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία ενός υπαίθριου νοσοκομείου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.

Σε συνέντευξή της στο CNN Greece, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε με μεγάλους αριθμούς θανάτων για δύο – τρεις εβδομάδες.

«Στη συνέχεια, αν πέσουν τα κρούσματα, θα δούμε και πτώση στις διασωληνώσεις και τους θανάτους» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Παράταση στο lockdown και ψώνια Χριστουγέννων με SMS

Όλα δείχνουν πως το lockdown θα πάρει παράταση. Σύμφωνα με τον Alpha, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει ότι η παράταση έχει «κλειδώσει» τουλάχιστον ως και τις 7 Δεκεμβρίου.

«Τίποτα δεν πρόκειται να ανοίξει πριν τις 7 Δεκεμβρίου», ήταν τα λόγια του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.

Μάλιστα, η παράταση αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Όσον αφορά τα φετινά Χριστούγεννα, σίγουρα θα είναι πρωτόγνωρα.

Αναφορικά με τα SMS, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τη λειτουργία του 13033 με στόχο η έξοδος των πολιτών για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια να γίνει ελεγχόμενα και με τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σε τρία βήματα η πιθανή άρση

Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, θα υπάρξουν τρία στάδια επιστροφής στην κανονικότητα.

Αναλυτικά τα στάδια:

  • Η επανεκκίνηση των σχολείων (σ.σ. η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και αργότερα τα γυμνάσια και τα λύκεια).
  • Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.
  • Η επιστροφή της εστίασης με αυστηρές προδιαγραφές (μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική).