Τοψίδης: «Θα είμαστε συναινετικοί για το καλό της επιχειρηματικότητας»

Για την καθυστέρηση ενίσχυσης των επιχειρήσεων, μέσα από το πρόγραμμα της Περιφέρειας και την κόντρα με τη ΔΕΣΜ-ΟΣ, μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Ερώτημα για την κόντρα των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ με τη διοίκηση της Περιφέρειας και της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή οικονομικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις, μέσα από το πρόγραμμα της Περιφέρειας, έθεσε η «ΓΝΩΜΗ» κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης τύπου του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλου Τοψίδη, με την αφορμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του φορέα.

Όπως είναι γνωστό, από τον περασμένο Οκτώβρη, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ανακοίνωσε την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων της ΑΜΘ, οι οποίες, λόγω κορωνοϊού δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης. Ακολούθησε η έναρξη υποβολής των αιτήσεων και στα τέλη του έτους, ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια και τη ΔΕΣΜ-ΟΣ, πως ήδη υπάρχουν περίπου 1.000 αιτήσεις που έχουν αξιολογηθεί και άμεσα θα ενισχυθούν. Ένα μήνα αργότερα, το πρόγραμμα έχει «παγώσει», οι επαγγελματίες είναι σε απόγνωση και τα Επιμελητήρια επιρρίπτουν ευθύνες για την καθυστέρηση στη ΔΕΣΜ-ΟΣ, την στιγμή που η πρόεδρός της Κατερίνα Ιωαννίδου, σε πρόσφατες δηλώσεις της, τόνισε πως «όσο τα Επιμελητήρια αρνούνται να συγκροτήσουν διοικητικό συμβούλιο παρά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κάνουν ενστάσεις, αυτό το πράγμα θα διαιωνίζεται. Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να επιρρίψουν ευθύνες τόσο στον Περιφερειάρχη, όσο και στο δικό μου πρόσωπο, ευθύνες που δεν μας αναλογούν, αλλά ευθύνες που τις έχουν οι ίδιοι εδώ και 7-8 μήνες, κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μην έχει ο «ΔΕΣΜΟΣ» διοικητικό συμβούλιο».

Απαντώντας στην ερώτηση της ΓΝΩΜΗΣ και άλλων ΜΜΕ σχετικά με το θέμα, ο κ. Τοψίδης τόνισε πως τον τελευταίο χρόνο, η Περιφέρεια τοποθέτησε τη συγκεκριμένη πρόεδρο στην εταιρία ΔΕΣΜΟΣ και θέλησε να αναλάβει τη διοίκηση εξ ολοκλήρου και να κάνει τις δικές της αλλαγές.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό έχει επιφέρει καθυστερήσεις γενικότερα στην εταιρία ΔΕΣΜ-ΟΣ και σε όλα τα προγράμματα που είναι υπό αξιολόγηση και ένα από τα προγράμματα αυτά είναι και της Μη Επιστρεπτέας. Όμως, για το πρόγραμμα της Μη Επιστρεπτέας, τα Επιμελητήρια από τον Απρίλιο είχαμε στείλει επιστολή στον Περιφερειάρχη για να κάνουμε διάλογο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είμαστε από αυτούς που θέλουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είμαστε από αυτούς που επιζητήσαμε από τα υπουργεία αυτό το πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι παρά τις ελλείψεις (που δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ, αλλά δεν θα μπούμε σήμερα στην εξειδίκευση του προγράμματος), είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε πως παρά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΣΜ-ΟΣ, από τον Νοέμβριο, για να ανατεθεί σε ειδικούς αξιολογητές η διαχείριση των αιτήσεων των επιχειρήσεων, προκειμένου να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία, δεν υπήρξε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η πρόεδρος δεν έχει εκτελέσει αυτήν την  απόφαση. Είναι καθαρά ευθύνη της Προέδρου, δεν αφορά τα Επιμελητήρια, δεν υπάρχει καμιά κόντρα, δεν υπάρχει καμιά δικαστική διαμάχη από τα Επιμελητήρια προς την Περιφέρεια» σημείωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας πως το  θέμα θα λυθεί στις 2 Φεβρουαρίου, οπότε έχει οριστεί νέα γενική συνέλευση της ΔΕΣΜ-ΟΣ.

«Η δική μας η θέση είναι πάντοτε συναινετική. Δεν διεκδικήσαμε ποτέ τα Επιμελητήρια να έχουμε την πρωτοκαθεδρία, να έχουμε τη Διοίκηση, κανένας Πρόεδρος Επιμελητηρίου δεν θέλει να γίνει πρόεδρος στη ΔΕΣΜ-ΟΣ. Θα είμαστε συναινετικοί για το καλό της επιχειρηματικότητας και καλούμε την Πρόεδρο να μην ψεύδεται, να ‘ρθει και να καθίσει σε ένα τραπέζι διαλόγου, γιατί οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων είναι αιρετοί και εκλεγμένοι, η πρόεδρος δεν είναι αιρετή, είναι διορισμένη. Να σεβαστεί τους εκλεγμένους προέδρους και την πλευρά της Περιφέρειας και να κάνει πράξη την ομόφωνη απόφαση… Θα είμαστε συναινετικοί 100% να λυθεί το πρόβλημα, αρκεί από την άλλη πλευρά και η πρόεδρος της ΔΕΣΜΟΣ, η οποία έχει τοποθετηθεί από την Περιφέρεια που αυτή τη χρονική στιγμή έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό, θα πρέπει και αυτή να θέλει να συνδράμει στο καλό της επιχειρηματικότητας και των μελών των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας μας».

Μάχη για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

Στη δεύτερη ερώτηση που καταθέσαμε για το gnomionline.gr: «Με τα δεδομένα της πολύμηνης υγειονομικής κρίσης, με τον Έβρο να έχει και την ελληνοτουρκική κρίση που εκδηλώθηκε νωρίτερα, με τις δυσοίωνες προβλέψεις από πλευράς ΓΣΕΒΕΕ, πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις του νομού μας η επόμενη μέρα με την επιστροφή στην όποια κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό πόσο και αν είστε ικανοποιημένος με την στήριξη της πολιτείας σε κεντρικό επίπεδο;» ο κ. Τοψίδης απάντησε:

«Ως σημείο αναφοράς βάλαμε τον Απρίλιο του 2021, τότε πιστεύουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα λειτουργούν και θα επανέλθει η οικονομία στην κανονικότητα. Από εκεί και πέρα, το Επιμελητήριο πιστεύει ότι για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές, εφόσον έρθουν στην κανονικότητα, η οικονομία θα μπορέσει να επανακάμψει. Όσο για τα μέτρα της κυβέρνησης, όσα δόθηκαν μέχρι σήμερα ήταν μέτρα επιβίωσης, μέτρα για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις ανοιχτές. Στο  επόμενο χρονικό διάστημα, σε συναντήσεις με τα υπουργεία, το Επιμελητήριο θα διεκδικήσει νέα κίνητρα, εξατομικευμένα, κλαδικά για τις επιχειρήσεις, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες και τη ρευστότητα. Σε αυτό τον  άξονα θα κινηθούμε για τη ρευστότητα και την ώθηση ανάκαμψης των επιχειρήσεων».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο