efhmerida1

Το Θεατρικό έργο «Σε μένα μιλάς;» του Ράινερ Χάχφελντ από τους Ομίλους του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης

Η παράσταση παρουσιάστηκε στους μαθητές όλων των τμημάτων του σχολείου, με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς          

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, 2023-2024, στo 3o Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης λειτούργησε για πρώτη φορά ο θεσμός των Εκπαιδευτικών Ομίλων. Οι μαθητές/τριες,  παρά το επιβαρυμένο καθημερινό τους πρόγραμμα και τις αυξημένες απαιτήσεις  της διδακτέας ύλης και των εξετάσεων , ανταποκρίθηκαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ζήλο και επιμονή.  Αφιέρωσαν πολλές ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο, κάνοντας συστηματικές πρόβες καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και συμμετέχοντας πάντα με θετική διάθεση, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των υπεύθυνων  εκπαιδευτικών τους.

Οι όμιλοι του 3ου ΓΕΛ   «Θεατρική παράσταση- Μουσική επένδυση», με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κ.κ. Αγγελώνια Πολύμνια και Παπανδρέου Σπυριδούλα  και   «Εργαστήριο Μουσικοκινητικής έκφρασης και Δημιουργικής Γραφής», με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κ.κ. Κομνηνού Αναστασία και Ζερδελή Σοφία  συνεργάστηκαν δημιουργικά μεταξύ τους και προετοίμασαν την προβολή της Θεατρικής Παράστασης  του Γερμανού συγγραφέα Ράινερ Χάχφελντ (1996) Eins auf die Fresse- «Σε  μένα μιλάς;». Η παράσταση παρουσιάστηκε την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, στους μαθητές όλων των τμημάτων του σχολείου, με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Πολύ σημαντική υπήρξε η αρωγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την επιτυχία του εγχειρήματος, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Υπόθεση του έργου:

Στο Λύκειο μιας επαρχιακής πόλης μια παρέα νέων αναστατώνεται από την αυτοκτονία ενός συμμαθητή τους. Τέσσερις νέοι, παρότι φίλοι, βιώνουν την απόλυτη μοναξιά και επικοινωνούν μεταξύ τους βίαια. Ψυχολογικός πόλεμος, υποτίμηση, λεκτική και σωματική βία, συναισθηματικά αδιέξοδα, ανομολόγητοι έρωτες συνθέτουν την παλέτα της παρέας. Αδυνατούν να ερμηνεύσουν τον θάνατο και εξωθούνται στα άκρα. Φαίνεται να εκλιπαρούν για επικοινωνία με την οικογένειά τους. Η λαχτάρα τους για αναγνώριση μετατρέπεται σε επιθετικότητα. Oι οικογένειές  τους δεν μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη ή κατανόηση και οι έφηβοι αντιδρούν με αβεβαιότητα. Και το σχολείο είναι εκεί – ή δεν είναι; – για να διαχειριστεί αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα; Διαπερνά όλο το κείμενο ένα ηχηρό «γιατί». Θα απαντηθεί άραγε μέσα στις 18  σκηνές , που  ολοκληρώνουν το έργο;

Σε μια εποχή συνεχών ανακατατάξεων, αβεβαιότητας, έλλειψης ουσιαστικής επικοινωνίας, ψυχικής απομόνωσης, εναλλαγής θυτών και θυμάτων, παραβατικών συμπεριφορών και με τα περιστατικά σωματικής και ψυχολογικής  βίας να αυξάνονται διαρκώς, ο Χάχφελντ θίγει με σύγχρονο τρόπο, σε σύντομες και γεμάτη δράση σκηνές, το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού και καλεί νέους και ενήλικες να προβληματιστούν και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε καίρια ζητήματα, όπως : βία, φόβος, φιλία, προσωπική ευθύνη, μοναξιά, σχέσεις στο σχολείο και στην οικογένεια. Η υπόθεση του έργου θεωρούμε ότι φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Υπάρχει ελπίδα; Είναι το ζητούμενο. Θεωρούμε ότι μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τη θετική διάθεση, όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Με κατανόηση, υπομονή και επιμονή. Αρκεί να το θέλουμε όλοι!

Το έργο σύντομα θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης μας μετά τις εξετάσεις.

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί των Ομίλων του 3ου ΓΕΛ.

 

 

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr