Το πρόγραμμα εορτασμού της επετείου της 14ης Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 η Αλεξανδρούπολη εορτάζει την 102η Επέτειο των «Ελευθερίων» της και της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό.

Για τα «Ελευθέρια» έχουν προσκληθεί από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και θα συμμετάσχουν στις εκκλησιαστικές τελετές οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Σισανίου & Σιατίστης κ. Αθανάσιος και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Για τον εορτασμό των Ελευθερίων της Αλεξανδρούπολης, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εορταστικές εκδηλώσεις και εκκλησιαστικές τελετές:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2022

Ομιλία για την επέτειο της απελευθέρωσης στα σχολεία όλων των βαθμίδων, κατά την τελευταία ώρα του προγράμματος.

Ώρα 19.00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ώρα 20.45: Λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Ελευθερωτρίας στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου, των αρχών και του λαού της πόλης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΪΟΥ 2022

Ώρα 7.00: Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Ώρα 10.30: Επίσημη δοξολογία των «Ελευθερίων» στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ώρα 11.45: Έπαρση της σημαίας στο χώρο δίπλα στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη, σε ανάμνηση του γεγονότος της έπαρσης της σημαίας στο χώρο μπροστά στο Ταχυδρομείο, την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης, στις 14 Μαΐου 1920, με τη φροντίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη.

Στο χώρο του μνημείου, μετά την εκκλησία, θα προσέλθουν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων συνοδεία καθηγητών.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης στο μνημείο των Προσκόπων (στο χώρο μπροστά στο Ταχυδρομείο), με την παρουσία επισήμων.

Ώρα 12.15: Κοινή παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ερυθρού Σταυρού, πολιτιστικών συλλόγων, αναπήρων πολέμου με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής, στην παραλιακή οδό Βασ. Αλεξάνδρου, από την οδό Κύπρου (άγαλμα Δόμνας Βισβίζη) έως την οδό Έλλης (Αργώ).

Ώρα 20.00: Αναπαράσταση από τον Σύλλογο “Ελληνομουσείον Αίνου” της έλευσης από θαλάσσης της Εικόνας της Παναγίας Τριφώτισσας από την Αίνο στην Αλεξανδρούπολη, στο λιμάνι της πόλης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο