«Το πάρκο Αλτιναλμάζη να μείνει στο λαό της Αλεξανδρούπολης»  

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φορείς και πολίτες, μετά από την αποκάλυψη ότι ο Δήμος δεν έχει πια την χρήση της έκτασης, η οποία είναι στην κυριότητα του στρατού

 Μία πρώτη συγκέντρωση-απάντηση στις εξελίξεις αναφορικά με το πάρκο Αλτιναλμάζη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από φορείς της περιοχής. Στο κάλεσμα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης-Φερών-Σουφλίου «Η Ενότητα», ανταποκρίθηκαν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, που εξέφρασαν την αγωνία τους για τον συγκεκριμένο χώρο πρασίνου, έναν από τους ελάχιστους στην πόλη, που έχει προβλεφθεί και μπορεί να καλύψει στο μέλλον και ανάγκες σε ανέγερση νέων σχολείων, αλλά και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, από τα τέλη του 2020 δεν έχει επίσημα τη χρήση της έκτασης, που του είχε παραχωρηθεί από τον στρατό, καθώς, όπως αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, δεν ανταποκρίθηκε σε κάποιες υποχρεώσεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί προς τον στρατό, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η παράταση της παραχώρησης. Έτσι, η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε μία σειρά επαφών με τον στρατό, αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, προκειμένου να βρεθεί μία ‘win – win’, όπως είχε αναφερθεί λύση. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η ενοικίαση του χώρου ε τον Δήμο να υποχρεούται στην καταβολή ετήσιου μισθώματος κοντά στα 2-3 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη έκταση, δίνεται και η δυνατότητα δημιουργίας σχολείων και αθλητικών εγκαταστάσεων, ωστόσο,  μέχρι να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό, ο Δήμος, που έχει μόνο ανεπίσημα τη χρήση, δεν μπορεί να υποβάλει προτάσεις σε χρηματοδοτικά προγράμματα για νέα σχολεία ή χώρους άθλησης.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο στην αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στην τοπική κοινωνία. Το «παρών» στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, έδωσαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δευτεραίος-Δραμανίδου, οι ανεξάρτητοι Κολιός-Κιζιρίδης και ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Σάββας Σεφεριάδης.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του πάρκου την Κυριακή χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές της ως ένα πρώτο βήμα προς την διεκδίκηση – απαίτηση ο συγκεκριμένος χώρος να επιστρέψει οριστικά και ολοκληρωτικά στον λαό της πόλης. Όπως επισημάνθηκε, το νέο αγωνιστικό ραντεβού δίνεται για την Καθαρά Δευτέρα, στον ίδιο χώρο, ενώ το μέλλον των κινητοποιήσεων, εφόσον δεν υπάρξει κάποια ικανοποιητική εξέλιξη, θα εξεταστεί σε σύσκεψη που θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Από το σωματείο «Η Ενότητα», τοποθετήθηκε ο κ Γιάννης Χιόνης,  ο οποίος κατήγγειλε την πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου, καθώς, όπως τόνισε, ενώ τέθηκε το θέμα του πάρκου, θεωρήθηκε ότι το πρόβλημα θα λυθεί από τη δημοτική αρχή, κι ότι οποιαδήποτε κριτική από την πλευρά του Εργ/κού Κέντρου θα μπορούσε να εκληφθεί ως άσκηση αντιπολίτευσης προς το Δήμο. Ο κ. Χιόνης σημείωσε πως δεν μας περισσεύουν χώροι πρασίνου στην πόλη και πως θα πρέπει να πιέσουν όλοι οι σύλλογοι και οι φορείς για το θέμα αυτό. Όπως είπε, «προεκλογικά, όλοι οραματίζονται για το πράσινο, όταν όμως έρθει η ώρα όλα μπαίνουν στο βωμό της ανταποδοτικότητας και του κέρδους-οφέλους». Παράλληλα, άσκησε κριτική στην στάση της ηγεσίας του στρατού, την στιγμή που, όπως είπε, ο λαός έχει δώσει ό,τι του έχει ζητηθεί: δρόμους, λιμάνια, ελικοδρόμια, έμψυχο υλικό για τη διευκόλυνση των νατοϊκών σχεδιασμών, όταν όμως πρόκειται για λίγα στρέμματα πρασίνου και μερικές δεκάδες δέντρα, τότε κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας την Οικολογική Εταιρεία Έβρου,  ο κ Γιώργος Δεμερίδης σημείωσε πως και στη Θεσσαλονίκη ο στρατός ζητά πίσω δύο πάρκα, χαρακτηρίζοντας ως αδιανόητο να ζητάς πίσω χώρους που είναι απαραίτητοι για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μίλησε ακόμη για την οδυνηρή, όπως είπε, εμπειρία με τα δέντρα που προβλέπεται να κοπούν στο Φυτώριο, προκειμένου να κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο.  Όπως είπε, στον κάτοικο της Αλεξανδρούπολης αντιστοιχούν 2,5 τ.μ. πρασίνου, όταν το ιδανικό είναι 18 με 20! «Το πράσινο που έχει στη διάθεσή της μία πόλη δείχνει το πολιτιστικό επίπεδό της», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως για τη διάσωση των δέντρων στο Φυτώριο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές,  τις οποίες η δημοτική αρχή φαίνεται να περιφρονεί.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο