Το παρασκήνιο του σημερινού τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού και η είδηση

Η κρίσιμη φάση της πανδημίας, η τρίτη δόση του εμβολίου και η «πόρτα» για νέα μέτρα στους ανεμβολίαστους

Σε έκτακτες καταστάσεις – χωρίς πρόσθετα έκτακτα μέτρα, «επιστρατεύεται το βαρύ πυροβολικό» για να δώσει μία νέα ώθηση στο εμβολιαστικό μήνυμα. Αυτή είναι με άλλα λόγια η εξήγηση που δίνουν κυβερνητικές πηγές για το σημερινό τηλεοπτικό μήνυμα που θα απευθύνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, στην ερώτηση του iEidiseis.gr «γιατί τώρα», οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας, η οποία χαρακτηρίζεται από δύο εκ διαμέτρου αντίθετα στοιχεία: Ραγδαία αύξηση θανάτων, διασωληνώσεων και κρουσμάτων από τη μία και μαζική προσέλευση πολιτών τόσο για την πρώτη δόση του εμβολίου όσο και για την τρίτη αναμνηστική δόση.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όμως, κατά τις ίδιες πηγές, διαπιστώνεται καθημερινά μία πανσπερμία απόψεων, αντικρουόμενων προτάσεων και διαρροών για το ένα ή το άλλο μέτρο, τα οποία θολώνουν το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση, επιβαρύνουν την κόπωση των πολιτών και επιτείνουν τη σύγχυση. Η κατάσταση αυτή, όπως έχει γράψει το iEidiseis έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και εκνευρισμό στον πρωθυπουργό, αφού πέραν όλων των άλλων, το κυβερνητικό επιτελείο συνδέει την πολυφωνία του τελευταίου διαστήματος με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική έναντι της πανδημίας, όπως αυτή καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Με τη σημερινή του δημόσια παρέμβαση, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης, πάντα κατά τους συνεργάτες του, θέλει να βάλει τέλος στη φημολογία όλου του τελευταίου διαστήματος για μέτρα που πρόκειται ή δεν πρόκειται να υιοθετηθούν και να στείλει ένα μήνυμα προς διττή κατεύθυνση (κυβερνητικά στελέχη και ειδικούς) που καθημερινά στέλνουν πολλαπλά και συχνά αντικρουόμενα μηνύματα προς τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, εκτιμήθηκε ότι ένα νέο τηλεοπτικό μήνυμα από τον ίδιον τον κ. Μητσοτάκη θα λειτουργήσει υπέρ της κοπιώδους – και όχι χωρίς κινδύνους – απόφασης της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων, όπως πχ έκανε η Αυστρία, αλλά να επιμείνει στη σήμερα στρατηγική της. Μία στρατηγική που διατηρεί σχεδόν σε συντριπτικό βαθμό αναλλοίωτες τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και ταυτοχρόνως πιέζει σημαντικά τους ανεμβολίαστους να το ξανασκεφτούν, χωρίς ταυτόχρονα να επιβάλλονται περιορισμοί που θα πλήξουν σημαντικά την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Επί της ουσίας τώρα, η «είδηση» του σημερινού μηνύματος είναι ότι η Ελλάδα θα βαδίσει στα χνάρια της Γαλλίας σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Θα αποσαφηνίσει, δηλαδή, ότι λόγω της κρισιμότητας που έχει για την προστασία της ζωής της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών η τρίτη δόση, η πραγματοποίησή της θα συνδεθεί με τις ελευθερίες των εμβολίαστων – ή πάντως με κάποιες από αυτές.

Από εκεί και πέρα, θα ξεκαθαρίσει:

Ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά αν δεν σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, λόγω των μέτρων που ήδη είναι σε ισχύ, θα είναι αποκλεισμένοι από την εστίαση, τα μπαρ και γενικότερα τη διασκέδαση

Ότι δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων, όπως η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΕ ή η τηλεργασία – τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει αναλυτικά τα τελευταία στοιχεία της υγειονομικής κατάστασης, με την εκρηκτική πορεία της πανδημίας και τις καθημερινές, δραματικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα ζητήσει από όλους να μην εφησυχάζουν και να τηρούν πιστά τα μέτρα.

Θα κάνει επίσης αναλυτική αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε επίπεδο κλινών covid και Μ.Ε.Θ., όσο και σε αυτό της στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο