room-to-grow-bnner

«Το κλείσιμο της παραλιακής είναι πρόβα για την παραχώρηση ενός ατέλειωτου πεζόδρομου στα τραπεζοκαθίσματα»

Ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών πρασίνου και καθαριότητας «βλέπει» ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος

Μιλά για την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, με υπογραφή Θεοδωρικάκου, ενώ για τη νέα τακτική των φωταγωγήσεων λέει πως πρόκειται για «καραγκιοζιλίκια» 

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Για ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε στη «ΓΝΩΜΗ» ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης Σάββας Δευτεραίος. Για το κλείσιμο της παραλιακής, από Παρασκευή βράδυ ως και Κυριακή βράδυ, εκτιμά πως «είναι πρόβα για την παραχώρηση ενός ατέλειωτου πεζόδρομου στα τραπεζοκαθίσματα», ενώ για τις τραγικές ελλείψεις σε καθαριότητα και πράσινο, αφού κάνει λόγο για διαχρονικές ευθύνες των δημοτικών αρχών, προβλέπει πως βρισκόμαστε λίγο πριν την είσοδο ιδιωτών στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ακόμη, αναφέρεται στην οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού και σημειώνει πως ο Δήμος οφείλει να πάρει γενναίες αποφάσεις που θα διευκολύνουν τους πολίτες. Εκφράζει προβληματισμό για την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ενίσχυση της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ για τη νέα «μόδα» των φωταγωγήσεων, λέει πως πρόκειται για «καραγκιοζιλίκια», που μάλιστα κοστίζουν χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν το Πολυκοινωνικό, τους συλλόγους του Δήμου, ή ακόμη και να διατεθούν για ένα πάρτι, που θα μπορούσε να είχε διοργανωθεί για τους πολίτες, ανήμερα της 14ης Μαΐου, στο κέντρο της πόλης, με όλα τα τηρούμενα μέτρα.

«Τραπεζοκαθίσματα παντού»

Αναφορικά με την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρά κάθε βδομάδα, από τις 8 το βράδυ της Παρασκευής, ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε κλείσιμο της παραλιακής λεωφόρου για τα οχήματα, προκειμένου να είναι πιο άνετη η κίνηση των πεζών, ο κ. Δευτεραίος σημειώνει:

«Δεν καταλάβαμε ούτε ποιοι πήραν αυτή την απόφαση, ούτε πότε… Φανερώνει και μας κάνει να υποπτευόμαστε πως πρόκειται για μία ‘πρόβα’, ώστε στη συνέχεια να κλείσουμε τελείως τον δρόμο και να παραχωρήσουμε έναν ατελείωτο πεζόδρομο, με τραπεζοκαθίσματα μέσα στον δρόμο… Δεν λέω, είναι ωραίο να έχουμε επιπλέον χώρους για περπάτημα, όμως, έχει σημασία τι θα χρειαστεί να ξοδέψουμε για να κάνουμε αυτή τη βόλτα. Επίσης, είναι παράδοξο, από τη μία να θέλουμε να καταργήσουμε τον πεζόδρομο της Κύπρου και από την άλλη να κλείνουμε ολόκληρη την παραλία για τα αυτοκίνητα».

Αναφορικά με τα έργα της παραλιακής οδού, διερωτάται αν αυτά τελικώς, όταν ολοκληρωθούν, θα είναι προς όφελος του λαού, ενώ μιλά για τις φήμες για επερχόμενη ρύθμιση για έργα ‘fast track’ σε ποδηλατόδρομους, για τους οποίους, όπως λέει «ήδη έχουμε ‘φάει’ πολλά εκατομμύρια, διότι εκεί παίζεται το παιχνίδι και φοβάμαι ότι θα δούμε τίποτα ‘φουτουριστικά’ παγκάκια αξίας 7-8 χιλιάδων ευρώ».

«Το Δημοτικό Συμβούλιο το έχουν τελειώσει»

Ο κ. Δευτεραίος εκφράζει ακόμη τον προβληματισμό του για την πορεία του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου. Πέρα από όσα έχουν αποφασιστεί λόγω κορωνοϊού, με τις δια περιφοράς συνεδριάσεις, όπου δεν γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση, υπενθυμίζει τις τροπολογίες του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, αμέσως μετά τις εκλογές, με τις οποίες θέλησε να παρακάμψει την απλή αναλογική.

«Όχι μόνο τώρα, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και πριν, με τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τελειώσει…

Ο Υπουργός θέλησε να παρακάμψει την απλή αναλογική, να βοηθήσει τους Δημάρχους που έχουν λίγους δημοτικούς συμβούλους και είπε, εσείς στην Αλεξανδρούπολη πχ που έχετε 10 συμβούλους, θα έχετε την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή…

Θα πρέπει  να ξεσηκωθεί ο κόσμος που ψήφισε ένα ολόκληρο δημοτικό συμβούλιο κι όχι μία παράταξη, διότι βάζουν διαρκώς εμπόδια ώστε να μην μπορεί να λειτουργήσει ένα όργανο που προέκυψε δημοκρατικά, με άμεση εκλογή του δημάρχου και των μελών του».

Επιπλέον, όπως επισημαίνει, θα πρέπει οι επιτροπές, η δημοτική κοινότητα και το δημοτικό συμβούλιο να αρχίσουν να επανέρχονται στην κανονικότητα των διά ζώσης συνεδριάσεων. Οι ολιγομελείς επιτροπές μπορούν κάλλιστα να συνεδριάζουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ενώ για το δημοτικό συμβούλιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει να συνεδριάζει στο δημοτικό θέατρο, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και υγιεινής.

«Καραγκιοζιλίκια οι φωταγωγήσεις»

Ιδιαίτερα καυστικός ο κ. Δευτεραίος για το θέμα των πρόσφατων φωταγωγήσεων δημοτικών κτιρίων, με διάφορες αφορμές.

«Είναι καραγκιοζιλίκια αυτά τα πράγματα και κοστίζουν χρήματα, τα οποία πληρώνουμε με απευθείας αναθέσεις. Δεν ήταν ποτέ στην παράδοση της Αλεξανδρούπολης να φωταγωγεί κτίρια. Εξάλλου, με αυτά τα χρήματα, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε το Πολυκοινωνικό, να ενισχύσουμε δράσεις συλλόγων και φορέων, ακόμη και να κάνουμε μία εκδήλωση, ένα πάρτι, για παράδειγμα ανήμερα της 14ης Μαϊου, για όλους τους πολίτες, με αποστάσεις κτλ. Δεν μας ρωτάει όμως κανείς για όλα αυτά, κάνουμε συνεδριάσεις διά περιφοράς και προσπαθούμε να λύσουμε έτσι τα θέματα του Δήμου».

«Στόχος η ιδιωτικοποίηση πρασίνου-καθαριότητας»

Για τις «ευκαιρίες» που έχει «χάσει» τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές για την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου, κάνει λόγο κ. Δευτεραίος όταν η κουβέντα φτάνει στις ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα στους τομείς του πρασίνου και της καθαριότητας.

«Ακόμη κι όταν λαμβάνουμε αποφάσεις για διατήρηση εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητοι και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, οι νομικοί της σύμβουλοι, αντί να διεκδικήσουν μαζί μας τη νομιμοποίηση, αποφάνθηκαν πως δεν εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τονίζει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εκτιμά πως με τόσο λίγα άτομα, δεν μπορεί να σταθεί η καθαριότητα και το πράσινο και πως επόμενος στόχος είναι η ιδιωτικοποίησή τους.

«Θα πει κανείς γιατί να μην αναλάβει ιδιώτης; Δεν θα δίνει πάλι μεροκάματα σε εργαζόμενους; Τι με νοιάζει αν τα δίνει ο Δήμος ή ο ιδιώτης;» αναφέρει χαρακτηριστικά και επισημαίνει όλα όσα κατά καιρούς καταγγέλλονται για περιπτώσεις εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα, που δίνουν μισθούς των 300 και 400 ευρώ, που ζητούν την επιστροφή των δώρων, που δεν πληρώνουν υπερωρίες, που  κολλάνε ένσημα για 4 ώρες, ενώ ο εργαζόμενος δουλεύει για 8 και 10.

Όσο για τους εργαζόμενους που δούλευαν και στον Δήμο ανασφάλιστοι, τονίζει πως «δεν φτάνει μία ανακοίνωση» και πως θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι, είτε 4μηνίτες, είτε έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ, να εντάσσονται στο σωματείο εργαζομένων του Δήμου, για να παλέψουν όλοι μαζί για τα δικαιώματά τους και όχι, όπως λέει, «να φοβόμαστε ότι αν μπουν κι άλλοι και ψηφίσουν θα αλλάξουν οι συσχετισμοί στο σωματείο».

«Απαλλαγή από ενοίκια και τέλη ως 31/12»

Σε ό,τι αφορά στην στήριξη εργαζομένων και κάθε είδους παραγωγών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Δευτεραίος σημειώνει πως με δεδομένο ότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σε απερίγραπτο βαθμό και όπως φαίνεται θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ο Δήμος οφείλει να λάβει αποφάσεις που θα τους βοηθήσουν ουσιαστικά σε αυτή την πολύ δύσκολη φάση.

«Από τον παραγωγό της λαϊκής, μέχρι τον μικροεπαγγελματία που νοικιάζει μία δημοτική επιχείρηση, που χρησιμοποιεί τα πεζοδρόμια –όχι όμως με ασυδοσία- θα πρέπει όλοι να βοηθηθούν και να στηριχθούν, όχι μόνο από το κράτος, αλλά και από τον Δήμο. Να αποφασίσει πως δεν θα εισπράττει ούτε ενοίκια, ούτε δημοτικά τέλη, όχι για 1-2 μήνες, αλλά ως 31/12, και να υπάρξει παρέμβαση και από τη ΔΕΥΑΑ για τους λογαριασμούς των μικρών καταστημάτων. Δεν θέλουμε άλλους ανέργους, θέλουμε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ακόμη και να προσληφθούν κι άλλοι. Ο Δήμος δεν είναι εδώ για να εισπράττει, πρέπει να βοηθήσει με κάθε τρόπο».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο