Το «φάντασμα» των χρυσωρυχείων «ξύπνησε» πάλι στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Με αφορμή την σύσταση Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος με αρμοδιότητα να αποφασίζει επί μεταλλευτικών θεμάτων. Ο Περιφερειάρχης αναγκάστηκε να εξαιρέσει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα

Της Κικής Ηπειρώτου

Το θέμα των χρυσωρυχείων συνεχίζει να απασχολεί και να προκαλεί ανησυχία και εγρήγορση στους φορείς της Θράκης, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους κινητικότητα, σε επίπεδο διαβουλεύσεων (επίσημων, τουλάχιστον) της εταιρείας με την κυβέρνηση.  Τα αντανακλαστικά όσων αντιτίθενται στην πιθανότητα μιας τέτοια επένδυσης παραμένουν ενεργά, όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αφορμή ήταν η συζήτηση του θέματος σύστασης Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, με 13 μέλη, η οποία έχει αποφασιστικό χαρακτήρα επί θεμάτων της Περιφέρειας. Η συγκεκριμένη Επιτροπή κρίθηκε σκόπιμο να συσταθεί, προκειμένου να «αποσυμφορήσει» το Περιφερειακό Συμβούλιο από θέματα, στα οποία δεν χρειάζεται να απασχολείται το σώμα. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, ήταν και η «έγκριση για την εκμετάλλευση διαπιστωθέντων μεταλλευμάτων κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας μεταλλευτικών ερευνών», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση μερίδας της αντιπολίτευσης, καθώς έγινε, αναπόφευκτα, η σύνδεση με το θέμα των χρυσωρυχείων.

Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, η συγκεκριμένη Επιτροπή, που λειτουργούσε και στο παρελθόν, δεν θα αποφασίζει ερήμην τόσο του ιδίου, όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου για σοβαρά θέματα. Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Χρήστος Χατζηπέμου έκανε λόγο για μία εισήγηση – προχειράντζα, επισημαίνοντας πως ορισμένα θέματα θα πρέπει να συζητούνται μόνο σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστόδουλος Τοψίδης υπογράμμισε πως το θέμα των χρυσωρυχείων είναι πολιτικό και δεν θα πρέπει επουδενί να συζητηθεί σε μία τέτοια Επιτροπή, ενώ ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να αφαιρέσει την αρμοδιότητα περί μεταλλευτικών ζητημάτων.

Απαντώντας, ο κ. Μέτιος σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να εγκρίνει η Επιτροπή  ένα τέτοιο θέμα,  με τον κ. Τοψίδη να επισημαίνει πως από την στιγμή που η  νομοθεσία δίνει αυτό το δικαίωμα στην Επιτροπή, ο ίδιος δεν μπορεί να βασιστεί στο λόγο του Περιφερειάρχη, επιμένοντας στο αίτημά του. Ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως «αν θέλαμε να κρύψουμε κάτι δεν θα προτείναμε μία Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν τόσα μέλη από την αντιπολίτευση» και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός. «Για μείζονος σημασίας θέματα θα ζητήσω από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο να τα παραπέμπει στο Περιφερειακό Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» Κώστας Κατσιμίγας, στηλίτευσε, μεταξύ άλλων, το νόμο Θεοδωρικάκου για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, με ανεξάρτητους συμβούλους και παρατάξεις που δήθεν είναι στην αντιπολίτευση, όμως συμπλέουν με τη διοίκηση, κάνοντας λόγο για «καραγκιοζιλίκια» που ξεφτιλίζουν τη λαϊκή βούληση. Όπως είπε, η παράταξή του θα καταψηφίσει τη σύσταση της Επιτροπής, ωστόσο θα συμμετέχει σε αυτή, προκειμένου να ελέγχει τις αποφάσεις της. Από την πλευρά του,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωστής Σιμιτσής υπογράμμισε πως, αναφορικά με το  θέμα των χρυσωρυχείων, «κανένας δεν θα τολμήσει να περάσει εν κρυπτώ από την Επιτροπή ένα θέμα που θεωρείται ότι βλάπτει την τοπική κοινωνία». Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΑΜΘ» Θοδωρής Περεντίδης κατήγγειλε την μη συμμετοχή της παράταξής του στην Επιτροπή, καθώς η σύστασή της προκύπτει αναλογικά, από τη δύναμη της κάθε παράταξης, σημειώνοντας πως «θα αποκλειστούμε από δεκάδες θέματα και δεν θα μπορούμε να εκφράσουμε τις θέσεις μας».

Αναφορικά με τα σχόλια συμβούλων για το νόμο περί κυβερνησιμότητας, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως αν δεν είχε ψηφιστεί, τότε θα επικρατούσε ένα τεράστιο μπάχαλο σε Δήμους και Περιφέρειες, επισημαίνοντας πως το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι η δημοκρατία, αφού αυτή εξασφαλίζεται, αλλά η αποτελεσματικότητα των διοικήσεων. Για το θέμα του χρυσού, επισήμανε πως «δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, έχω δεσμευτεί. Προφανώς δεν θα συζητηθεί το θέμα σε καμία Επιτροπή, αν χρειαστεί, θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ωστόσο, δέχομαι να εξαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα από την Επιτροπή». Τελικώς,  η σύσταση της Επιτροπής ψηφίστηκε με 37 ψήφους υπέρ και 10 κατά.

Σχόλιο Περιφερειακής Σύνθεσης

«… Ο Περιφερειάρχης – υπό την πίεση επιχειρημάτων από όλες τις παρατάξεις – υιοθέτησε τελικά την πρότασή μας και αφαίρεσε από την συσταθείσα «Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος» την αρμοδιότητα να αποφασίζει επί μεταλλευτικών θεμάτων (αντί του Περιφερειακού Συμβουλίου). Ο επικεφαλής της παράταξής μας Χριστόδουλος Τοψίδης επεσήμανε την ανάγκη εξαίρεσης της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από την Επιτροπή, επειδή άπτεται ενδεχόμενης γνωμοδότησης επί της επένδυσης χρυσού η οποία πρέπει να εξετασθεί (αν τεθεί ζήτημα) από ολόκληρο το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι από μία Επιτροπή. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο Περιφερειάρχης επιχείρησε να αντιμετωπίσει το θέμα με προφορικές διατυπώσεις ότι «το θέμα του χρυσού δεν θα συζητηθεί στην Επιτροπή», ωστόσο η διαδρομή του έχει αποδείξει το επισφαλές των λόγων του και γι’ αυτό επιμείναμε στην τροποποίηση, η οποία τελικά έγινε δεκτή. Στην νεοσυσταθείσα Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος την παράταξή μας θα εκπροσωπούν οι Σύμβουλοι Σταύρος Βαβίας (ΠΕ Έβρου) και Αργύρης Πατακάκης (ΠΕ Δράμας) ως τακτικά μέλη και οι Σύμβουλοι Θεόδωρος Μαρκόπουλος (ΠΕ Καβάλας) και Οδυσσέας Βουρβουκέλης (ΠΕ Ξάνθης) ως αναπληρωματικοί».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο