efhmerida1

Το ένα λουκέτο μετά το άλλο σε καφέ και εστιατόρια της παραλιακής

Ραντεβού την άνοιξη δίνουν με τους πελάτες τους οι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να ερημώνει η «βιτρίνα» της Αλεξανδρούπολης – Βασική αιτία οι δυσβάσταχτοι λογαριασμοί ρεύματος   

της Κικής Ηπειρώτου

Μπορεί ο καιρός να θυμίζει περισσότερο αρχές και όχι τέλη φθινοπώρου, η παρατεταμένη «βαρυχειμωνιά», όμως, στην οικονομία, με την ακρίβεια στις πρώτες ύλες και στο ρεύμα έχει εκτοξεύσει το λειτουργικό κόστος των πάσης φύσεως καταστημάτων. Η κατάσταση αυτή οδηγεί μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες κυρίως επιχειρήσεων εστίασης στην απόφαση να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους, για όλη τη διάρκεια του χειμώνα, με την ευχή και την προσδοκία ότι θα είναι σε θέση να επανέλθουν από την άνοιξη και μετά.

Το φαινόμενο των «εποχιακών λουκέτων» είναι ιδιαίτερα αισθητό στην παραλιακή οδό της Αλεξανδρούπολης, όπου, παραδοσιακά, την περίοδο του χειμώνα, η κίνηση είναι αρκετά μειωμένη, σε σχέση με τις άλλες εποχές του χρόνου. Από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι και το γήπεδο «Φώτης Κοσμάς», υπάρχουν αρκετά καταστήματα που παραμένουν κλειστά εδώ και 2, ακόμη και 3 χρόνια, προτού κάνει την εμφάνισή της η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, κυρίως λόγω των «τσιμπημένων» ενοικίων. Υπάρχουν ακόμη καταστήματα που έβαλαν οριστικό λουκέτο τον περασμένο χειμώνα και παραμένουν άδεια, ενώ, το τελευταίο διάστημα κάποιες επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά για το χειμώνα, ανακοινώνοντας την επιστροφή τους την άνοιξη.

Επιπλέον, μία ταβέρνα στην Απολλωνιάδα, με σημείωμα στην είσοδο, ενημερώνει την πελατεία της ότι για τον μήνα Νοέμβριο θα παραμένει κλειστή κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
Οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών της εστίασης είναι ότι το επόμενο διάστημα, που θα αρχίσει να χαλάει ο καιρός, στην απόφαση για «εποχιακό λουκέτο» θα οδηγηθούν κι άλλοι συνάδελφοί τους, που διατηρούν καταστήματα τόσο στην παραλιακή όσο και σε άλλες περιοχές, πιο «απόκεντρες». Το βασικό πρόβλημα είναι οι υπέρογκοι, δυσβάσταχτοι λογαριασμοί ρεύματος, οι οποίοι, για να πληρωθούν, δεν αρκεί για ένα κατάστημα να έχει πελατεία μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Λουκέτα σε όλη τη χώρα – Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Φυσικά, το φαινόμενο της διακοπής λειτουργίας για τους επόμενους μήνες δεν είναι μόνο τοπικό φαινόμενο. Επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα οδηγούνται σε αντίστοιχες αποφάσεις, μήπως και αποφύγουν το οριστικό λουκέτο. Όπως καταγγέλλει η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ),  η εστίαση χωρίζεται στα δύο με τα μέτρα που προβλέπονται για την επιδότηση ρεύματος, αφού όσες επιχειρήσεις  ξεπερνούν τις 2000 κιλοβατώρες, επιδοτούνται αναλογικά με μικρότερο ποσό σε σχέση με όσες έχουν λιγότερη από την συγκεκριμένη κατανάλωση.

Όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης: «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), μέσω του προέδρου της, έχει ξεκινήσει ενέργειες ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν όλες οι επιχειρήσεις και όχι μόνο αυτές που έχουν κατανάλωση κάτω από τις 2000 κιλοβατώρες. Για να δείτε την αναλογία σκεφτείτε πως μια επιχείρηση πχ που έχει λιγότερες των 2000 κιλοβατώρων θα επιδοτηθεί με 209 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ αυτή που έχει περισσότερες από 2000 κιλοβατώρες με 50 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ενδεικτικά αυτό σημαίνει πως ένας επιχειρηματίας που θα του έρθει λογαριασμός ρεύματος 3000 ευρώ θα έχει επιδότηση 150 ευρώ, ενώ ένας με 2000 ευρώ λογαριασμό θα έχει επιδότηση 600 ευρώ. Μας αφήνουν στο έλεος του θεού. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν. Ήδη πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου έχουν συσσωρευμένα χρέη από τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Και μαζεύουν χρήματα για να πληρώσουν το ρεύμα γιατί ξέρουν ότι αν δεν το κάνουν θα τους το κόψουν».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr