Επιφυλακτικοί 6 στους 10 νοσηλευτές στα νοσοκομεία της χώρας, στο 50% οι γιατροί που δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιαστούν
Το 2ο δεκαήμερο Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες
Τις πρώτες δόσεις των εμβολίων που θα φθάσουν στη χώρα μας και αγγίζουν τις 300.000 θα κάνουν οι υγειονομικοί που είναι σε προτεραιότητα και έχουν εκδηλώσει ήδη την πρόθεσή τους. Λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα για την έναρξη των εμβολιασμών και στους πολίτες έδωσαν χθες το απόγευμα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον κορωνοϊό. Θα ακολουθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας.
Αμέσως μετά, θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.
«Όταν έρθει η στιγμή να εμβολιαστούμε, δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τις αποστάσεις και να φοράμε μάσκες. Ναι στην αισιοδοξία, όχι στον εφησυχασμό», δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Θεμιστοκλέους για το σχέδιο «Ελευθερία»
Ήδη υπάρχουν πέντε ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τη ψυχρή αποθήκευση των εμβολίων, δήλωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η διανομή των εμβολίων θα γίνει με τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ η διαδικασία εμβολιασμών για τους πολίτες θα οριστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη 9.750 δόσεων. Στις 27/12 θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Στις 28/12, θα διανεμηθούν εμβόλια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρας), έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στις 29/12.
Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνον από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.
Η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:
- Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr (το site ξεκινά τη λειτουργία του από την Τρίτη 22/12/2020)
- Και από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)
Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Επιφυλακτικοί οι νοσηλευτές
Κατά μέσο όρο στα νοσοκομεία όλης της χώρας το ποσοστό των γιατρών κινείται κοντά στο 50% ενώ χαμηλότερο είναι αυτό των νοσηλευτών και κινείται στο 35 με 40%, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr. Πολύ χαμηλότερο είναι το ποσοστό όσων θέλουν να εμβολιασθούν κα ανήκουν σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι περίπου 6 στους 10 νοσηλευτές είναι άκρως επιφυλακτικοί και δηλώνουν αρνητικοί στο να κάνουν το εμβόλιο. Γεγονός που προβληματίζει το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr.
Στα νοσοκομεία της Αθήνας με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ethnos.gr, το ιατρικό προσωπικό στις μεγαλύτερες Μονάδες Υγείας κινείται στο 50% ενώ στους νοσηλευτές το ποσοστό αγγίζει το 46%. Μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν δηλώσει όσοι εργάζονται σε ΜΕΘ και σε κλινικές covid κάτι που αποδίδεται και στην δραματική εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλους τους μήνες της πανδημίας με τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους.
Το λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία της Αθήνας κατέγραψε ποσοστό θετικών δηλώσεων 30%.
Στα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) Πειραιώς και Νήσων οι γιατροί δήλωσαν σε σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό «ναι» στο εμβόλιο του κορονοϊού, αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.
Ειδικότερα τα στοιχεία η επεξεργασία των οποίων θα ολοκληρώνονταν χθες, δείχνουν ότι το 60% των γιατρών θέλουν να εμβολιασθούν και το 40% των νοσηλευτών.
Περισσότερο θετικοί είναι και στη 2η ΥΠΕ οι εργαζόμενοι στις κρίσιμες μονάδες που διαχειρίζονται περιστατικά covid.
Τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας
Στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Μακεδονίας όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας ειδικά τους τελευταίους μήνες, η εικόνα της Θεσσαλονίκης δεν διαφοροποιείται πολύ από την υπόλοιπη χώρα.
Στο σύνολο του προσωπικού των Κέντρων Υγείας το ποσοστό όσων δήλωσαν θετικά στο να κάνουν το εμβόλιο αγγίζει το 53%, ενώ στα Νοσοκομεία φθάνει το 52%. Και στην Βόρεια Ελλάδα πιο διστακτικοί είναι οι νοσηλευτές καθώς λιγότεροι σε σχέση με τους γιατρούς δήλωσαν ναι στο να κάνουν το εμβόλιο που φθάνει σε λίγες ημέρες και στην Ελλάδα.