To Andros Jet από 14/8 στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη

Το ταχύπλοο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Andros Jet της εταιρείας SeaJets θα καλύψει τις συγκοινωνιακές ανάγκες της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας, μετά το φιάσκο του Azores Express.

Το Κυπριακής σημαίας Andros Jet, σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με το marinetraffic.com, βρίσκεται στη Σύρο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο, λόγω των ισχυρών βοριάδων που πνέουν στο θρακικό πέλαγος, το πλοίο αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη 14/8,  το πρώτο του δρομολόγιο, από το λιμάνι της Σαμοθράκης με προορισμό την Αλεξανδρούπολη. Από την Πέμπτη 15/8 θα συνεχίσει τα δρομολόγια συνδέοντας τη Σαμοθράκη με την Αλεξανδρούπολη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτελώντας όσες προσεγγίσεις απαιτούνται για την αποτελεσματική κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών της γραμμής.

Το πλοίο έχει μήκος 61 μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητα 36 κόμβων την ώρα και μπορεί να μεταφέρει 600 επιβάτες και 75 ιδιωτικής χρήσης οχήματα.

 

Σοβαρές ελλείψεις στο νησί

Πριν από λίγο, σε νέα ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας αναφέρει:

1. Γίνονται προσπάθειες συνέχισης της υποστήριξης στους εγκλωβισμένους ταξιδιώτες που έχουν επείγουσες ανάγκες.

2. Υποβλήθηκε αίτημα στο Υπουργείο Ναυτιλίας για δρομολόγηση οχηματαγωγού για μεταφορά εμπορευμάτων. Η τοπική αγορά έχει μεγάλες ελλείψεις πολλών αγαθών, τροφίμων κτλ

3. Υπάρχει στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για βοήθεια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

4. Αναζητείται οποιαδήποτε λύση για πιο γρήγορη διέξοδο απο τα ήδη ανακοινωμένα.

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε τοπικό επίπεδο, έχει ξεσπάσει με αφορμή την περιπέτεια της Σαμοθράκης. Σε παρέμβασή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά,  μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλαπλά. Τόσο για τις διαδικασίες ελέγχου και την ετοιμότητα και ασφάλεια του νέου πλοίου, τις αδειοδοτήσεις, τη δυνατότητα προσέγγισης στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, ιδιαίτερα σε δύσκολες, αλλά όχι ακραίες, καιρικές συνθήκες. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν δημόσια μέσα του Λιμενικού για την αποσυμφόρηση του νησιού, όπως έγινε στο παρελθόν; Γιατί αποχώρησε ακόμα και το διαθέσιμο “ΑΝΑΞ” για τη μετακίνηση οχημάτων; Γιατί δεν υπάρχει επίσημη και ακριβής ενημέρωση στους ταξιδιώτες και τους κατοίκους; Γιατί υπήρξαν τόσες καθυστερήσεις ακόμα και στην άφιξη του πλοίου; Γιατί ταξίδεψαν επιβάτες σε πλοίο “χωρίς προορισμό”; Γιατί διασύρεται η περιοχή στους τουρίστες και επισκέπτες του νησιού; Και τόσα άλλα γιατί…

..Να σημειώσουμε, ότι η κατάσταση και οι δυνατότητες του λιμένα είναι δεδομένες και γνωστές στα κέντρα αποφάσεων, γι’ αυτό και η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης – σε αντίθεση με την επί δεκαετίες απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων – προχώρησε στη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των μελετών επέκτασης του λιμένα Καμαριώτισσας και των αναγκαίων έργων ανάπτυξης. Παράλληλα, διέθεσε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για τις μελέτες εφαρμογής των έργων.  Απαιτούμε η  υλοποίηση των έργων να είναι στις άμεσες προτεραιότητες και της παρούσας Κυβέρνησης”.

Σε απάντησή του, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος αναφέρει:
“Διαβάζοντας την ανακοίνωση της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχω να δηλώσω πως δεν θα τους ακολουθήσω. Οι πολίτες το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν κατά τη διάρκεια ενός προβλήματος, είναι να βλέπουν πολιτικούς να μαλώνουν. Εξάλλου, μέσω της πολιτικής εκμετάλλευσης των διαφόρων ζητημάτων ήρθαν οι συγκεκριμένοι στην εξουσία. Την ανυπαρξία τους δε και την ανικανότητα τους, ακόμα την πληρώνουμε. Όσον αφορά την προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης που γίνεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο εντός, όσο και εκτός νομού το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δυσφημίζουν την εικόνα του ήδη τραυματισμένου νησιού. Εκείνο που με απασχολεί και ΠΡΕΠΕΙ να μας απασχολεί είναι να δίνουμε λύσεις. Και γι’αυτό είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε. Εξάλλου ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Ναυτιλίας κινήθηκε με τόσο άμεσο τρόπο και μάλλον αυτό ενοχλεί.

ΥΓ: Από εκεί και πέρα να αποκτούν φωνή εκείνοι που ήταν άφωνοι τέσσερα χρόνια πάει πολύ και χρειάζεται πολύ θράσος”

Ανταρσία στην ΑΜΘ: “Όχι στους εφοπλιστικούς εκβιασμούς”

Η παράταξη “Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην ΑΜΘ”, που από 1η Σεπτεμβρίου θα συμμετέχει στο νέο Περιφερειακό συμβούλιο, παίρνει θέση και με ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Ο πολυήμερος ακτοπλοϊκός αποκλεισμός της Σαμοθράκης αναδεικνύει με το πιο γλαφυρό τρόπο τα αποτελέσματα της χρόνιας  εφοπλιστικής ασυδοσίας στις λεγόμενες «άγονες» ακτοπλοϊκές γραμμές.

Εκατοντάδες  εγκλωβισμένοι  τουρίστες να  διαμένουν «άστεγοι» στο λιμάνι της Καμαριώτισσας και της  Αλεξανδρούπολης, αδυναμία επαρκούς τροφοδοσίας βασικών προϊόντων – τροφίμων, καθώς και της αποκομιδής των σκουπιδιών,  είναι η εικόνα των τελευταίων ήμερων.

Η «νέα», «οριστική», αποχώρηση του εφοπλιστή Μανούση από το νησί είναι άλλο ένα επεισόδιο στους συνεχείς εκβιασμούς των κερδοσκοπικών  εφοπλιστικών συμφερόντων που, αν και ιδιώτες επιχειρηματίες,  μονοπωλούν, μέσω μάλιστα γενναίας κρατικής επιδότησης,  για χρόνια  την γραμμή Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη. Γεγονός το οποίο παρατηρείται εκβιαστικά και χωρίς να δίνονται λύσεις, και στην αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαμοθράκης πληρώνουν εδώ και πολλά χρόνια ακριβά την έλλειψη ενός επαρκούς δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Πανάκριβα εισιτήρια, ελλιπή δρομολόγια, ανεπάρκεια στη τροφοδοσία ακόμα και  βασικών προϊόντων, είναι η καθημερινότητα στο νησί όλο το χρόνο που πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

  • Άμεση λύση στο απεγκλωβισμό των επισκεπτών και την τροφοδοσία της Σαμοθράκης με χρήση δημοσίων πλοίων και επίταξη ιδιωτικών.
  • Δημόσιες φθηνές συγκοινωνίες για όλο το χρόνο για όλους τους κατοίκους μόνιμους – περιστασιακούς.
  • Επαρκή τακτικά δρομολόγια που να καλύπτουν σταθερά τις ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών.
  • Άμεση εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων προκειμένου οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι και συνολικά οι κάτοικοι του νησιού να μειώσουν το οικονομικό κόστος και όχι μόνο, που αποκόμισαν από την ανεπάρκεια αυτή”

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο