«Το ακριτικό μας Σουφλί κατάφερε να λάμψει. Όπως τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Εκδήλωση – αφιέρωμα στα 40 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ από το ΓΕΛ Σουφλίου, με σημαντικά μηνύματα και ένα τραγούδι – ορόσημο
Στο πλαίσιο προγράμματος, οι μαθητές αγάπησαν ακόμη περισσότερο τον τόπο τους, νιώθοντας περηφάνια για την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα

Της Κικής Ηπειρώτου

Διαδικτυακή εκδήλωση – αφιέρωμα στα 40 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ, με έμφαση στα οφέλη που αποκόμισε ειδικότερα ο Δήμος του Σουφλίου στους τομείς της Εκπαίδευσης, του  Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος, των Υποδομών, του πρωτογενούς τομέα και  των Επιχειρήσεων, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24/5, από το Γενικό Λύκειο Σουφλίου.

Η εκδήλωση, με τίτλο «40 χρόνια Ελλάδα & ΕΕ:  με ρίζες από μετάξι και ευρωπαϊκά φτερά», διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν μαθήτριες-Πρέσβεις του ΓΕΛ Σουφλίου και το οποίο είναι εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘ, το  Γραφείο του ΕΚ, και το αντίστοιχο στις Βρυξέλλες Πρόγραμμα  “Σχολεία-Πρέσβεις του ΕΚ”, με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων  και της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης.

Στόχος του προγράμματος είναι η διάχυση των καλών πρακτικών και των δράσεων του σχολείου στην τοπική κοινωνία, βάσει των οποίων αξιολογείται από το Γραφείο  του ΕΚ και το αντίστοιχο στις Βρυξέλλες, ώστε να διεκδικήσει για 4η  συνεχόμενη χρονιά  τον τίτλο του “Σχολείου-Πρέσβη του ΕΚ”.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Βουλευτής Ν. Έβρου, η κ. Γιαλαμά Κυριακή, Ειδική Σύμβουλος στο γραφείο του, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου κ. Δημητρίου Πέτροβιτς, ο κ. Καλακίκος Παναγιώτης, Δήμαρχος Σουφλίου, η κ. Φωτεινή Ασδεράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν/μίου Πειραιώς, εκλεγμένη πρόεδρος της Διδακτορικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας/Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, Υπεύθυνη Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής & Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Κομοτηνής και η κ. Παγώνα Κιουτσούκη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη ΓΕΛ Σουφλίου, καθένας από τους οποίους έδωσε το στίγμα από τη δική του θέση αναφορικά με τα οφέλη της χώρας μας και ειδικότερα  του νομού μας και της περιοχής του Σουφλίου σε πολλαπλά επίπεδα.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της συμβολής της ΕΕ και των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων αυτής στον Δήμο Σουφλίου για τους τομείς της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος, των Υποδομών, του πρωτογενούς τομέα και των Επιχειρήσεων, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ασφάλειας, ενώ τις εργασίες των μαθητών και τα αποτελέσματα που παρουσίασαν ενίσχυσαν διευκρινήσεις και καίριες τοποθετήσεις της κ. Κακαλή Αθανασίας πρώην Δήμαρχος Σουφλίου και του κ. Καζάκη Ευάγγελου, κύριου υπεύθυνου της Δημοσυνεταιριστικής Έβρου.

Το μήνυμα της Διευθύντριας του ΓΕΛ Σουφλίου

«40 χρόνια Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Με ρίζες από μετάξι που αντιπροσωπεύουν τον ιδιαίτερο τόπο της χώρας μας, το Σουφλί, και αποτελούν τα γερά θεμέλια για να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία με τα φτερά της ΕΕ, την ώθηση που δίνει η ΕΕ στους νέους ανθρώπους, τους μαθητές μας, ώστε να διαμορφώσουν ως ενεργοί Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με όραμα και να εμπεδώσουν τις αξίες του διαλόγου, της δημοκρατίας, του σεβασμού, της συνεργασίας.

Τα θετικά που αποκόμισαν οι μαθητές μας, οι κύριοι συντελεστές της εκδήλωσης, με καθοδηγητές τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα «Καθηγητές-Πρέσβεις,» είναι πολλά: ερεύνησαν, αναζήτησαν, ανακάλυψαν, οργάνωσαν, ταξινόμησαν το υλικό τους, ήρθαν σε επαφή με επαγγελματίες, επιχειρηματίες του Δήμου Σουφλίου και επίσημους φορείς, που τους έκαναν να αγαπήσουν και να θαυμάσουν ακόμη περισσότερο τον τόπο τους, την ιστορία και τους ανθρώπους του και να δουν τις προοπτικές που ανοίγονται για όλους, με την ένταξη μας στην ΕΕ.

Το κυριότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι βίωσαν στην πράξη την αξία της συνεργασίας, γιατί εργάστηκαν ενωμένοι όλοι μαζί και συνεργάστηκαν δίνοντας στους συμμετέχοντες παράλληλα με τις πληροφορίες για τα οφέλη του Δήμου Σουφλίου από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ ένα μήνυμα γεμάτο νεανικό ενθουσιασμό μέσα από το τραγούδι που οι ίδιοι εμπνεύστηκαν από τις αξίες της ελευθερίας, του σεβασμού, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της σύμπραξης σε στίχους, τραγούδι και εκτέλεση από τους Μαθητές-Πρέσβεις του σχολείου μας και μουσική από Καθηγητή-Πρέσβη του Λυκείου Σουφλίου. Ένα τραγούδι ορόσημο για το σχολείο μας, καθώς αποτυπώνει τις αξίες που υπερασπίζονται οι μαθητές μας σε κάθε συμμετοχή τους σε δράσεις, επιβεβαιώνοντας ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ενωμένοι, μπορούμε!» τόνισε στην ομιλία της η διευθύντρια του ΓΕΛ Σουφλίου Ειρήνη Ξανθοπούλου.

«Από Μετάξι τα Αστέρια της Ένωσης»

Οι μαθήτριες-Πρέσβεις του προγράμματος  Μπουγατζέλη Έλλη (B3), Μπουτάκη Μαρία – Νικολία, (B3), Φυλλαρίδη Χρύσα (B1) αναφέρθηκαν στην εμπειρία της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα και στα οφέλη που αποκόμισαν από αυτό.

«Το 2021 είναι ιδιαίτερη χρονιά για την Ελλάδα, αναμφίβολα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και τα 40 από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα οφέλη από αυτή την απόφασή ποικίλουν και μέσα από σωστές ενέργειες, το ακριτικό μας Σουφλί κατάφερε να λάμψει. Όπως τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ευκαιρία αυτή μας χάρισε το πρόγραμμα  «EPAS – Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και χάρη σε αυτό, καταφέραμε να ανακαλύψουμε τις Περσίδες του Σουφλίου. Μαθητές με ταλέντα και διαφορετικές κλίσεις, ένωσαν τις δυνάμεις τους χάρη στο πρόγραμμα. Συνέλεξαν πληροφορίες για έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η αλληλεγγύη, η ασφάλεια και οι επιχειρήσεις.

Εκμεταλλευόμενοι, όμως, την καλλιτεχνική τους φύση, κατάφεραν να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της έρευνάς τους διαδικτυακά την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, με τη δημιουργία ενός τραγουδιού, ενός ποιήματος και πολλών σχεδίων, όλα γεμάτα αγάπη και σεβασμό για την ΕΕ. Ενωμένοι οι πρέσβεις έδωσαν υπόσταση και χαρακτήρα τόσο στις προσπάθειές τους όλους αυτούς τους μήνες, όσο και στον αληθινό ρόλο της ΕΕ, ο οποίος δεν είναι άλλος από την έμπρακτη υποστήριξη των κρατών – μελών της.

Εν κατακλείδι, τη χρονιά, η οποία ήταν γεμάτη αντιξοότητες, κατάφερε το EPAS να ενώσει μαθητές με πολλά κοινά και να τους χαρίσει όμορφες αναμνήσεις που είχανε όλοι τόσο ανάγκη. Κάτω από το πέπλο των αξιών της ΕΕ, δημιούργησαν και εξέφρασαν τα συναισθήματά τους για τον κόσμο τους, ο οποίος θα ήτανε τόσο διαφορετικός χωρίς Εκείνη. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι πως ο καθένας πρέπει να είναι περήφανος για την ευρωπαϊκή του ταυτότητα».

Το τραγούδι – μήνυμα του ΓΕΛ Σουφλίου

«Όλοι μαζί»

Συνθέτης: Δημήτρης Κουντουράκης

Στίχοι: Δήμητρα Γουρίδου, Μαρία Νικολία Μπουτάκη, Χρύσα Φυλλαρίδη, Δέσποινα Ψαρρά

Τραγούδι: Παναγιώτα Μιχαέλα Αρχοντούλη

Μουσικοί: Κωνσταντίνος Αναστασούδης, Άννα Μαρία Δεληπούλιου, Παναγιώτα Κοντογιάννη, Άννα Ντούμα, Αριστογένης Τριανταφυλλούδης

Δικαιώματα: Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Σουφλίου

 

Sous les bras d’ union européenne

Nous avons rencontré le bonheur

Maintenant nous dépendons d’un éden

Qui a capturé notre cœur

 

We mightily stand for peace all together

For mutual respect to last forever

We fight against racism in our nation

We raise our hands for no discrimination

 

Ora a fianco della libertà stiamo,

Non solo a noi stessi pensiamo.

Il diritto all’ unguaglianza gridiamo

E per un futuro migliore ci battiamo

 

Κι αν όλοι μαζί πιαστούμε από τα χέρια

Θα μοιάσουμε στης Ευρώπης τα αστέρια

Κι αν γίνουμε σαν μουσική μελωδία

Θα συνθέσουμε μαζί τη δική μας ιστορία

Δείτε και ακούστε το στο link: www.youtube.com/watch?v=4XSQo-Hrqlk

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο