Το 2023 η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό

Ποιες είναι οι εκκρεμότητες

Για το 2023 μεταφέρεται, όπως άλλωστε αναμενόταν, το οικονομικό κλείσιμο για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στο ανάδοχο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS. Σε συνάντηση με δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε εχθές έγινε αναλυτική παρουσίαση του έργου του ΤΑΙΠΕΔ και δόθηκαν απαντήσεις. Όπως ανέφερε ο κ.Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού έχουμε να κάνουμε με εκκρεμότητες μεταξύ τριών μερών. Δηλαδή του Δημοσίου, του παραχωρησιούχου και τελικά του ΤΑΙΠΕΔ, ως αναθέτουσα αρχή αυτού του διαγωνισμού.
Από τη μια είναι οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσει το Δημόσιο. Αυτές έχουν να κάνουν με την αδειοδότηση των σηράγγων και την λειτουργία και των τελευταίων σταθμών διοδίων, διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη. Αναφορικά με τις εκκρεμότητες του παραχωρησιούχου. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι χρηματοδοτικές συμφωνίες με τις τράπεζες αλλά και τις συμφωνίες με υπεργολάβους αναφορικά με το κατασκευαστικό σκέλος. Θα πρέπει να αποτυπωθεί από την Εγνατία Οδό Α.Ε. με λεπτομέρεια το τι παραλαμβάνει το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS.
Ουσιαστικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας παραχωρησιούχος θα παραλάβει έναν αυτοκινητόδρομο σε λειτουργία. Είναι λοιπόν ουσιώδες να μπορεί να γνωρίζει αναλυτικά που βρίσκεται η κάθε υποδομή αλλά και πως λειτουργεί. Αυτή είναι μια διαδικασία ογκώδης καθώς μιλάμε για έναν αυτοκινητόδρομο που μαζί με τους κάθετους άξονες αγγίζουν τα 880 χιλιόμετρα.
Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, τα χιλιόμετρα αυτά είναι αν προσθέσουμε μαζί την Ολυμπία (μέχρι τον Πύργο), την Ιόνια, τον Ε65 (ολοκληρωμένο) και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου. Η διαφορά είναι ότι αυτοί οι άξονες δημιουργήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν από τον κάθε παραχωρησιούχο ενώ εδώ θα γίνει μια μεταβίβαση μιας υποδομής από ένα νομικό πρόσωπο σε ένα άλλο. Η ουσία είναι πως όταν υπάρξουν διαθέσιμα όλα τα παραπάνω έγγραφα μαζί με τα έγγραφα του διαγωνισμού και τη σύμβαση θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων και τέλος θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης και θα γίνει το οικονομικό κλείσιμο.
Ο επικεφαλή του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε πως είναι τέτοιος ο όγκος των εκκρεμοτήτων που απομένουν να κλείσουν που είναι πολύ δύσκολο το οικονομικό κλείσιμο να επιτευχθεί για το 2022, δίνοντας ουσιαστικά σήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2023.
ypodomes.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο