Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα
Πάνω από 140 δισ. στην οικονομία την επόμενη 5ετία, αναφέρει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν τη συμφωνία για το νέο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι τα πρώτα κονδύλια αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Ακόμη, ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι η πιο σημαντική διαφορά σε σύγκριση με προηγούμενα προγράμματα, είναι το γεγονός σχεδόν το 1/3 των πόρων θα διατεθεί στις Περιφέρειες, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν λίγες αλλά ευρείες εμβληματικές δράσεις, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, σημείωσε ότι τα συνολικά κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τον αγροτικό τομέα και τη μόχλευση του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 140 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μέσα στην επόμενη 5ετία.
Αναφορικά με το αν θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση στο λιανεμπόριο, ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα χρήματα από το τρέχον ΕΣΠΑ έχουν εξαντληθεί για κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως «Σε περίπτωση που υπάρξει διαθεσιμότητα πόρων και με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προφανώς και θα προχωρήσουμε άμεσα και προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναφορικά με τις βασικότερες διαφορές του νέου προγράμματος σε σχέση με τα προηγούμενα, ο Υφυπουργός, αναλυτικά, υπογράμμισε τα εξής:
«Οι βασικοί πυλώνες του νέου ΕΣΠΑ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη οικονομία και οι επενδύσει, η τεχνολογία και η ανταγωνιστικότητά. Επίσης σημαντικό κομμάτι του νέου ΕΣΠΑ θα έχει περιφερειακή και κοινωνική διάσταση. Τέλος, ειδικό κομμάτι αφορά αυτό της απολιγνιτοποίησης.
Μια από τις βασικές διαφορές του νέου προγράμματος είναι η σημαντική περιφερειακή διάσταση του. Το ένα τρίτο σχεδόν των πόρων, θα διατεθεί στις περιφέρειες μεσώ των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και η πλειονότητα αυτών των πόρων θα διατεθεί για έργα και δράσεις περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Μια άλλη διαφορά που αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, είναι ότι θα υπάρχουν λίγες αλλά ευρείες εμβληματικές δράσεις, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αξιολόγηση δεν θα είναι συγκριτική που απαιτεί τεράστιους χρόνους αλλά με προτεραιότητα ένταξης.
Επίσης, όπως το έχω πολλές φορές προαναγγείλει, το νέο ΕΣΠΑ θα είναι απλούστερο σε ότι αφορά τουλάχιστον τις εγχώριες διαδικασίες.
Πρωταρχικό μας μέλημα αποτελεί η αναστροφή του «παραδοσιακού» μοντέλου της μη αποτελεσματικής διάχυσης των κοινοτικών πόρων, λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες παραγωγής έργων, μη έγκαιρης ωρίμανσης έργων, βεβιασμένων δράσεων και προγραμμάτων, επιπρόσθετης ελληνικής γραφειοκρατίας στην ήδη υπάρχουσα της Ευρώπης, αλλά και απουσίας ενδεχομένως μιας συνεκτικής και μακροχρόνιας πολιτικής.
Τα έργα/δράσεις που προσανατολιζόμαστε να χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ απαντούν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας, ακολουθούν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και βέβαια το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης.
Κ.Η.