Τίποτα δεν θυμίζει Μεγάλη Βδομάδα στα κρεοπωλεία του Έβρου

Εως και 40% οι αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι σε κατσίκι και αρνί, οι καταναλωτές περιορίζονται στις «απολύτως απαραίτητες» αγορές εν μέσω πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας

Καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει η κίνηση που  παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στα κρεοπωλεία του Έβρου. Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι με τις αγορές ή τις παραγγελίες τους, ενώ ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός από το γεγονός ότι επιδεικνύεται προτίμηση στα τμήματα κρεοπωλείων των μεγάλων σούπερ μάρκετς αντί των παραδοσιακών.

Οι διαρκείς ανατιμήσεις στα προϊόντα από τα οποία αποτελείται το πασχαλινό τραπέζι, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για γενναίες αγορές όπως συνηθίζονταν από τα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των τιμών στο αρνί, το κατσίκι και άλλα είδη που πωλούνται στα κρεοπωλεία για τις εορτές του Πάσχα, φτάνει το 40% σε σχέση με πέρυσι και το 60% με τα προ διετίας- τριετίας επίπεδα.

«Δυστυχώς, η κίνηση των καταναλωτών στα κρεοπωλεία του Έβρου, κάθε άλλο παρά παραμονές του Πάσχα, θυμίζει. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες για αρνί στη σούβλα, αλλά ο κόσμος περιορίζεται σε μπούτι αρνιού και άλλα είδη που θα μαγειρευτούν σε φούρνο κ.λ.π. Οι τιμές στα προς πώληση είδη έχουν ανέβει σημαντικά, πρόκειται για τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα χρονικά, αποτέλεσμα της αλυσίδας των ανατιμήσεων, ξεκινώντας από τις ζωοτροφές. Είναι αλήθεια, ότι ο κόσμος δεχόμενος την ομοβροντία των αυξήσεων έχει στραφεί και κοιτά προς τα σημεία πώλησης κρέατος στα μεγάλα μάρκετς, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται η ποιότητα των παραδοσιακών κρεοπωλείων…»  δήλωσε στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος των Κρεοπωλών νομού Έβρου Στάθης Ευσταθίου.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, οι τιμές των αμνοεριφίων κυμάνθηκαν:

 • Το 2020 έως 9,5 ευρώ / κιλό.
 • Το 2021 έως 13,5 ευρώ / κιλό.
 • Εφέτος οι εκτιμήσεις είναι ότι θα κυμανθούν έως και 16 ευρώ / κιλό.

«Οι τιμές αλλάζουν κάθε μέρα» παρατηρεί ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, ο κος Νίκος Δημόπουλος και σημειώνει ότι μετά τις εξαγωγές για το Καθολικό Πάσχα τα αμνοερίφια της AMΘ, πωλούνται προς 7 και 8 ευρώ σφάγια.

«Θα υπάρχει η τάση η τιμή να ανέβει κι άλλο γιατί δεν υπάρχουν ζώα και η ζήτηση στην αγορά είναι αυξημένη» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” και εξηγεί ότι πάντοτε η τιμή του αρνιού και του εριφίου είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων πέραν της ζήτησης.

Κάνοντας το “ταμείο” με την φετινή τιμή πώλησης σημειώνει: «Με αυτή την τιμή δεν βγαίνει, το κόστος της παραγωγής έχει διπλασιαστεί» προσθέτοντας ο κος Δημόπουλος ότι: «Το κόστος της ενέργειας έχει τριπλασιαστεί και το κόστος των καυσίμων έχει ανέβει τουλάχιστον 40%.» σημειώνοντας με νόημα πως όλα είναι «αλυσίδα».

Η παραγωγή της αν.Μ.Θ. καλύπτει τη ντόπια ζήτηση και τη ζήτηση άλλων περιοχών. «Κυρίως οι έμποροι που αγοράζουν είναι από άλλες περιοχές» δηλώνει ο κος Δημόπουλος και εξηγεί «Η ΑΜΘ. και η Κεντρική Μακεδονία είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή. Έρχονται από Αθήνα , Θεσσαλονίκη, από παντού για να πάρουν σφάγια και να τα εμπορευθούν».

Εντατικοί έλεγχοι  

Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της Δημόσιας Κτηνιατρικής της αν.Μ.Θ. σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους καταναλωτές. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ όχι μόνο πραγματοποιούνται οι έλεγχοι αλλά επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι ό,τι οδηγείται προς το σφαγείο ήταν πραγματικά κατάλληλο και για σφαγή και για κατανάλωση.

«Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα σφαγεία ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους η υγειονομική» διαβεβαίωσε ο κος Νίκος Φωτεινιάς και εξήγησε ότι ελέγχονται τα ζώα πριν οδηγηθούν στο σφαγείο, ώστε να έχουν τις προβλεπόμενες σημάνσεις, που πιστοποιούν ότι το σφάγιο είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

«Οι καταναλωτές πρέπει πάντα να προσέχουν αυτό που παίρνουν από το κρεοπωλείο, να είναι σφραγισμένο από την Κτηνιατρική Υπηρεσία» είπε και εξήγησε ότι: «Τα αρνιά και όλα τα κρέατα έχουν την ωοειδή σφραγίδα όταν οδηγούνται από το σφαγείο στο κρεοπωλείο», τη σφραγίδα έγκρισης, όπως την ονόμασε, όπου για τα ελληνικής εκτροφής ή τα ευρωπαϊκής κοινότητας που σφάζονται στην Ελλάδα το χρώμα είναι τουρκουάζ, λαμπρό κυανό. « Είναι ένας κωδικός, ο Ε133 με τον οποίο είναι σφραγισμένα αυτά τα ζώα» είπε σημειώνοντας ότι «Θα είναι ωοειδής η σφραγίδα και στο εσωτερικό της απωτυπωμένος ο κωδικός της σφαγής όπου σφάχτηκε».

Για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών, λόγω των ημερών του Πάσχα, έχουν ανασταλεί οι άδειες με τους ελέγχους να συνεχίζονται εντατικά σε σφαγεία, κρεοπωλεία και λαϊκές αγορές. Πρόστιμα, προς το παρόν δεν έχουν επιβληθεί, δεν έλειψαν όμως στο πρόσφατο παρελθόν κυρίως σε σφαγεία της περιοχής, επρόκειτο για πρόστιμα για μη σωστή- κατάλληλη σφαγή. «Έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ οι εγκαταστάσεις, είναι καθαρές πλέον δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα για να τα παρουσιάσουμε έναντι τον Ευρωπαίων» διαβεβαίωσε ο κος Φωτεινιάς προτρέποντας τους καταναλωτές να ελέγχουν και οι ίδιοι προσεκτικά τα κρέατα.

 

Συμβουλές προς καταναλωτές

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει του Πάσχα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Α.  Όσον αφορά το Kρέας και τα προϊόντα του:

 1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους και φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) στα δύο ημιμόριά τους με τα παρακάτω διακριτικά α)τον κωδικό του σφαγείου, β)τη χώρα σφαγής και γ)το Ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ε.Κ).
 2. Απαγορεύεται από την Εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητές.
 3. Τα αμνοερίφια α)Ελληνικής εκτροφής, β) εκτροφής σε χώρες της Ε. Κ που  εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος τυρκουάζ (Ε133 Λαμπρό Κυανό CFC).
 4. Τα αμνοερίφια που έχουν εκτραφεί και σφαγεί σε Κοινοτικές χώρες  φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με  χρώμα επιλογής της χώρας.
 5. Αμνοερίφια Τρίτων Χωρών (έκτος Ε.Κ.) ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής (Ελλάδα ή Τρίτη Χώρα) φέρουν σφραγίδα χρώματος καστανό (Ε155 καστανό ΗΤ).
 6. Στο κρεοπωλείο, πέρα από τις σφραγίδες, το σφάγιο συνοδεύεται από επισημάνσεις (ετικέτες) στις οποίες αναγράφονται, η χώρα και ο κωδικός εκτροφής της εγκατάστασης του ζώου, η χώρα γέννησης, η χώρα πάχυνσης, η ημερομηνία σφαγής, το είδος του ζώου (αμνός/ερίφιο, πρόβατο, χοίρος) επιπλέον για τα βοοειδή αναγράφεται η ηλικία και ο αριθμός ενωτίου του ζώου.
 7. Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, κ.λπ.) πρέπει να πωλείται μέσα από ψυχόμενες προθήκες για να προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.λπ.). Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7οC για το κρέας και τους 3οC για τα νωπά παραπροϊόντα.
 8. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη (Θ < – 18οC) και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής. Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται σε θέσεις λιανικής πώλησης και να διατίθενται ως νωπά.

Β.  Όσον αφορά τα αυγά:

 1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός από αποτελείται από τρία τμήματα:

-μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)

-κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα, BG = Βουλγαρία)

-κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095)

 1. Στις λαϊκές αγορές, όταν πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει απαραίτητα στο σημείο πώλησης, να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
 2. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες από την ημέρα της γέννησης τους, όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.
 3. Συστήνεται να αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών πριν την αποθήκευσή τους (σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείο), γιατί το νερό καταστρέφει τη βιολογική μεμβράνη μεταξύ των πόρων του κελύφους, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα σε βακτηριακές επιμολύνσεις.
 4. Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε  όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν σήμανση καταλληλόλητας.

 Κική Ηπειρώτου – Γιώργος Πανταζίδης 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο