Την Τρίτη αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Την Τρίτη (10/05) αναρτώνται τα ειδοποιητήρια πληρωμής του φόρου ακινήτων στους προσωπικούς λογαριασμούς για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στο TAXISnet, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Παρά τη μικρή καθυστέρηση, καθώς η ανάρτηση ήταν να γίνει στις 30 Απριλίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο υπ. Οικονομικών ανέφερε πως ο φόρος φέτος θα είναι μειωμένος κατά 380 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, βεβαιώνεται συνολικός φόρος 2,3 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα φυσικά πρόσωπα να καλούνται να πληρώσουν 1,78 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με τον υπουργό, οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο, για το 13% ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος, ενώ για 7- 8% ο φόρος θα είναι αυξημένος.

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας, ανέφερε ότι “η οικονομία κινείται ικανοποιητικά (έκανε λόγο για ισχυρή ανάπτυξη 3,1%), με τεράστιο πρόβλημα, ωστόσο, την αύξηση του κόστους στην καθημερινότητα και την επιβάρυνση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών». Χαρακτήρισε δε ως το μεγάλο πρόβλημα εφέτος τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,6% σε μέσα επίπεδα. Ενώ, για το εάν υπάρχει η δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης, επανέλαβε ότι «με τα σημερινά δεδομένα εξαντλούμε επί του παρόντος τον δημοσιονομικό χώρο για το 2022”.

Τέλος, είπε ότι στο Eurogroup στις 16 Ιουνίου θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το αίτημα για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

Πώς εκτυπώνονται τα “ραβασάκια”;

Να σημειωθεί ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν αποστέλλονται αλλά ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να τα βρει στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του Taxisnet.

Αναλυτικά τα βήματα:

  • Ο κάθε φορολογούμενος μπαίνει στην αρχική σελίδα της ΑΑΔΕ.
  • Κάνει “κλικ” στην επιλογή «Πολίτες».
  • Κάνει “κλικ” στην επιλογή «Ακίνητα».
  • Κατεβαίνει στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Ανοίγει τη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζει τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνει στην εφαρμογή.
  • Επιλέγει το έτος 2022 και βλέπει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο