Τιμολόγια ρεύματος: Κατρακυλούν συνεχώς οι τιμές

Από 17,9 έως 13,9 λεπτά η μπλε κιλοβατώρα τον Ιανουάριο 2024

Με εξωπραγματά χαμηλές τιμές στη χρωματική παλέτα κάνουν «ποδαρικό» τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, με τους παρόχους να εντείνουν τον ανταγωνισμό στις σταθερές κυρίως χρεώσεις για να προσελκύσουν νέο πελατολόγιο, με το εύρος τιμών να διαμορφώνεται από τα 17,9 λεπτά έως τα 13,9 λεπτά.
Σύμμαχος της κυβέρνησης και των καταναλωτών είναι η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου που τις τελευταίες μέρες έχει πέσει στα 34 ευρώ η μεγαβατώρα, έχοντας σκαρφαλώσει στα 300 ευρώ πριν από έναν χρόνο. Πλησιάζοντας δηλαδή τα όρια του εύρους των ιστορικών τιμών δεκαετίας που είναι 20 και 25 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πρόκειται για ένα ανέλπιστο δώρο που κάνουν οι τιμές του ολλανδικού κόμβου TTF στην κυβερνητική πολιτική, ελάχιστες μέρες πριν την έλευση των νέων πολύχρωμων τιμολογίων που μπαίνουν με το δεξί στην ελληνική αγορά ενέργειας για να τερματίσουν τις οριζόντιες επιδοτήσεις.

Παρά το γεγονός ότι μόνο τέσσερις προμηθευτές ενέργειες έχουν δηλώσει τις εκπτώσεις που θα εφαρμόσουν από την 1 Ιανουαρίου και θα συνοδεύουν τα τιμολόγια ρεύματος (ως ποσοστό περί το 20% της ονομαστικής τιμής), η χονδρεμπορική τιμή του Δεκεμβρίου κινείται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των 100 με 105 ευρώ η μεγαβατώρα. Εάν η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς (ΤΕΑ) διαμορφωθεί για παράδειγμα στα 102 ευρώ, η χρέωση της «πράσινης» κιλοβατώρας υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί για τη ΔΕΗ λίγο πάνω από τα 13,6 λεπτά και είναι μέχρι στιγμής η φθηνότερη στην αγορά. Ακολουθούν η NRG με περίπου 14 λεπτά, η Protergia με 14,2 λεπτά και η Volton με 14,3 λεπτά, όταν στις αρχές του έτους με τις επιδοτήσεις, το βασικό οικιακό τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ ήταν στα 15,9 λεπτά η κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 Kwh και πάνω από αυτές ξεπερνούσε τα 22 λεπτά.
Εν αναμονή των εκπτώσεων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου τελεί η αγορά για τα τιμολόγια της Ήρων, της Φυσικό Αέριο, της Elpedison και της ΖΕΝΙΘ. Μικρές διαφορές της τάξης του 1 έως 3 λεπτών θα έχουμε τον Γενάρη μεταξύ πράσινου και κίτρινου κυμαινόμενου τιμολογίου. Ο λόγος είναι ότι προβλέπεται μηδενική χρέωση μόνο για τον Ιανουάριο του λεγόμενου συντελεστή Β που περιλαμβάνεται στην εξίσωση του μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό της τιμής.

Ο «μπλε» πόλεμος των τιμών
Την ίδια στιγμή στη λιανική φουντώνει η μάχη του μπλε σταθερού τιμολογίου που πρώτη η ΔΕΗ λάνσαρε στην αγορά με 17,9 λεπτά την κιλοβατώρα (από 28 λεπτά), η οποία πέφτει στα 17,5 με ενεργοποίηση της πάγιας εντολής. Τις προηγούμενες μέρες, ο ανταγωνισμός απάντησε με αντίστοιχα κλειστά πακέτα χρεώσεων που προσφέρουν σταθερή χρέωση έως 12 μήνες στην αγορά, ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές συνθήκες και τις διεθνείς τιμές των καυσίμων.
Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε η Εlpedison προσφέροντας την «μπλε» κιλοβατώρα στα 16,9 λεπτά μέρα-νύχτα, με πάγιο 3 ευρώ. Στο ίδιο πρόγραμμα η εταιρεία παρέχει δώρο 100 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό και επιστροφή εγγύησης αν η πληρωμή γίνει με πάγια τραπεζική εντολή. Η Protergia ανακοίνωσε σταθερό πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 16,5 λεπτά την κιλοβατώρα για όλο το 24ωρο, με πάγιο 3,5 ευρώ. Αντίστοιχα, στα 17,9 λεπτά με 8 ευρώ πάγιο λανσαρίστηκε το σταθερό τιμολόγιο της εταιρείας Ήρων. Το πρόγραμμα προσφέρεται με μηδενική εγγύηση και προκαταβολή με ενεργοποίηση πάγιας εντολής. Πρόταση για 16 λεπτά πρόσθεσε στο «καλάθι» των μπλε τιμολογίων και η ZeniΘ, προσφέροντας δώρο 100 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό ρεύματος αποκλειστικά με e-bill και πάγια εντολή και με πάγιο επίσης 3 ευρώ. Όμως μέχρι στιγμής το φθηνότερο πρόγραμμα στην αγορά έχει η Ελίν, η χρέωση της οποίας για την ημέρα ανέρχεται σε 14,9 ευρώ με πάγιο 5 ευρώ και το νυχτερινό τιμολόγιο σε 13,9 ευρώ. Μάλιστα, για αιτήσεις μέχρι τις 15 Ιανουαρίου προσφέρονται δωρεάν τα πάγια τριών μηνών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πάντως ότι όλα τα σταθερά τιμολόγια συνεπάγονται ρήτρες για τους καταναλωτές σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης έως 100 ευρώ για τους πρώτους μήνες, «τσιμπημένο» νυχτερινό τιμολόγιο αλλά και ρίσκο αν οι τιμές υποχωρήσουν και άλλο.

«Το καλό είναι ότι από αρχές του έτους επανερχόμαστε στην κανονικότητα και μπορούμε να ανταγωνιστούμε στην αγορά με νέα προϊόντα για να προσελκύσουμε νέους πελάτες καθώς τα πράσινα απευθύνονται κυρίως στο υφιστάμενο πελατολόγιο» αναφέρει ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου των Ιδιωτών Προμηθευτών Ενέργειας και Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο, θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το έμπειρο στέλεχος της αγοράς κάνει λόγο για μια μειοδοσία τιμών στα σταθερά τιμολόγια, που θα εντείνει τον ανταγωνισμό με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών.
Η αρχική τιμή των 280 ευρώ (28 λεπτά) ανά μεγαβατώρα στα σταθερά τιμολόγια που είχε η ΔΕΗ συνεχώς κατρακυλάει αφού έφτασε τα 175 (17,5 λεπτά) ευρώ και έχει «σταθεροποιηθεί» στα 160 ευρώ (16 λεπτά). Όμως είναι θέμα χρόνου να καταρριφθεί και αυτή η τιμή καθώς η αγορά προθερμαίνεται για τιμολόγια κάτω από 15 λεπτά ακόμη και 13 λεπτά η κιλοβατώρα, εξαιτίας της ραγδαίας υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου, με τις εταιρείες να εμφανίζονται έτοιμες να προσφέρουν υβριδικά σταθερά τιμολόγια μικρής διάρκειας, 3, 6 ή 8 μηνών. Όπως λένε στην αγορά αντί ο καταναλωτής να αλλάζει κάθε μήνα πάροχο ανάλογα με το ποιος έχει τη φθηνότερη τιμή στο εξής, θα το κάνει κάθε 3 ή 6 μήνες αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία έναντι μιας 12μηνης δέσμευσης. Στόχος όπως λένε οι πάροχοι είναι να δούμε σύντομα και στην Ελλάδα ένα πλήθος τιμολογίων που οι καταναλωτές στη Δυτική Ευρώπη είχαν πρόσβαση όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν έναν ευέλικτο τρόπο τιμολόγησης που θα είναι σε επίπεδα αποδεκτά από πλευράς κόστους.
newmoney.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του