Τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην ανατολική Θράκη εξετάζουν Τουρκία και Ρωσία

Ως απάντηση στον αναβαθμισμένο ρόλο της Αλεξανδρούπολης – Οι επιπτώσεις από μία τέτοια κίνηση

Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα τόσο σε στρατιωτικό όσο και ενεργειακό επίπεδο, σε Τουρκία και Ρωσία. Από τη μία η Τουρκία βλέπει να παρακάμπτονται πλέον από τις ΗΠΑ τα στενά του Βοσπόρου, που από τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης στέλνεται οδικώς και μέσω τρένων στρατιωτικό υλικό προς τις χώρες της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ και από την άλλη η Ρωσία βλέπει να παρακάμπτονται οι αγωγοί με τους οποίους προμήθευε φυσικό αέριο τα Βαλκάνια μέσω της δημιουργίας HUB φυσικού αερίου στην περιοχή.
Όπως αναφέρει το enikos.gr, στις 20 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η τελευταία για εφέτος επιχείρηση προώθησης στρατιωτικού υλικού στην Ευρώπη μέσω του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ). Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΟΛΑ, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ «19 σιδηροδρομικά δρομολόγια σε χρονικό διάστημα 19 ημερών, πέραν των οδικών & των προωθήσεων προς ΗΠΑ!».
Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες μέσω Αλεξανδρούπολης έχουν πραγματοποιηθεί οι μεγαλύτερες μετακινήσεις ιταλικών αλλά και γαλλικών στρατευμάτων προς την Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο ενίσχυσης της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορούν να θεωρηθούν οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος αποκάλυψε ότι Τουρκία και Ρωσία εξετάζουν την δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου – HUB στην Ανατολική Θράκη για να άρουν την ενεργειακή, γεωπολιτική και στρατηγική απομόνωση στην οποία περιέρχονται. «Στόχος μας είναι ένα κέντρο που θα ικανοποιεί τόσο τους αγοραστές όσο και τους πωλητές και θα τους επιτρέπει να συναλλάσσονται σε αυτή την αγορά με εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. Μάλιστα, έδωσε και χρονοδιάγραμμα ενός έτους δημιουργίας ενός κέντρου μικρής δυναμικής για αρχή, το οποίο ανάλογα με την ζήτηση θα δουν πώς θα το ενδυναμώσουν.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να ενισχύσουν την άποψη που ακούγεται από ολοένα και περισσότερους ότι η Τουρκία ενεργεί ως πολιορκητικός κριός της Ρωσίας στη Δύση, μη εφαρμόζοντας τις κυρώσεις που όλα τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας έχουν αποφασίσει εναντίον της και από την άλλη λειτουργώντας ως εισαγωγέας του Ρωσικού αερίου και πετρελαίου.
Στρατηγικά, όμως, η Τουρκία αν προχωρήσει σε αυτή την Συμφωνία με την Ρωσία ανοίγει για πρώτη φορά την κερκόπορτα του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του. Κι αυτό διότι είναι πολύ πιθανό, εάν οι δύο χώρες προχωρήσουν στην υλοποίηση της δημιουργίας HUB στην Ανατολική Θράκη, η Ρωσία να αποστείλει και στρατεύματα μαζί με πλοία στο λιμάνι. Κάτι που αν συμβεί θα ικανοποιήσει μία διαχρονική βλέψη της Ρωσίας να αποκτήσει βάση και έξοδο προς το Αιγαίο, συνεπώς και την Μεσόγειο, ενώ θα φέρει ένα μοχλό πίεσης εντός του ΝΑΤΟ κυριολεκτικά μία ανάσα από τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο