Τη χαριστική βολή στην ακρίβεια δίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αυξήσεις χωρίς προηγούμενο σε κάθε μορφή της οικονομίας – Η κατάσταση στον Έβρο σε ό,τι αφορά καύσιμα και τρόφιμα

Της Κικής Ηπειρώτου

Αυξήσεις που δεν έχουν προηγούμενο έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία σε κάθε μορφή της οικονομίας -από τα τρόφιμα και την ενέργεια που έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη μέχρι τις πρώτες ύλες και τα βιομηχανικά υλικά και μέταλλα.  Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, η εισβολή της Ρωσίας ήλθε να ρίξει «μολότοφ» στις τιμές, οι οποίες ήταν ήδη ιδιαίτερα βεβαρημένες μετά από δύο χρόνια πανδημίας που εκτός από το μεγάλο υγειονομικό και κοινωνικό κόστος δημιούργησαν μεταξύ άλλων σημαντικά προβλήματα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Με τον πληθωρισμό να απειλεί πλέον να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να διαμορφώνεται σε 5,8% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση από 5,1% ένα μήνα πιο πριν, η κατάσταση προδιαγράφεται ακόμη πιο δύσκολη. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με μεγάλο κόστος ζωής και παραγωγής αντίστοιχα. Για το άμεσο μέλλον οι φόβοι είναι επίσης μεγαλύτεροι, καθώς τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να μετακυλήσουν στους καταναλωτές νέες αυξήσεις, κυρίως στα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ εκτοξεύτηκαν πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας ούτε λίγο ούτε πολύ αύξηση κατά 22% μέσα σε μια και μόνη εβδομάδα, ανεβάζοντας την αύξηση σε ορίζοντα 12μήνου στο 75%. Το φυσικό αέριο κάνοντας άλμα έως 80% μέσα σε ορίζοντα εβδομάδας (!) είναι αυξημένο κατά σχεδόν 1.000% από πέρσι τέτοια εποχή. Πάντως στο φυσικό αέριο το τελευταίο διάστημα οι διακυμάνσεις είναι συνεχείς και πολύ έντονες καθότι η Ρωσία είναι από τους βασικούς προμηθευτές της Ευρώπης.

Φωτιά τα τρόφιμα

Η Ουκρανία αποτελεί μαζί με τη Ρωσία βασικό παραγωγό αλεύρων και ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τις τιμές κατά σχεδόν 16% σε ορίζοντα εβδομάδας, οδηγώντας τις συνολικές αυξήσεις από πέρσι σε άνω του 55%. Πλέον οι τιμές των σιτηρών έφτασαν να ξεπερνούν τα 10 δολάρια ανά μπουσέλ με και αυτή την αγορά να έχει πολλές διακυμάνσεις. Το καλαμπόκι έχει δει ανατιμήσεις της τάξης του 7,5% στην παραγωγή μέσα σε λίγες ημέρες, με την ετήσια αύξηση να φτάνει το 33%. Πρόκειται για αυξήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις τιμές βασικών τροφίμων όπως είναι το ψωμί, τα οποία αποτελούν από τα πιο σημαντικά προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς.

Η κατάσταση στον Έβρο

Εκρηκτική και διαρκής είναι η αύξηση στη μέση τιμή πώλησης βενζίνης, πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης στον Έβρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως αναφέρουν οι πρατηριούχοι, το ράλι ανόδου είναι ανεξέλεγκτο και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πού και πότε θα σταματήσει.

Οι τιμές στον Έβρο πριν ένα μήνα και σήμερα:

3/2/2022

  • Αμόλυβδη 95 οκτ. 1,85
  • Αμόλυβδη 100 οκτ. 1,99
  • Πετρέλαιο κίνησης 1,58
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 1,25

4/3/2022

  • Αμόλυβδη 95 οκτ. 1,85 1,95
  • Αμόλυβδη 100 οκτ.  2,10
  • Πετρέλαιο κίνησης 1,68
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 1,34

Σε ό,τι αφορά το ψωμί και τα άλευρα, όπως δήλωσε πρόσφατα στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος των Αρτοποιών Έβρου Κώστας Κεβρεκίδης, υπάρχει αύξηση 80% στην τιμή του αλευριού, σε σύγκριση με πριν ένα χρόνο, ενώ η αύξηση στο ρεύμα είναι στο 100%. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες θα συνεχιστούν. Πάντως, μέχρι στιγμή, το ψωμί πωλείται κατά 7% ακριβότερο, με τους αρτοποιούς να φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν για πολύ ακόμη τις τιμές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει κίνδυνος και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Στα υπόλοιπα τρόφιμα, η κατάσταση είναι επίσης πολύ δύσκολη, αφού οι ανατιμήσεις είναι διαρκής. Για το καλάθι που πριν ένα χρόνο ο καταναλωτής πληρώνει 50 ευρώ τη βδομάδα, σήμερα πληρώνει 10-25 ευρώ παραπάνω, ενώ οι υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ, μικρά και μεγάλα, δεν προλαβαίνουν να αλλάζουν τις τιμές στα ράφια, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων με ανατιμήσεις προς τα πάνω…

Ρωσία και Ουκρανία βασικοί προμηθευτές της παγκόσμιας οικονομίας

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο, βασικός προμηθευτής μετάλλων ανά τον κόσμο και μαζί με την Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 25% των αποστολών σιταριού του πλανήτη. Για το λόγο αυτό το χάος στην αγορά ενέργειας, τροφίμων πρώτων υλών και βιομηχανικών υλικών που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία θα επηρεάσει άμεσα στην παγκόσμια οικονομία, πυροδοτώντας ελλείψεις στη βιομηχανία και επιταχύνοντας τον πληθωρισμό που βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε από τους αξιωματούχους της να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας σε εμπορεύματα και πρώτες ύλες. Αυτό αποτελεί ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με τις επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επηρεάζουν σημαντικά οι κυρώσεις

Ο αντίκτυπος της κυρώσεων και της απόρριψης από τις συναλλαγές των Ρώσων αντισυμβαλλομένων όπως είναι τράπεζες και εταιρείες γίνεται όλο και πιο αισθητός στις αγορές εμπορευμάτων. Στο φυσικό αέριο για παράδειγμα οι αγορές προσπαθούσαν να προσπαθούσαν να αποφύγουν μεγαλύτερη έκθεσή τους στην Gazprom. Οι έμποροι σιτηρών έδειχναν απρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο και να κάνουν μεγάλα ανοίγματα ή να πληρώσουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της ναύλωσης και της ασφάλισης πλοίων για τη μεταφορά τέτοιων φορτίων από ρωσικά λιμάνια. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές της Ουκρανίας έχουν ήδη φρενάρει και αυξάνονται οι φόβοι ότι τα προβλήματα του εφοδιασμού σε διάφορα προϊόντα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο