«Θύμα» του Daniel το έργο για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το φυσικό αντικείμενό του θα τροποποιηθεί και ίσως να μην περιλαμβάνει τον διπλασιασμό της γραμμής

Τι δήλωνε τον περασμένο Μάρτιο για το έργο ο Κ. Μητσοτάκης

Το δυστύχημα στα Τέμπη και η πρόσφατη καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel αλλάζουν τις προτεραιότητες στα σιδηροδρομικά έργα της χώρας. Έμφαση πλέον δίδεται στην αποκατάσταση του τμήματος που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel και την ολοκλήρωση / λειτουργία των συστημάτων τηλεδιοίκησης / σηματοδότησης.
Από τη νέα κατάσταση στον σιδηρόδρομο έχουν επηρεαστεί και μάλιστα, σε αξιοσημείωτο βαθμό, όπως αναφέρει το metaforespress.gr, τα 6 έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου της ΕΡΓΟΣΕ.
Ένα από αυτά είναι η αναβάθμιση και ο διπλασιασμός της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, προϋπολογισμού 1,07 δις ευρώ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο έργο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο του ’23, είχε δηλώσει από τον Έβρο όπου περιόδευε: «…κάποιοι αγωνιστήκαμε στην Ευρώπη για να αυξήσουμε το ΕΣΠΑ της περιφέρειας. Διότι διεκδικήσαμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για σημαντικά έργα υποδομής, όπως η διπλή γραμμή του τρένου από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, που όταν ολοκληρωθεί, το 2028, πραγματικά θα αλλάξει όψη ο Έβρος».

Οι αλλαγές

Το αντικείμενο του έργου, όπως αρχικά μελετήθηκε και προκηρύχτηκε, περιλαμβάνει την κατασκευή περί τα 186 χλμ. κύριας σιδηροδρομικής γραμμής και τη βελτίωση – προσαρμογή των 15 σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων στο τμήμα «Αλεξανδρούπολη – Διδυμότειχο» και 19 σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων στο τμήμα «Διδυμότειχο – ελληνοβουλγαρικά σύνορα».
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το φυσικό αντικείμενο του έργου θα τροποποιηθεί και ίσως να μην περιλαμβάνει τον διπλασιασμό της γραμμής.
Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός του έργου περιελάβανε τον διπλασιασμό της γραμμής, με ηλεκτροκίνηση και ETCS, ο οποίος θα υλοποιούταν, είτε με διαπλάτυνση του υφιστάμενου διαδρόμου, είτε σε νέα χάραξη, σε τμήματα όπου κρινόταν απαραίτητο.
Σε γενικές γραμμές, το έργο έχει τεράστια σημασία και για τις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές, καθώς «συμπαρασύρει» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από το οποίο διεξάγονται μεταφορτώσεις, κυρίως στρατιωτικού υλικού.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του