«Θύμα» της ακρίβειας και η νέα γέφυρα στον Άβαντα

Το μπαραζ ανατιμήσεων σε υλικά έχει προκαλέσει νέα καθυστέρηση στη μελέτη του έργου, που χρειάζεται να αναπροσαρμοστεί

«Ασφαλή», για την ώρα, δύο νέα οδικά έργα της Περιφέρειας στην περιοχή

Της Κικής Ηπειρώτου

Από σαράντα κύματα χρειάζεται να περάσει το έργο της νέας γέφυρας πριν τον οικισμό του Άβαντα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Μετά από πολλές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της μελέτης, αρχικά λόγω αναγκαίων επικαιροποιήσεων και στην πορεία λόγω αλλαγών στη νομοθεσία, έχει προκύψει ένα νέο εμπόδιο.
Θα πρέπει να πάμε στο μακρινό 2012, τότε που η πρώτη αιρετή περιφέρεια παρέλαβε μία μελέτη για το έργο από την προηγούμενη διοίκηση, η οποία έχρηζε επικαιροποιήσεων. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2019, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς είχαν ανακοινώσει στους κατοίκους του Άβαντα την κατασκευή μίας νέας, μεγαλύτερης και ασφαλέστερης γέφυρας στο σημείο, με τον προϋπολογισμό να εκτιμάται περίπου στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Πριν περίπου ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2021, ο κ. Πέτροβις υπέγραψε τη σύμβαση για την εκπόνηση – επικαιροποίηση των επιμέρους μελετών κατασκευής της νέας γέφυρας, μετά από καθυστέρηση που οφείλονταν σε τροποποιήσεις στη νομοθεσία και τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου.
Η γέφυρα που μετρά πάνω από πέντε δεκαετίες ζωής, συγκεντρώνει τα δικαιολογημένα παράπονα των κατοίκων, οι οποίο φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο, προκειμένου να δουν τη «διάδοχό» της. Όπως δήλωσε στη «ΓΝΩΜΗ» ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, η νέα μελέτη για το έργο αναμένονταν να παραδοθεί στην Περιφέρεια αρχές Μαΐου, ωστόσο, πήρε παράταση για περίπου 1,5 μήνα. Ο λόγος είναι η ανάγκη τροποποιήσεων στο κόστος των υλικών και εν τέλει στον προϋπολογισμό που αναμένεται να ανέβει σημαντικά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η γενικότερη εκτόξευση των τιμών και στα οικοδομικά υλικά δεν άφησαν ανεπηρέαστο το συγκεκριμένο έργο, που εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για την υλοποίησή του. Να σημειωθεί πως αρκετοί Δήμοι και Περιφέρειες, σε όλη τη χώρα, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα λόγω των αυξήσεων στις τιμές των υλικών, με κάποια έργα να καθυστερούν και άλλα ακόμη και να ακυρώνονται προτού καν ξεκινήσουν.
Την ίδια στιγμή, χωρίς προβλήματα φαίνεται πως θα κυλήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για δύο ακόμη παρεμβάσεις της Περιφέρειας στον Έβρο και συγκεκριμένα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, συνολικού κόστους 1,5 εκ ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση, προβλέπονται παρεμβάσεις στο δρόμο του Απαλού και στη δεύτερη στο δρόμο Αλεξανδρούπολης – Άβαντα καθώς και στην περιοχή Μάκρης-Αγίας Παρασκευής.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο