«Θύελλα» αντιδράσεων για το πρόστιμο των 3.000 ευρώ στον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου 

Επιβλήθηκε λόγω της παράστασης διαμαρτυρίας μελών του Συλλόγου κατά της απόφασης της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημα στα Δίκαια 
Ανακοινώσεις καταδίκης από φορείς και κόμματα, που ζητούν την ακύρωση του προστίμου 

 

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ στον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, για την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί (20/11) στα Δίκαια, κατά της απόφασης της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το εκεί υποκατάστημά της.  

Ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει το πρόστιμο, δηλώνοντας παράλληλα ότι “τέτοιου είδους τρομοκρατικές ποινές δεν πρόκειται να φοβίσουν ή να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του αγροτικού κινήματος». 

 

Παρέμβαση από δημοτικές παρατάξεις 

Θέση παίρνει και η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών “Είναι στο Χέρι μας”, μέλη της οποίας συμμετείχαν στη διαμαρτυρία της περασμένης Παρασκευής. Η παράταξη, σε ανακοίνωσή της, “καταδικάζει απερίφραστα την επιβολή του εξοντωτικού και άδικου προστίμου”, επισημαίνοντας πως στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε “δεν υπήρξε καμία παραβίαση των υγειονομικών μέτρων και η στάση του Αστυνομικού Τμήματος των Δικαίων ήταν κάτι παραπάνω από εχθρική”. Εκφράζει επίσης την άποψη ότι “το απαράδεκτο αυτό συμβάν δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο ή ως απόρροια υπερβάλλοντος ζήλου κάποιου αστυνομικού οργάνου, αλλά να εκτιμηθεί στο πλαίσιο μίας γενικευμένης προσπάθειας κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση, που επιλέγει την καταστολή και την αστυνομοκρατία για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα”. Η παράταξη υπογραμμίζει, τέλος, πως “όσοι φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν την υγειονομική κρίση ως όχημα για την εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η αποτυχία τους είναι δεδομένη…”. 

Την ακύρωση του “προστίμου της ντροπής”, όπως το χαρακτηρίζει, απαιτεί από την κυβέρνηση η “Λαϊκή Συσπείρωση” του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας. Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη τονίζει ότι “η αγωνία των κατοίκων για τη συνεχιζόμενη ερήμωση της περιοχής του Τριγώνου, επιβάλλει τον αγώνα, είτε για να μην κλείσει το τραπεζικό υποκατάστημα είτε για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας είτε για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα…” και θεωρεί “απαράδεκτη την κατηγορία περί διοργάνωσης συγκέντρωσης, καθώς επρόκειτο για συμβολική διαμαρτυρία, με τη συμμετοχή ελάχιστων μελών του συλλόγου και με την υποδειγματική τήρηση όσων προβλέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα…”. Καταλήγοντας, η “Λαϊκή Συσπείρωση” εκφράζει την άποψη ότι η επιβολή του προστίμου, ύψους 3.000 ευρώ, έχει μοναδικό στόχο “την τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων αγροτών και του αγωνιζόμενου λαού αλλά και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των λαϊκών εργατικών ελευθεριών”, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “αξιοποιεί την πανδημία για να επιβάλει σιγή, την ώρα που αποκαλύπτονται οι εγκληματικές της ευθύνες για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας…”. Καλεί, τέλος, όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τους συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς, “να εκφράσουν την αλληλεγγύη του και να απαιτήσουν τη διαγραφή του απαράδεκτου προστίμου”. 

 

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ 

Η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά δήλωσε:
“Η εμμονή της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει οριστικά το υποκατάστημα στα Δίκαια, όπως διευκρινίζει σε απαντητικό της έγγραφο σε επιστολή διαμαρτυρίας του Δήμου Ορεστιάδας, διαμηνύοντας μάλιστα προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις πως «θα μπορείτε να εξυπηρετείστε από το υποκατάστημα στην Ορεστιάδα», που όμως είναι 40 χιλιόμετρα μακριά, επιβεβαιώνει με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο τη στρεβλή αντίληψη που επικρατεί για την ακριτική Ελλάδα και τον Έβρο.

Απαξιούν, αδιαφορούν για το αν οι αποφάσεις τους δημιουργούν τεράστια εμπόδια στους ακρίτες κατοίκους του Έβρου, την ώρα που η Τράπεζα Πειραιώς δρομολογεί τη διαγραφή υπέρογκων δανείων μεγαλοεπιχειρηματιών. Αγνοούν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, την ανθρωπογεωγραφία των ακριτικών περιοχών. Στέλνουν εργαζόμενους στην ανεργία. Διαταράσσουν ισορροπίες και τον τοπικό οικονομικό βίο και δείχνουν κυνικά την αδιαφορία τους.
Το τραγικότερο όλων είναι η στάση της σημερινής κυβέρνησης, η οποία άλλοτε αναλαμβάνει τον ρόλο του «απλού παρατηρητή», βλέποντας τον Βόρειο Έβρο να αποψιλώνεται συνεχώς από βασικές, κρίσιμες υπηρεσίες αλλά δεν παρεμβαίνει, και άλλοτε να προκαλεί απευθείας η ίδια με τις αποφάσεις της τα λουκέτα. Άλλοτε πάλι να προσπαθεί επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα να φιμώσει όποιον αντιδρά.
Δεν είναι τυχαίο πως τον τελευταίο χρόνο στον Βόρειο Έβρο έχουν προχωρήσει καταργήσεις υπηρεσιών σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ, προχώρησε η υποβάθμιση της λειτουργίας υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, ενώ τα λουκέτα σε τραπεζικά υποκαταστήματα πέφτουν το τελευταίο διάστημα «βροχή».
Σε όλες τις παραπάνω δυσμενείς εξελίξεις για τον τόπο μας η κυβέρνηση της ΝΔ λάμπει δια της απουσίας της. Φαίνεται πως οι Υπουργοί της ΝΔ θυμούνται τον Έβρο και τον επισκέπτονται μόνο όταν θέλουν να προσθέσουν λίγους «πόντους» στο προφίλ τους. Και αμέσως, μόλις απομακρύνονται, τα ξεχνούν όλα, λόγια και υποσχέσεις.
Ενδεικτικό της αδιαφορίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι στην ερώτηση που κατέθεσα στις 05 Νοεμβρίου με τίτλο «Απρόσκοπτη λειτουργία τραπεζών στο Βόρειο Έβρο», και αναφερόμουν, μεταξύ άλλων και στην ανάγκη να αποσυρθεί η απόφαση για το επικείμενο λουκέτο στην Τράπεζα Πειραιώς στα Δίκαια, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, μέχρι σήμερα, δεν έχει ενδιαφερθεί καν να απαντήσει.
Ο Έβρος πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια «βροχή» από λουκέτα και με πολιτικές λιτότητας ή κατάργηση κρίσιμων υπηρεσιών, αλλά με την ενίσχυσή τους. Και όλο αυτό μάλιστα εν μέσω μιας πανδημίας. Πρέπει να σταματήσει άμεσα αυτός ο κατήφορος, πριν να είναι αργά.
Ο Έβρος εκπέμπει SOS”.

Σε σχόλιό του, ο αναπληρωτής της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μενέλαος Μαλτέζος, αναφέρει: 

«Είναι άδικο και πολιτικά καταδικαστέο το πρόστιμο των 3 χιλιάδων ευρώ που επέβαλε  η αστυνομία στον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου Έβρου για την συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε απο τον σύλλογο και τους κατοίκους την Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020, εφαρμόζοντας αντιδραστικές διατάξεις. 

Η συμβολική διαμαρτυρία του Συλλόγου  έγινε μπροστά από το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια, από μέλη του συλλόγου, Δημοτικών συμβούλων  της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών «Είναι στο Χέρι» και κατοίκων αντιδρώντας στην απόφαση κλεισίματος του υποκαταστήματος και την πολιτική ερημοποίησης της περιοχής ενώ  οι συμμετέχοντες τήρησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας (αποστάσεις, μάσκες κλπ.)  

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά το λουκέτο του εργοστασίου ζάχαρης, έχει επιτρέψει την αποψίλωση ζωτικών υπηρεσιών για την περιοχή του Τριγώνου, όπως με το πρόσφατο κλείσιμο του ΑΤΜ του Πενταλόφου, την υποβάθμιση του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ και με το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια. 

Η δίωξη είναι  πολιτική άδικη και καταδικαστέα και σκοπό έχει να τρομοκρατήσει κάθε πολίτη που  ασκεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι   υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά η διεκδικώντας τα αιτήματα του». 

Επίσης, η τομεακή επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ  σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πρωτοφανή προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης. Η συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια σε ακόμα ένα χτύπημα ερήμωσης της υπαίθρου βαφτίστηκε από την Αστυνομία ως «σταθερή συνάθροιση»!!!!! και αφού δεν διαλύθηκε με διαταγές, εκ των υστέρων θεωρήθηκε σκόπιμο να επιβληθεί στον Πρόεδρο πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ! 

Σε μια περίοδο που στον νομό διώκονται μέλη του Κόμματος -με πρόσχημα μερικές αφίσες και ένα πανό- σε μια περίοδο που η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης, καλεί  σε υποβολή επεξηγήσεων την Τ.Ε Έβρου λόγω δήθεν διενέργειας διαφήμισης σε δημόσιο χώρο, την ίδια στιγμή διώκεται μια παράσταση διαμαρτυρίας στα ακριτικά Δίκαια από ένα Αγροτικό Σύλλογο. 

Γίνεται πια εμφανές πως η πολιτική δράση διώκεται, όπως διώκεται και κάθε οργανωμένη αντίδραση που θίγει τα συμφέροντα του κεφαλαίου που και αυτή η Κυβέρνηση υπηρετεί. Γίνεται εμφανές που αποσκοπούν οι διατάξεις για τις συναθροίσεις, σίγουρα  όχι στον περιορισμό του κορωνοιού αλλά στο χτύπημα κάθε συλλογικής δράσης, στην προσπάθεια επιβολής σιγής νεκροταφείου. 

Και επειδή ακριβώς τους ενοχλεί προσπαθούν να χτυπήσουν και να κάμψουν  πρωτοπόρους αγωνιστές που δεν σιωπούν, αλλά διεκδικούν συλλογικά οργανωμένα και με όλα τα μέτρα ασφάλειας, εκθέτοντας την Κυβέρνηση και τα τσιράκια της.  

Θα το ήθελαν πολύ να κλειστούμε φοβισμένοι στα σπίτια μας αφήνοντας έρμαιο τις ζωές μας στα χέρια αυτών που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη. 

Απαιτούμε να παρθεί τώρα πίσω το πρόστιμο της ντροπής!!!  

Το δικαίωμα στην διεκδίκηση είναι κερδισμένο με αίμα, δεν παίρνεται πίσω με γελοίες δικαιολογίες, ούτε με πρόστιμα και δίκες. 

Απαιτούμε τώρα η Κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε να σταματήσει η ερήμωση της υπαίθρου και όχι να κυνηγά αυτούς που δεν τα παράτησαν, έμειναν στα χωριά τους και δίνουν τον δικό τους άνισο αγώνα επιβίωσης.  

Καλούμε κάθε δημοκράτη, κάθε σκεπτόμενο άτομο να ενώσει την φωνή του με τους φορείς και τα σωματεία που απαιτούν ΤΩΡΑ την διαγραφή του προστίμου.  

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Πρόεδρο και στον Αγροτικό Σύλλογο που παλεύει ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης που ξεκληρίζει τα χωριά μας». 

 

Σωματεία

Η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας αναφέρει:

“Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου. Το Σωματείο μας στέκεται αλληλέγγυο στον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου και στον Πρόεδρό του, στον οποίο επιβλήθηκε εξοντωτικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ από το Α.Τ. Δικαίων για τη διοργάνωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια. Διαμαρτυρία που ήταν συμβολική και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας με αποστάσεις και μάσκες σε υπαίθριο χώρο.

Μας πονάει όλους που βλέπουμε τον τόπο μας να αποψιλώνεται από υπηρεσίες και να ερημώνει. Είμαστε δίπλα στους κατοίκους του Τριγώνου.

Είναι ξεκάθαρο ότι καμία παραβίαση των μέτρων για την πανδημία δεν υπήρχε, κανένας συνωστισμός, σαν αυτούς που προκαλεί η κυβέρνηση με τα ανύπαρκτα μέτρα στα ΜΜΜ, στα σχολεία πριν κλείσουν, αλλά και στους χώρους δουλειάς.

Μόνος λόγος για το πρόστιμο είναι η τρομοκράτηση σε όποιον αγωνίζεται, η καταστολή και η καταπάτηση κάθε συνδικαλιστικής και πολιτικής ελευθερίας. Για να περάσει με κάθε τρόπο η προσπάθεια που κάνει για να παρουσιάσει το μαύρο-άσπρο και να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ταυτόχρονη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, όπως την κατάργηση του 8ωρου.

Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με άλλα σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος ενάντια στην άνευ προηγούμενου επίθεση του κράτους σε κάθε είδους πολιτική δράση. Καμία ανοχή στην καταπάτηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών από την κυβέρνηση. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Απαιτούμε να παρθεί τώρα πίσω το πρόστιμο της ντροπής!!!¨”

Επιπλέον, το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση να επιβληθεί στον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου το εξοντωτικό πρόστιμο των 3000 ευρώ για συμμετοχή σε συμβολική κινητοποίηση. Η συμβολική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, κτλ) και αφορούσε την αντίθεση στο κλείσιμο υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος της περιοχής και όχι μόνο να αναγκάζεται να διανύει 60 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθεί.

Είναι καθαρό πως δεν υπήρχε κανένας υγειονομικός λόγος για την επιβολή του προστίμου και στόχος είναι η φίμωση και η τρομοκρατία, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης. Έρχεται σε μια περίοδο έντασης του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαγορεύσεων, αλλά και όξυνσης των προβλημάτων του λαού.

Ενώνουμε τη φωνή μας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και δηλώνουμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε, ότι η πάλη του λαού τηρώντας όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας δεν μπορεί να σταματήσει και δε θα σταματήσει. Απαιτούμε να ακυρωθεί το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου από το Αστυνομικό τμήμα Δικαίων. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο