Θωρακίζουν τον Έβρο με ηλιακά drone, θωρακισμένα και κάμερες μεγαλύτερης εμβέλειας

Παρεμβάσεις στα “κόκκινα σημεία”

Ηλιακά drone με απεριόριστη αυτονομία πτήσης, ανιχνευτές κίνησης οπτικών ινών στα περάσματα των διακινητών, κάμερες εμβέλειας έως και 15 χιλιόμετρων εντός τουρκικού εδάφους, θωρακισμένα οχήματα. Πρόκειται για το νέο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που θα ενισχύσει σταδιακά τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα του Εβρου, καθώς θα τοποθετηθεί πάνω στον νέο φράκτη μήκους 140 χιλιομέτρων, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει ήδη απευθυνθεί σε εταιρείες για να λάβει προτάσεις και να γίνει μια αρχική κοστολόγηση της απαιτούμενης προμήθειας.
Τα νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα θα αντικαταστήσουν τις παλιές κάμερες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη πάροδο του χρόνου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή. Η εξοπλιστική θωράκιση περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο «Ακρίτας», για την αντιμετώπιση του νέου κύματος μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όσον αφορά την προβλεπόμενη σταδιακή επέκταση του φράχτη, μήκους 140 χιλιομέτρων, έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες εισηγήσεις από τους συνοριοφύλακες, με προτεραιότητα στα “κόκκινα” σημεία όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα από τους διακινητές. Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την κατασκευή του φράχτη έχουν δείξει και αμερικανοί αξιωματούχοι, λόγω της βάσης στην Αλεξανδρούπολη.
Το αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών μεταδίδει εικόνα στα πέντε επιχειρησιακά κέντρα και καλύπτει ένα εύρος δεκάδων χιλιομέτρων των ελληνοτουρκικών συνόρων. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει την δυνατότητα θερμικής απεικόνισης τη νύχτα με εμβέλεια 3-4 χιλιόμετρα αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια δύσβατες περιοχές όπου η ορατότητα περιορίζεται σε λίγα μέτρα. Αυτό το σύστημα αναμένεται να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί επιπλέον, ώστε η «ορατότητά» του να φτάνει έως και 15 χιλιόμετρα στην τουρκική ενδοχώρα, σε μια προσπάθεια αποτροπής των μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα τους επόμενους μήνες, αναμένεται και η θωράκιση του Έβρου με νέα οχήματα 4Χ4, προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο μορφολογικό περιβάλλον της παραποτάμιας περιοχής του Έβρου. Πρόκειται για εξοπλισμό την ανάγκη του οποίου έχουν τονίσει επανειλημμένα συνοριοφύλακες που δίνουν καθημερινή μάχη για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών.
ieidiseis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο