Θεοδωρικάκος: Οι μετανάστες στις νησίδες δεν διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο

Άμεσα οι διαδικασίες για επέκταση του φράχτη

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του AΝΤ-1 «Καλοκαίρι Μαζί». Μιλώντας στους δημοσιογράφους Ηρώ Ράντου και Αντώνη Φουρλή αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην οποία αποφασίστηκε η περεταίρω θωράκιση των συνόρων στον Έβρο, στην πίεση που δέχεται η Ελλάδα από τις αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία και στη στάση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη από τους συνοριοφύλακες της ΕΛ.ΑΣ και τους στρατιώτες για τα όσα ισχυρίστηκε για την νησίδα. Ο Υπουργός μίλησε και για το περιστατικό στην Κρήτη με τους Γερμανούς τουρίστες.
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου:
Η Τουρκία προχωρά σε συστηματική, μεθοδική και σύνθετη εργαλειοποίηση των μεταναστών
Μόνο μέσα στον μήνα Αύγουστο, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουν επιχειρήσει να μπουν παρανόμως από τα ελληνοτουρκικά σύνορα 25.000 παράτυποι μετανάστες. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό. Καθημερινά, οι δυνάμεις των ελληνικών αρχών ασφαλείας, κατά πρώτο λόγο η Ελληνική Αστυνομία μαζί με τον Ελληνικό Στρατό, έχουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο το οποίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο διότι είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά προχωρά σε συστηματική, μεθοδική και σύνθετη εργαλειοποίηση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους. Ένας μεγάλος αριθμός πλέον που επιχειρεί να έρθει στην Ελλάδα είναι κυρίως από την Συρία και οι άνθρωποι υποχρεώνονται, καθώς τους τίθενται διλήμματα απ’ ότι φαίνεται από την πλευρά των τουρκικών αρχών, είτε να επιστρέψουν στη Συρία είτε να προωθηθούν προς την Ελλάδα.
Δεν κινδυνεύουν οι μετανάστες στις νησίδες
Το καλοκαίρι το βάθος του ποταμού Έβρου σε πάρα πολλά σημεία, σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, είναι πάρα πολύ χαμηλό, δεν είναι ούτε μισό μέτρο. Μπορεί κανείς να περάσει εύκολα και να βρεθεί στις νησίδες που βρίσκονται στο μέσον συνήθως του ποταμού Έβρο. Πηγαίνουν εκεί, δηλώνουν ότι κινδυνεύουν και προσπαθούν οι Ευρωπαϊκές Αρχές να πάρουν αποφάσεις, συνήθως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να γίνει διαδικασία έρευνας διάσωσης. Οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, η ζωή τους δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Τους αφήνουν τα οργανωμένα συμφέροντα και καλούν στη συνέχεια να τους πάρει η Ελληνική Αστυνομία. Θα επαναλάβω λοιπόν με κατηγορηματικό τρόπο: Η Ελληνική Αστυνομία βαρκάρης λαθρεμπόρων των ψεύτικων ελπίδων προς τους παράτυπους μετανάστες δεν πρόκειται να γίνει.
Κυρία Ράντου θα πρέπει οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να γνωρίζουν την αλήθεια και να μην υποτιμάμε το πρόβλημα. Μπορεί το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020 οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι να ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα συγκεκριμένο σημείο των συνόρων και να επιχείρησαν να μπούνε με μαζικό τρόπο, αυτή τη στιγμή όμως, εξελίσσεται μια πολύ ιδιόμορφη απειλή σε βάρος της ακεραιότητας της πατρίδας μας και της ασφάλειας μας, καθώς μόνο αυτόν τον μήνα, 25.000 άνθρωποι σε ένα ευρύτατο μήκος έχουν επιχειρήσει να μπούνε μέσα και χρησιμοποιούν μεθοδικά και οργανωμένα τέτοιου είδους τεχνάσματα.
Άμεσα οι διαδικασίες για επέκταση του φράχτη
Το ποτάμι διαμορφώνει ένα μήκος συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας γύρω στα 200 χιλιόμετρα. Τεχνητό εμπόδιο- φράχτης – υπάρχει στα 37.5 χιλιόμετρα, είναι 12 στο βόρειο μέρος, εκεί που τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι στεριά και στο νότιο τμήμα κλιμακωτά περίπου 25 χιλιόμετρα τα οποία κατασκευάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ αμέσως μετά το 2020. Η εμπειρία απέδειξε και η δουλειά των αρχών ασφαλείας της πατρίδας μας, της αστυνομίας και του στρατού μας ότι στα σημεία που έχει φτιάξει ο φράχτης τα πράγματα είναι εξαιρετικά πιο απλά. Είναι απλούστερο και πιο εύκολο το έργο των Δυνάμεων Ασφαλείας. Αυτό το βασικό γεγονός και η επίμονη πίεση που υπάρχει στα σύνορά μας και η κλιμάκωση της απειλής, οδήγησε το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό να πάρει την απόφαση στο να φτιάξουμε το τεχνητό φράγμα στο σύνολό του ποταμού Έβρου. Φυσικά σταδιακά, κλιμακωτά, γιατί είναι αδύνατον αυτό να γίνει από την μία μέρα στην άλλη, γιατί χρειάζονται πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις.
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για να προχωρήσει το έργο, που είναι ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.
Αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων εποπτείας
Στον Έβρο η κυβέρνηση μας έχει προσλάβει πολλές εκατοντάδες Συνοριοφύλακες και υπάρχει σημαντική δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δρα συντονισμένα με τον Ελληνικό Στρατό. Μέσα στον χειμώνα θα προστεθούν άλλοι 250 Συνοριοφύλακες. Θέλω να επισημάνω ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι να αναβαθμιστούν και τα τεχνικά, ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης του ποταμού. Υπάρχει το αυτοματοποιημένο σύστημα με κάμερες, θερμικές κάμερες, ωστόσο πιστεύουμε ότι απαιτείται η περαιτέρω αναβάθμιση του. Θα χρησιμοποιήσουμε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην παγκόσμια τεχνολογία από ανθρώπους που έχουν πολύ σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο