Εννέα μήνες μετά το φρικτό ατύχημα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, η οικογένεια περιμένει τη δικαίωση. «Κανείς δεν είπε ούτε μία συγνώμη…»
Εννέα μήνες πέρασαν από τον τραγικό θάνατο του 35χρονου Δημήτρη στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, όταν εγκλωβίστηκε στον ρομποτικό κάδο της Λεωφόρου Δημοκρατίας και διαμελίστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ήταν νωρίς το μεσημέρι της 16ης Μαϊου, όταν στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης γράφτηκε με τον πλέον φρικτό τρόπο ο επίλογος της ζωής ενός 35χρονου άνδρα, ο οποίος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, μαζί με ένα σκουπίδι, έριξε κατά λάθος και μια σακούλα με φάρμακα στον εν λόγω κάδο. Όταν συνειδητοποίησε το λάθος του, χωρίς δεύτερη σκέψη, έσκυψε βάζοντας το κεφάλι και τον κορμό του εντός του κάδου, με αποτέλεσμα το μηχάνημα να αντιληφθεί ότι υπάρχει κίνηση και να κλείσει την πόρτα του, εγκλωβίζοντας τον άτυχο άνδρα, προτού προλάβει να αντιδράσει. Επικράτησε πανικός, με τους περαστικούς και αυτόπτες μάρτυρες να μην μπορούν να πιστέψουν τι είχε συμβεί. Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία, η πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης. Το σημείο καλύφθηκε περιμετρικά από πανί, προκειμένου να μην είναι ορατές οι φρικτές εικόνες απεγκλωβισμού απ’ ό,τι είχε απομείνει από τον Δημήτρη.
Εννιά μήνες μετά, μιλώντας στο Star και την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα, ο πατέρας του Δημήτρη, Νίκος Δημάκης, έχει κινηθεί νομικά, προκειμένου να τιμωρηθεί ο κάθε υπεύθυνος για τον θάνατο του παιδιού του.
«Υπάρχουν 5 μάρτυρες που είδαν πως το μισό κορμί του ήταν εγκλωβισμένο στην πόρτα και το μισό απ’ έξω. Ένας μάρτυρας μάλιστα είδε και τη σύνθλιψη του γιου μου… Θέλω να τιμωρηθεί ο κάθε υπεύθυνος… Ο πρώτος πραγματογνώμονας μας παράτησε μετά την εκπομπή που κάναμε μαζί σας, δεν ξέρω τον λόγο. Αναγκάστηκα και βρήκα άλλον και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά και θα δικαιωθεί η μνήμη του. Από καμία πλευρά δεν με ενόχλησαν για να μου πουν συγνώμη για το κακό… Αν και να μου ζητούσαν συγνώμη, δεν θα τη δεχόμουν».
Ο κύριος Δημάκης αναφέρθηκε στη ζωή του μετά το θάνατο του γιου του. «Η ζωή είναι σαν να μην υπάρχει, περιορίζεται σε αυτό το δωμάτιο, εδώ που μεγάλωσε ο Δημήτρης και στο νεκροταφείο… Νομίζω ότι βρίσκεται ακόμη εδώ μέσα, βλέπω τις φωτογραφίες του και συγκινούμαι. Ήταν ένα πολύ αγαπητό παιδί, νοιαζόταν για τον συνάνθρωπο, έφυγε με πολύ άσχημο τρόπο», ενώ μίλησε και για τον αδερφό του Δημήτρη, που είναι μικρότερος σε ηλικία και με ειδικές ανάγκες. Όπως είπε, ο Δημήτρης είχε δεχθεί παλιά bullying λόγω της κατάστασης του αδερφού του. Τα δύο αδέρφια αγαπιούνταν πολύ και ο μικρός ακόμη ψάχνει τον μεγάλο του αδερφό…
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, ο οποίος αναφέρθηκε στην πραγματογνωμοσύνη που θα δείξει αν στο τεχνικό κομμάτι λειτουργίας του κάδου, υπήρξε κάτι που δεν λειτούργησε σωστά, με αποτέλεσμα να έχουμε τον θάνατο του Δημήτρη, και στην νεκροψία-νεκροτομή από την οποία θα προκύψει αν υπήρχε κάποιο παθολογικό πρόβλημα που τον οδήγησε να βουτήξει μέσα στον κάδο.
Ο δικηγόρος Όθωνας Παπαδόπουλος τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, δεν θα έπρεπε να υπήρχε καν η δυνατότητα να βουτήξει κανείς εντός του κάδου και να είναι εκτεθειμένος σε δημόσιο χώρο ένας τέτοιος μηχανισμός.
Από την πλευρά του, ο Μπάμπης Καούκης, γενικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών, αναφέρθηκε στη σύμβαση Δήμου-προμηθευτικής εταιρείας, η οποία, όπως είπε θα πρέπει να αναφέρει κάθε πότε προβλέπεται να γίνεται συντήρηση του κάδου και διερωτήθηκε αν είχε γίνει έλεγχος για το αν ο κάδος λειτουργούσε σωστά. «Η Αυτοδιοίκηση θα κληθεί για το εάν έκανε σωστά τη δουλειά της», τόνισε ο ίδιος.
Κ.Η.