room-to-grow-bnner

«Θα καταντήσουμε να πληρώνουμε για αίμα, για να σώσουμε τη ζωή μας»

Κραυγή αγωνίας από τους εθελοντές αιμοδότες Αλεξανδρούπολης, που από τις 300 μονάδες αίματος το μήνα, πλέον, συγκεντρώνουν με δυσκολία 70 με 80
Πάνω από 20 συνάνθρωποί μας, από 9 μηνών ως 42 ετών, που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, ζουν με την αγωνία της εύρεσης αίματος κάθε μήνα

Της Κικής Ηπειρώτου

Δραματική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την εθελοντική προσφορά αίματος στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αναστάσιο Κοντακίδη, βρισκόμαστε ένα βήμα προτού αναγκαστούμε να καταφύγουμε στην αγορά αίματος, από όποιον έχει αρκετή ανάγκη, ώστε να το προσφέρει για λίγα ευρώ. Κάτι που, φυσικά, πέρα από το ότι είναι παράνομο, ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια του ίδιου του αίματος.
«Τι άλλο μπορεί να κάνει όμως ένας γονέας, για παράδειγμα, ενός παιδιού, που πάσχει από μεσογειακή αναιμία και πρέπει να λαμβάνει αίμα τακτικά;» διερωτάται ο κ. Κοντακίδης μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ». Όπως αναφέρει, στην περιοχή μας υπάρχουν τουλάχιστον 20 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, από 9 μηνών ως 42 ετών, που χρειάζονται κάθε μήνα δύο φιάλες αίματος.
«Οι άνθρωποι αυτοί, όπως και οι οικογένειές τους, ταλαιπωρούνται πολύ και ζουν με αυτή την αγωνία. Τον ένα μήνα θα δώσει ο ένας συγγενής, την άλλη ο φίλος, κάποια στιγμή, όμως, δεν θα υπάρχει κανείς και οι άνθρωποι αυτοί, όπως και άλλοι, με έκτακτα προβλήματα υγείας, θα ζουν σκλαβωμένοι στην ασθένειά τους. Φοβάμαι ότι αν δεν ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, αν δεν κινητοποιηθεί η πολιτεία, θα καταλήξουμε στο εμπόριο αίματος, κάτι παράνομο και επικίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών», αναφέρει ο κ. Κοντακίδης.

Μεγάλη μείωση στην προσφορά εθελοντικού αίματος

Όπως τονίζει, λόγω κορωνοϊού, ο κόσμος φοβάται να επισκεφθεί το νοσοκομείο ή τη δημοτική πινακοθήκη, όπου γίνεται οργανωμένη προσφορά αίματος. Εξάλλου και πριν την υγειονομική κρίση, υπήρχε περιορισμένη εθελοντική προσφορά, ωστόσο, ο σύλλογος της Αλεξανδρούπολης, με τις άοκνες προσπάθειές του και τη διαρκή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, κατάφερνε να συγκεντρώνει, με κόπο, περίπου 300 φιάλες αίματος το μήνα. Πλέον, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τις 70 με 80, που δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές ανάγκες, πόσω μάλλον για τις έκτακτες.

Ο Τάσος Κοντακίδης

«Στο νοσοκομείο, το εθελοντικό αίμα με το ζόρι καλύπτει τα επείγοντα περιστατικά. Σε περιπτώσεις έκτακτων χειρουργείων, όπως είναι μία γέννα, ένας τραυματίας, μία επέμβαση καρδιάς, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω έλλειψης αίματος και κάποιες φορές ακυρώνονται τα χειρουργεία που είναι λιγότερα επείγοντα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση των ασθενών αυτών δεν επιδεινώνεται, όσο βρίσκονται στην αναμονή», αναφέρει ο πρόεδρος των εθελοντών αιμοδοτών.
Ο κ. Κοντακίδης απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους και φορείς της περιοχής να καλέσουν τα μέλη τους να προσφέρουν αίμα, στον ασφαλή χώρο της δημοτικής πινακοθήκης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για όσους ήδη το έχουν πράξει, όπως ο σύλλογος των αστυνομικών, που είχε μάλιστα μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, υπενθυμίζει τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν και για αιμοπετάλια και μυελό των οστών. «Δυστυχώς, είναι δραματικές οι συνέπειες της αδιαφορίας που υπάρχει στη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες, για τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αυτή την αδιαφορία πληρώνουμε τώρα και φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε άσχημα μονοπάτια», συμπεραίνει ο ίδιος, με την εμπειρία των 33 ετών στο χώρο του εθελοντισμού.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο