«Θα είμαστε η φωνή των συμπολιτών μας. Αρκετά με τους διχασμούς και τις ρηχές αντιπαραθέσεις!»

Ο επικεφαλής της παράταξης “ΑΡΧΗ” Σταύρος Σταυράκογλου στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές: Ο απολογισμός του εκλογικού αγώνα και οι νέοι στόχοι

«Επέμεινα σε ένα πολιτικό πολιτισμό παρόλο που κυριάρχησαν τοξικές δυνάμεις που δηλητηρίασαν το κλίμα… Υψηλόβαθμα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξαν την υποψηφιότητα του σημερινού Δημάρχου»

Της Κικής Ηπειρώτου

Ένα σαφές στίγμα για το πώς σκοπεύει να πορευθεί η παράταξή του και ο ίδιος ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, δίνει μέσα από τη ΓΝΩΜΗ ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΧΗ» Σταύρος Σταυράκογλου.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις δημοτικές εκλογές, τη συμμετοχή του στις οποίες χαρακτηρίζει ως μία «εξαιρετικά θετική εμπειρία», ο κ. Σταυράκογλου αναφέρεται στους λόγους που, κατά την κρίση του, οδήγησαν τους πολίτες στην απόφαση να επανεκλέξουν τη σημερινή δημοτική αρχή.
Επιπλέον, απαντά σε όσους προεκλογικά ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορεί να φέρει το νέο στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, έχοντας στο ψηφοδέλτιό του πολλούς υποψήφιους – μέλη παλαιότερων δημοτικών αρχών, ενώ κάνει λόγο για «υψηλόβαθμα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του σημερινού Δημάρχου».
Τέλος, εξηγεί γιατί πιστεύει στον «παιδαγωγικό ρόλο» της πολιτικής, αναφέρεται στην επιθυμία της παράταξής του για συνεργασία και συμπόρευση και υπογραμμίζει πώς ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μπορεί να γίνει ένας Δήμος πρότυπο σε όλα: Την παραγωγικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Η συνέντευξη

Κύριε Σταυράκογλου, σχεδόν ένα μήνα μετά τις εκλογές, πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή την πρώτη συμμετοχή σας στον αυτοδιοικητικό στίβο;

Μία εξαιρετικά θετική εμπειρία που με απόλυτη ειλικρίνεια δικαίωσε την επιλογή μας να πάρουμε την πρωτοβουλία, έστω και λίγους μήνες πριν τις εκλογές, για τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου και ενωτικού αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου. Το λέω αυτό, γιατί καταρχήν καταφέραμε να συνενώσουμε δεκάδες συμπολίτες μας από όλες τις περιοχές και από όλες τις κοινωνικές ομάδες σε μία ενιαία προσπάθεια.
Κάναμε έναν έντιμο, «καθαρό» και ειλικρινή προεκλογικό αγώνα. Επιζητήσαμε τον διάλογο. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Συνομιλήσαμε με χιλιάδες συμπολίτες μας και επί της ουσίας αποδείξαμε ότι εννοούσαμε πραγματικά ότι θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε μία νέα αρχή για τον τόπο μας.
Στη δημοκρατία έχουμε βρει έναν υγιή και ειρηνικό τρόπο να λύνουμε τις διαφορές μας, τις εκλογές. Από κει και πέρα, οι συμπολίτες μας παρά το υψηλό ποσοστό του α’ γύρου, στο β’ γύρο επέλεξαν να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη σημερινή δημοτική αρχή.

Πράγματι, όπως είπατε το αποτέλεσμα της α’ Κυριακής ήταν θετικό. Για ποιους λόγους τελικά δεν επισφραγίστηκε με νίκη στον β’ γύρο;

Για τρεις κυρίως, κατά την άποψή μου, λόγους. Ο πρώτος είναι ότι, με δεδομένη την ολιγόμηνη παρουσία του συνδυασμού μας, δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε την απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης με την πλειοψηφία των συμπολιτών μας που δεν επέλεξαν τον σημερινό Δήμαρχο την α’ Κυριακή, δηλαδή αυτούς που είχαν ψηφίσει κάποιον άλλον συνδυασμό τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Δεύτερον, ότι προκρίθηκε η λογική της δεύτερης ευκαιρίας απέναντι σε μία δημοτική αρχή που είχε μόνο μία θητεία σε αντικειμενικά ιδιαίτερες συνθήκες. Επέλεξα να επικεντρωθώ σε πράγματα που αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών και όχι σε υπόγειες διαδρομές ή συμμαχίες σε επίπεδο κορυφής. Γιατί πίστευα και πιστεύω ότι, ανεξάρτητα του τι γίνεται στα παρασκήνια, κάθε υποψήφιος πρέπει να πείθει τους πολλούς με αυτά που κάνει στο φως της ημέρας και χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων. Αυτό επιλέξαμε, αυτό προσπαθήσαμε, αλλά – δυστυχώς για εμάς- δεν τα καταφέραμε.
Και τέλος, φυσικά η αποχή που πλέον παγιώνεται ως κυρίαρχο αποτύπωμα της δημόσιας εικόνας και θα έπρεπε να μας προκαλεί θλίψη και απόγνωση.

Πιστεύετε ότι η κομματική χροιά που δόθηκε σε κάποιες περιπτώσεις επηρέασε τους ψηφοφόρους, είτε θετικά είτε αρνητικά;

Παρά το γεγονός ότι, όπως αποδείχθηκε στο β’ γύρο, σε όλη την Ελλάδα δημιουργήθηκε ένα αντικυβερνητικό μέτωπο και βέβαια είναι δεδομένη και ξεκάθαρη η προσωπική μου πολιτική ταυτότητα, δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν η βασική αιτία. Πρώτον, επειδή ο συνδυασμός μας είχε υποψηφίους και από το χώρο της κεντροδεξιάς και από το χώρο της κεντροαριστεράς και δεύτερον επειδή, για να είμαστε ειλικρινείς, υπήρχαν και υψηλόβαθμα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία υποστήριξαν την υποψηφιότητα του σημερινού Δημάρχου.

Κατά την προεκλογική περίοδο, κάποιοι σας κατηγόρησαν ότι δεν μπορείτε να φέρετε το νέο στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, όταν έχετε στο ψηφοδέλτιό σας πολλούς υποψήφιους – μέλη παλαιότερων δημοτικών αρχών. Τι απαντάτε σε αυτό και ποια η άποψή σας για την πληθώρα υποψηφίων που επιβάλλει η νομοθεσία;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η τοπική μας κοινωνία είναι μικρή και γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά. Εγώ δεν θα έμπαινα ποτέ σε μία λογική αποκλεισμού κάποιων με κριτήριο το ότι αποτελούσαν μέλη προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων. Το δικό μου κριτήριο ήταν η αξιοσύνη και εάν συμφωνούσαν με τις αρχές και τις δεσμεύσεις του δικού μας συνδυασμού και προφανώς αν δεσμευόντουσαν ότι θα τις υπηρετήσουν. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η νομοθεσία προέβλεπε την ανάγκη πληθώρας υποψηφίων, είναι ξεκάθαρο ότι και πολλοί συμπολίτες μας που είχαν ήδη ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση θα ήθελαν να συμμετάσχουν.
Επιμένω ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να αναζητούν κάποιοι επίπλαστες δικαιολογίες ως προς την επιλογή τους να υπερψηφίσουν το σημερινό Δήμαρχο που οι ίδιοι κατέκριναν ως αποτυχημένο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναφέροντας ως λόγο την συμμετοχή κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων στο συνδυασμό μας.

Πώς θα πορευθείτε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης μέσα στο δημοτικό συμβούλιο;

Θα τιμήσω ό,τι ακριβώς έχω πει και θα κάνω ό,τι ακριβώς έχω δεσμευτεί την προεκλογική περίοδο. Μαζί με τους εκλεγμένους συμβούλους θα είμαστε μία δύναμη ευθύνης, θα είμαστε η φωνή των συμπολιτών μας. Θα ελέγχουμε τη δημοτική αρχή για ό,τι κάνει, θα βάζουμε πλάτη όταν γίνονται σοβαρές προσπάθειες, θα καταθέτουμε τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις όταν διαφωνούμε και γενικά θα κάνουμε το καθήκον μας.

“Μαζί με τους εκλεγμένους συμβούλους θα είμαστε μία δύναμη ευθύνης, θα είμαστε η φωνή των συμπολιτών μας” λέει ο κ. Σταυράκογλου

 

Ποια είναι τα πρώτα θέματα που σκοπεύετε να θέσετε; Ποια είναι τα επίδικα για την πόλη και το Δημοτικό μας Συμβούλιο την επόμενη 5ετία;

Όλοι οι δήμοι της Ευρώπης θα αποτελούν στο εξής ένα όλο και πιο οργανωμένο δίκτυο συνεργαζόμενων οργανισμών που μαζί με τους ιδιωτικούς φορείς θα επιχειρούν, θα κατασκευάζουν και θα εξελίσσουν τις σύγχρονες βιώσιμες πόλεις, την κυκλική οικονομία και την ανάπτυξη. Δήμοι και ιδιωτικός τομέας συνυπάρχουν και επιχειρούν. Μετά από 12 χρόνια οικονομικής κρίσης και σχεδόν 3 χρόνια υγειονομικής κρίσης οφείλουμε ως πολίτες του Δήμου να αξιοποιήσουμε αυτή την μοναδική ευκαιρία που μας παρέχεται.
Πάνω από μία δεκαετία συντελούνται σε εκατοντάδες πόλεις της Ευρώπης αλλαγές που αφορούν στην βιώσιμη και έξυπνη πόλη που διαχειρίζεται σκουπίδια, ενέργεια, περιβάλλον, ιστορική κληρονομιά, με πρότυπους και υποδειγματικούς τρόπους βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των δημοτών τους.
Η κυκλική οικονομία και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται, όλο και περισσότερο, στις προτεραιότητες της παγκόσμιας οικονομίας, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση προσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτές τις επιταγές. Με επίκεντρο την ασφάλεια των δημοτών και των περιουσιών τους.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων και τεράστια κονδύλια αναμένεται να διατεθούν για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με στόχο το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα το 2040 της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα και σχέδιο για να το κάνουμε πραγματικότητα. Ώστε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να είναι ένας Δήμος πρότυπο σε όλα: την παραγωγικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Αυτά και αρκετά ακόμη είναι τα βασικά στοιχεία της επόμενης ημέρας για κάθε φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πόσο παραπάνω για τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης που εμείς υποστηρίζουμε συνεχώς πως οφείλει και αξίζει να είναι ο πρωταγωνιστής των επόμενων δεκαετιών.

Προεκλογικά, αναφέρατε σε κάθε ευκαιρία ότι το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να είναι ένα όργανο συνθέσεων. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει πεδίο συνεργασίας με τη δημοτική αρχή; Θα αναλάβετε κάποια σχετική πρωτοβουλία;

Είμαστε περήφανοι που είμαστε μπολιασμένοι με το γονίδιο της σύνθεσης. Της συνεννόησης. Της συνεργασίας. Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η παράταξη μας είχε και θα έχει ως στόχο να ενώσει και όχι να διχάσει. Ένας είναι ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον για το Δήμο μας. Αυτός της συνεννόησης, της συμπόρευσης, της ενότητας και της συνευθύνης. Όταν υπάρχουν κοινές απόψεις για τα ουσιώδη θέματα που απασχολούν τον τόπο μας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να ενωθούμε και να εργαστούμε όλοι μαζί για την πόλη μας.
Πιστεύω έντονα στον παιδαγωγικό ρόλο της πολιτικής. Ο πολιτικός με την ευρεία έννοια του όρου πρέπει να καθοδηγεί με τον λόγο, το έργο και ιδίως την συμπεριφορά του, αποδεικνύοντας ότι υπηρετεί αξίες και δεν αναλώνεται σε ανώφελες πολιτικές συγκρούσεις. Σε αυτή την δέσμευση εκ μέρους μας, ευελπιστώ πως θα υπάρξει η αντίστοιχη διάθεση και από την δημοτική αρχή. Αρκετά λοιπόν με τους διχασμούς, αρκετά με τις ρηχές αντιπαραθέσεις, με τους διαγκωνισμούς που έχουν επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχή της πόλης.

Δήμοι και ιδιωτικός τομέας συνυπάρχουν και επιχειρούν. Μετά από 12 χρόνια οικονομικής κρίσης και σχεδόν 3 χρόνια υγειονομικής κρίσης οφείλουμε ως πολίτες του Δήμου να αξιοποιήσουμε αυτή την μοναδική ευκαιρία που μας παρέχεται.

Ίσως είναι πολύ νωρίς, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας αναφορικά με το ενδεχόμενο να διεκδικήσετε και πάλι τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στις εκλογές του 2028.

Πορεύτηκα και θα συνεχίσω να πορεύομαι με αξιοπρέπεια, με εντιμότητα και με γνώμονα την προσφορά σε κάθε μετερίζι. Επέμεινα σε ένα πολιτικό πολιτισμό για τον οποίο είμαι υπερήφανος και αυτή είναι η παρακαταθήκη μας, παρόλο που επιστρατεύτηκε κάθε νοσηρή φαντασία και κυριάρχησαν οι τοξικές δυνάμεις που κατόρθωσαν να δηλητηριάσουν το κλίμα στην τοπική κοινωνία.
Οδηγός σε αυτόν τον δρόμο είναι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη που θεμελιώσαμε με τους συμπολίτες μας. Για την ώρα, καθήκον μας είναι να πείσουμε τους πολίτες για τον πολύτιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και να αναβαθμίσουμε με την παρουσία μας όλα τα συλλογικά όργανα.
Συνεχίζοντας ακόμη πιο δυναμικά σας διαβεβαιώνω ότι ο Δήμος μας θα έχει μία ισχυρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική φωνή αύριο εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνεχίζουμε με αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη πίστη ότι ο τόπος μας μπορεί πολλά περισσότερα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του