Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε απόδειξη θα περιλαμβάνει πλέον τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του υπόχρεου, επιτρέποντας τον πλήρη έλεγχο της ακρίβειας των δηλωμένων στοιχείων δαπανών. Το νέο μέτρο αναμένεται να διασφαλίσει ότι όλες οι αποδείξεις θα ανεβαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MYDATA, καθώς διαφορετικά δεν θα γίνονται αποδεκτές από την εφορία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί επαγγελματίας με κατάστημα ψιλικών, ο οποίος, παρότι κατέγραφε ετήσιο τζίρο 353.000 ευρώ, δήλωνε μηδενικά κέρδη και κατέβαλλε μόνο το τέλος επιτηδεύματος. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διόγκωνε τις δαπάνες του για να αποφύγει τη φορολογία, πρακτική που πλέον θα καταστεί αδύνατη με τη σύνδεση των αποδείξεων με το ΑΦΜ του υπόχρεου. Αντίστοιχα, γιατρός χειρουργός με τζίρο 133.343 ευρώ δήλωνε επίσης μηδενικά κέρδη, αξιοποιώντας πλασματικές δαπάνες. Ο νέος μηχανισμός της φορολογικής διοίκησης θα αποκλείσει τέτοιες περιπτώσεις, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στη φορολόγηση.
Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όλα τα παραστατικά θα διαβιβάζονται άμεσα στο MYDATA, επιτρέποντας στη φορολογική διοίκηση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών και τον αντίστοιχο ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί. Αυτό θα διευκολύνει τον έλεγχο και τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων, ενώ θα συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής πολιτικής. Οι επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιούν το νέο σύστημα θα έχουν οφέλη, όπως ταχύτερες επιστροφές φόρων, συντομότερη παραγραφή φορολογικών υποθέσεων και φορολογικά κίνητρα για την αναβάθμιση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού.
Η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα παρέκκλισης στην Ε.Ε. τον Ιούλιο του 2024, προκειμένου να επιτραπεί η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Με βάση τη σχετική απόφαση, οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να διαβιβάζουν δεδομένα συναλλαγών εσόδων και εξόδων στην πλατφόρμα MYDATA. Το νέο σύστημα αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια και να μειώσει δραστικά τα περιθώρια φοροδιαφυγής, φέρνοντας μια νέα εποχή στη φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων.
dnews.gr