Τελευταία προσπάθεια διάσωσης του άλσους στο Φυτώριο

Τη δυνατότητα μετατόπισης του έργου του κλειστού γυμναστηρίου, για λίγα μέτρα, ώστε να σωθούν τα δέντρα, θα διερευνήσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα χαθεί η χρηματοδότηση των 3,9 εκ ευρώ. Όλα όσα ειπώθηκαν στην 5ωρη συνεδρίαση

Της Κικής Ηπειρώτου

Τη δυνατότητα μετατόπισης του έργου του κλειστού γυμναστηρίου σε κοντινό σημείο της ίδιας έκτασης, δίπλα από το κολυμβητήριο, ώστε να μη χαθούν τα 250 δέντρα του παρακείμενου άλσους, με την προϋπόθεση ότι η αλλαγή αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση των 3,9 εκ ευρώ, θα διερευνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.
Η απόφαση ελήφθη μετά από ακόμη μία μαραθώνια συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψαν και πάλι οι στιγμές έντασης και ασυνεννοησίας. Αυτό που ζήτησαν οι εισηγητές του θέματος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης, με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων Μυτιληνού και Δευτεραίου, ήταν να γίνει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να διασωθούν τα περίπου 250 δέντρα, τα οποία προβλέπεται να κοπούν, με την προϋπόθεση ότι με αυτή την αλλαγή και την καθυστέρηση που θα επιφέρει, δεν θα χαθούν τα 3,9 εκ ευρώ.

Οι 650 υπογραφές και η αναγκαιότητα διερεύνησης του θέματος

Θυμίζουμε πως υπάρχει εδώ και μήνες αίτημα με υπογραφές 650 πολιτών, προκειμένου να διασωθεί το άλσος και να επιλεγεί κάποια άλλη έκταση για την ανέγερση του κλειστού γυμναστηρίου. Εκ μέρους των πολιτών τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου Γιώργος Δεμερίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της έκτασης και στη σημασία της διατήρησής της.  Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως χρειάζεται γενναιότητα, προκειμένου να επανεξεταστεί το θέμα, ενώ εκτίμησε πως η προσπάθεια του Δήμου για μεταφυτεύσεις κάποιων δέντρων από το Φυτώριο δεν απέδωσε στο βαθμό που θα θέλαμε. Επικαλούμενος έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας, σημείωσε πως εφόσον υπάρξει αυτή η αλλαγή στο σχεδιασμό, ο Δήμος δεν θα κληθεί να καταβάλει περισσότερες από 136.000 ευρώ στον ανάδοχο, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα, όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, να χαθεί η χρηματοδότηση.

Επισήμανε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πόλη χρειάζεται νέο  κλειστό γυμναστήριο, όπως και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις κα πρότεινε στο Δήμαρχο να επανεξετάσει το θέμα του μπαλονιού.
Ο κ. Λαμπάκης χαρακτήρισε ως ασέβεια από την πλευρά της δημοτικής αρχής το γεγονός ότι αγνόησε εδώ και μήνες το αίτημα των 650 πολιτών για να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναφορικά με όσους τον κατηγόρησαν ότι επί θητείας του, είχε χαρακτηρίσει την έκταση ως ιδανική, σημείωσε πως δεν ήξερε το ακριβές σημείο κι ότι θα έπρεπε να κοπούν 270 δέντρα, λέγοντας ωστόσο πως «και να το ήξερα, δεν διαθέταμε άλλο ακίνητο για αθλητικές εγκαταστάσεις, οπότε, καλά κάναμε κι εμείς τότε και η νυν δημοτική αρχή που συνέχισε το έργο». Σημείωσε, ωστόσο, πως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια, προκειμένου να κατασκευαστεί το γήπεδο σε κοντινό κενό χώρο, πέρα από τα δέντρα, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα χαθούν τα περίπου 4 εκ ευρώ.

Ο επικεφαλής της «Αδέσμευτης Νέας Αυτοδιοίκησης» Βαγγέλης Μυτιληνός επισήμανε πως είναι ένα σοβαρό θέμα που άπτεται της υγείας των πολιτών, και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μη χαθεί ούτε το νέο κλειστό, ούτε όμως και τα δέντρα. Σημείωσε πως πρέπει να αλλάξουμε τη θέση του γηπέδου, χωρίς να χαθούν τα χρήματα, κάτι που μπορεί  να απαντηθεί μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες κα από τους υπεύθυνους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο οποίο είναι ενταγμένο το έργο. Τόνισε ακόμη πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν μελέτες για ενίσχυση του αστικού πρασίνου και δημιουργία περιαστικών δασυλλίων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος σημείωσε πως μετά την παρέλευση πενταετίας, τα χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χάνονται, διαπιστώνοντας ότι το  μόνο έργο που προχωρά γρήγορα είναι αυτό της ανατολικής περιφερειακής, που εξυπηρετεί και τα «πήγαινε-έλα» των Αμερικανών, την στιγμή που, όπως είπε, δεν έχουν δοθεί ακόμη αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις και οι δικαιούχοι είναι στα δικαστήρια. Επεσήμανε πως το κλειστό πρέπει να γίνει, όμως δεν αρκεί, αφού η πόλη έχει ανάγκη και από άλλες αθλητικές υποδομές. Ζήτησε να υπάρχουν, από εδώ και στο εξής, εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών όταν συζητούνται τέτοιου είδους θέματα και σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει μία λύση νομικά, ηθικά και πολιτικά ορθή, που να διασφαλίζει και το άλσος, αλλά και την χρηματοδότηση.

Το ιστορικό του έργου

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, σε μία τεχνοκρατική και νομική προσέγγιση και λιγότερο συναισθηματική, όπως τη χαρακτήρισε, αναφέρθηκε στο ιστορικό των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία του κλειστού γυμναστηρίου. Η υπόθεση ξεκίνησε το 1999, όταν επί Δημαρχίας Αρβανιτίδη, το οικοδομικό τετράγωνο 460 χαρακτηρίστηκε ως χώρος για αθλητικό κέντρο, ενώ το 2017, με απόφαση της περιφέρειας, πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Νωρίτερα, το 2009, ο τότε Δήμαρχος Γιώργος Αλεξανδρής πέρασε για πρώτη φορά σε τεχνικό πρόγραμμα κονδύλι για την κατασκευή του κλειστού, με 7 εκ ευρώ, με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στην πορεία των επόμενων ετών, το κονδύλι αυτό έφτασε μέχρι και 18,5 εκ ευρώ, μέσα από το ΕΣΠΑ, για να καταλήξει τελικά στα 7 εκ ευρώ, το 2017, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στη συνέχεια, η Περιφέρεια έδωσε 3,9 εκ ευρώ, και ο Δήμος αποφάσισε να βάλει άλλα 3 μέσα από τον δικό του προϋπολογισμό, προσαρμόζοντας στις ανάγκες της πόλης το νέο κλειστό γυμναστήριο, για το οποίο υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο το 2021. Ο κ. Ζαμπούκης, αναφερθείς στα μεγάλα γήπεδα της Ορεστιάδας και της Ξάνθης, είπε πως «δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω γιατί δεν πρέπει να έχουμε κι εμείς γήπεδα πολλών χιλιάδων θέσεων, που είναι κρύα το χειμώνα και πολύ ζεστά τα καλοκαίρια». Σημείωσε ακόμη πως επί 23 χρόνια, όλοι οι Δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές είχαν στο τεχνικό τους πρόγραμμα το έργο, στο συγκεκριμένο χώρο, γνωρίζοντας πολύ καλά για τι έκταση πρόκειται.

Αναφέρθηκε σε απόφαση του Δασαρχείου από το 2020 που δεν προβάλει αντιρρήσεις για το έργο, καθώς το συγκεκριμένο ΟΤ δεν υπάγεται σε προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Όπως είπε, η εταιρεία έχει ήδη εγκατασταθεί και οποιαδήποτε αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των 3,9 εκ ευρώ, τα οποία με κόπο διασώθηκαν, όταν η δημοτική αρχή αποφάσισε να προσαρμόσει το έργο σε αυτά τα δεδομένα, και όχι στα μεγαλεπήβολα και φαραωνικά του παρελθόντος. «Όποιος δεν απορροφά τα χρήματα, η υπηρεσία πάει τον επόμενο, υπάρχει λίστα αναμονής» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στις 245 δενδροφυτεύσεις και μεταφυτεύσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, προτείνοντας, αντί να δώσουμε ως αποζημίωση από μία πιθανή αλλαγή χώρου στον εργολάβο 136.000 ευρώ, να τα διαθέσουμε για αγορά χιλιάδων δέντρων.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Καϊσας, που τυγχάνει να είναι και ιδρυτικό μέλος της Οικολογικής Εταιρείας, σημείωσε πως σέβεται τους 650 πολίτες που αγωνιούν, όμως, η πόλη έχει ανάγκη από ένα νέο κλειστό. Μπορούμε να τα ξανακάνουμε τα δέντρα, σημείωσε, εκτιμώντας πως θα ήταν μεγάλο λάθος να πάρουμε μία απόφαση που ουσιαστικά καταργεί τη δημιουργία του γυμναστηρίου.

Ο κ. Λαμπάκης από την πλευρά του πρότεινε να υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, και μετά από 15 μέρες, να έχουμε απαντήσεις, τόσο για το εάν μπορούμε να μετατοπίσουμε για λίγα μέτρα το έργο, όσο και για το πόσο χρονικό περιθώριο μπορούμε να έχουμε, δίχως να υπάρξει κίνδυνος απώλειας των 3,9 εκ ευρώ. «Κανείς δεν θέλει να χαθούν τα λεφτά, αξίζει όμως να προσπαθήσουμε να σώσουμε το άλσος. Αν μας απαντήσουν ότι δεν γίνεται, τότε θα λάβουμε την αντίστοιχη απόφαση».

Ο κ. Μυτιληνός σημείωσε πως «δεν δεχόμαστε διλήμματα», ζητώντας να γίνει το γήπεδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δημιουργηθεί και ένα πάρκο στο διπλανό χώρο της ΥΕΒ, μετά την τροποποίηση του ΓΠΣ. Ο κ. Δευτεραίος σημείωσε πως «θα είμαστε άξιοι  της μοίρας μας αν αποφασίσουμε ναι στα δέντρα, όχι στο γήπεδο, ή όχι στα δέντρα, ναι στο γήπεδο. Μετά την εισήγηση της υπηρεσίας, θα λάβουμε την πολιτική απόφαση για το τι θα κάνουμε».

Ο κ. Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Δημάρχου, τη χαρακτήρισε σαν από συνεδρίαση Ανωνύμου Εταιρείας, λέγοντας πως «εδώ, είμαστε πολιτικό όργανο». Επισήμανε πως η έκταση με τα δέντρα είναι άλσος, ό,τι κι αν λένε τα χαρτιά, τονίζοντας πως πρέπει να εξεταστεί το θέμα από την υπηρεσία.

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Διονύσης Μαστορόπουλος εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις και ζήτησε διευκρινίσεις αναφορικά με τα ερωτήματα που πρέπει να θέσει ο Δήμος προς τη γραμματεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης γης επί του ΓΠΣ και μετά με Προεδρικό Διάταγμα να γίνει τροποποίηση ρηματικού για οποιαδήποτε αλλαγή.

Τελικώς, το ερώτημα που συμφωνήθηκε να υποβληθεί προς την υπηρεσία του προγράμματος είναι αν είναι δυνατή  η μετατόπιση  του έργου, με την ίδια οικοδομική άδεια, για κάποια μέτρα κι αν είναι δυνατόν να καθυστερήσουμε και πόσο, ώστε να μη χαθούν τα 3,9 εκ ευρώ. Σε 15 μέρες τα νεότερα…

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο