efhmerida1

Ταμείο Ανάκαμψης: Να εκμεταλλευτούν την «ευκαιρία του αιώνα» κάλεσε τις επιχειρήσεις της Θράκης ο Θ. Σκυλακάκης

Σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχε ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών
Μέχρι στιγμής, από την ΑΜΘ, κατατέθηκαν 20 επενδυτικά σχέδια αξίας άνω των 250 εκ ευρώ

της Κικής Ηπειρώτου

Ως μία ευκαιρία που έρχεται μία φορά στα 100 χρόνια, χαρακτήρισε το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, με συνολικούς επενδυτικούς πόρους που ξεπερνά τα 31 δις ευρώ, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη το απόγευμα της Τετάρτης, προσκεκλημένος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0».
Συνολικά, στο “Ελλάδα 2.0” έχουν υποβληθεί, προς το παρόν, 210 επενδυτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπει το Πρόγραμμα (π.χ. αξιολόγηση, προ-έγκριση, έγκριση, συμβασιοποίηση). Ο προϋπολογισμός αυτών, ανέρχεται σε 8,22 δισ. ευρώ (3,48 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ, 2,74 δισ. ευρώ κεφάλαια τραπεζών και 2 δισ. ευρώ ίδια συμμετοχή). Μάλιστα, από τα 210 επενδυτικά σχέδια, 112, συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. υπηρεσίες, μεταφορές, τουρισμός, μεταποίηση, ενέργεια, εμπόριο και κατασκευές. Από την ΑΜΘ, για την ώρα, προέρχονται 20 επενδυτικά σχέδια, συνολικής αξίας άνω των 250 εκ ευρώ.

Επενδυτικές ευκαιρίες
Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις έχει κατά βάση δύο είδη εργαλείων: τις επιδοτήσεις και τα δάνεια. Σημείωσε πως μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων το «Εξοικονομώ», ένα πολύ σημαντικό, όπως είπε, εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες κάλεσε να το αξιοποιήσουν, λέγοντας πως «είναι εργαλείο το οποίο δεν χρειάζεται να έχει καμία επιχείρηση τραπεζικό προφίλ και πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε μία επιχείρηση που να μη μπορεί να κάνει επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας με τη σημερινή κατάσταση και το σημερινό ενεργειακό κόστος».
Επίσης, αναφέρθηκε στο REPowerEU, που θα προστεθεί από τα μέσα του επόμενου χρόνου στον ψηφιακό μετασχηματισμό που δέχεται ακόμη συμμετοχές, στα επενδυτικά εργαλεία που θα βγουν για τον τουρισμό, καθώς και στην έξυπνη μεταποίηση, τις επενδύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στον φαρμακευτικό «που έχουμε πολλά επενδυτικά σχέδια. Συνολικά τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί ως τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης μαζί και με τα δάνεια που έχουν το μεγάλο όγκο, ξεπερνούν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ…».
Περιγράφοντας τη διαδικασία δανειοδότησης που θα είναι ανοιχτή μέχρι το ΄26, είπε πως το 20% της επένδυσης αφορά ίδια κεφάλαια, το 30% αφορά εμπορικό δάνειο και ποσοστό μέχρι 50% θα καλύπτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στα 8,5 -9 δισ. ευρώ επενδυτικά σχέδια, ότι έχουν υποβληθεί πάρα πολλά επενδυτικά σχέδια από μεγάλες επιχειρήσεις και 2 δισ. επενδυτικά σχέδια από μικρές και μεσαίες και μπορεί να καλυφθεί ένας τεράστιος επενδυτικός όγκος ύψους 30 δισ. Επίσης αναφέρθηκε και σ’ ένα δεύτερο εργαλείο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του ’23 – δάνεια ύψους 2,5 δισ. «τα οποία και αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα, ή εναλλακτικά, ή με όποιον τρόπο οι επιχειρήσεις το επιθυμούν».
Τόνισε την ταχύτητα των διαδικασιών δανειοδότησης, διάρκειας 2,5-3 μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, διευκρινίζοντας ότι στην όλη διαδικασία δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του κράτους και πως «το εργαλείο των δανείων μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο».

«Κάτι σημαντικό αλλάζει στην Αλεξανδρούπολη»
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική μνεία στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη αλλαγή, καθώς «μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η περιοχή μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη από μία γεωπολιτική αλλαγή. Έγινε από πέρασμα σταυροδρόμι…». Ένα ενεργειακό, διαμετακομιστικό σταυροδρόμι, το οποίο, καθώς «στην επόμενη διυπουργική τον Δεκέμβριο θα μπει το ΣΔΙΤ ανακαίνισης του σιδηροδρόμου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα σύνορα, γίνεται και σταυροδρόμι γεωπολιτικό…».
Οι συντελούμενες και δρομολογούμενες αλλαγές δίνουν σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, μία μοναδική ευκαιρία προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδύσεων. Κάτι αλλάζει στην περιοχή, κάτι σημαντικό, επεσήμανε: «…Δική μας δουλειά ως κυβέρνηση είναι να δημιουργήσουμε με το λιμάνι και τις άλλες υποδομές, τη δυναμική που να επιβεβαιώνει ότι όντως αλλάζει κάτι πολύ μεγάλο εδώ. Κι απ’ την πλευρά των τοπικών επιχειρήσεων, θα έχει μεγάλη αξία να ανταποκριθούν κι αυτές στα επενδυτικά εργαλεία και να επενδύσουν στο μέλλον της περιοχής, γιατί το μέλλον της περιοχής πραγματικά ανοίγει μ’ έναν τρόπο που ούτε τον σκεφτόμασταν τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι μία ευκαιρία που έρχεται μία φορά στον αιώνα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε».
Σημειώνεται ότι η Αλεξανδρούπολη είναι η ενδέκατη πόλη στην οποία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του Ελλάδα 2.0», μία συνδιοργάνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του υπουργείου Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης και κεντρικούς ομιλητές τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη και τον πρόεδρο του ΟΕΕ, Κώστα Κόλλια.

Θέσεις και αιτήματα φορέων

Ο Πασχάλης Δραγανίδης, πρόεδρος του τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σημείωσε πως η αξιοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης είναι ικανή να βάλει την ελληνική οικονομία έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης ξανά σε τροχιά ανάπτυξης . Σημείωσε ακόμη πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία μέσω του ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται στο ποσό των 11 δις
«Στόχος του Ταμείου είναι να προσελκύσει εκείνες τις ανταγωνιστικές επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η περιφέρειά μας βρίσκεται στις χαμηλότερες και φτωχότερες θέσεις ευρωπαϊκά τόσο ως οικονομία όσο και ως κατά κεφαλήν εισόδημα. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων ευρωπαϊκών εργαλείων, σε συνδυασμό με τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πόρων, ώστε να κρατήσουμε μακριά τη χώρα από κάθε είδους ύφεση… Το σχέδιο αφορά μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά όπως λέμε, της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να τους προσδώσει χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας».
Παράλληλα, σημείωσε πως στο σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 224 επενδυτικά σχέδια, από τα οποία, τα 121 αφορούν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό ύψος 1,78 δις.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν ή γίνονται στην περιοχή, τον ανατολικό περιφερειακό, την δεξαμενή καυσίμων στο αεροδρόμιο, την ένταξη της Αλεξανδρούπολης στο πανευρωπαϊκό δίκτυο σιδηροδρόμων, την αναβάθμιση της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, με μία γραμμή αποκλειστικά για εμπορεύματα και μία για μεταφορά επιβατών. Αναφέρθηκε στη συνύπαρξη όλων των μέσω μεταφοράς, στο έργο του LNG στο λιμάνι, και στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της ΔΙΑΑΜΑΘ. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει λάβει προέγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για έργα ύψους 7,5 εκ ευρώ, και περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις για τη χρηματοδότηση τους. Πρόκειται για παρεμβάσεις όπως η ανακαίνιση του δημοτικού θεάτρου, η προμήθεια κηποθεάτρου για το πάρκο προσκόπων, η ανάπλαση της παραλίας κτλ.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο οικονομικό προφίλ της Περιφέρειας ΑΜΘ, η οποία συμβάλει στο εθνικό ΑΕΠ με 3,8%, δηλαδή με περίπου 7 δις ευρώ. Έχει χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με άλλες περιφέρειες, ενώ και εντός της περιφέρειας, υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των νομών, με τον Έβρο να έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 11.630 ευρώ και τη Ροδόπη 10.500. Η ανεργία το β’ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έφτασε το 14,9%. Στην ΑΜΘ λειτουργούν 87.000 επιχειρήσεις, με 178.000 εργαζομενους, με κύκλο εργασιών πάνω από 7 δις. Η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα εντοπίζεται στον Έβρο, με 1,4 δις κύκλο εργασιών και 38.000 απασχολούμενους.
Πολλοί φορείς κατέθεσαν προβληματισμούς και ερωτήματα, στα οποία κλήθηκε να απαντήσει Υπουργός, τόσο για τη διαδικασία, όσο και για τη φιλοσοφία του προγράμματος.
Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης έθεσε ζητήματα προς τον Υπουργό αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), που θα πρέπει να αυξηθούν, ενώ αναφέρθηκε και στην αδυναμία πρόσβασης της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Ο οικονομολόγος Μενέλαος Μαλτέζος ρώτησε κατά πόσο το πρόγραμμα έχει ως στόχευσή του τον περιορισμό των ανισοτήτων, αν υπάρχει προστιθέμενη αξία στο πού κατευθύνονται οι πόροι και αν και κατά πόσο υπάρχει περιφερειακή κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να κουμπώσει με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι από όσα σχέδια εγκρίθηκαν μέχρι στιγμής, το 25% αφορούν σε 3 επιχειρήσεις που αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κάτι που δεν δίνει καμία προστιθέμενη αξία και καμία θέση εργασίας. «Αν συνεχίσει και καταναλωθεί όλο το πρόγραμμα σε τέτοιες δράσεις, θα πρέπει να υπάρξει προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις της περιοχή μας, με γενναία ρύθμιση παλιών και νέων χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, για να ξεκλειδώσουν οι επιχειρήσεις και να έχουν πρόσβαση στις τράπεζες», τόνισε.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr