Τα βασικά σημεία του απολογισμού της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης για το 2020

Ανεξίτηλα τα σημάδια της πανδημίας του κορωνοϊού που άλλαξε την ατζέντα και δημιούργησε νέα προβλήματα και προκλήσεις
Τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης για τη ΔΕΥΑΑ, επιβάρυνση της άσχημης οικονομικής κατάστασης της ΤΙΕΔΑ

Της Κικής Ηπειρώτου

Ανεξίτηλα ήταν τα σημάδια της πανδημίας του κορωνοϊού στο Δήμο Αλεξανδρούπολης το 2020, γεγονός απολύτως αναμενόμενο. Η υγειονομική κρίση επηρέασε κάθε πτυχή της πολιτικής και κάθε δράση και πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, που πραγματοποίησε τον απολογισμό της, το απόγευμα της Τετάρτης, με τηλεδιάσκεψη. Παρά το γεγονός ότι από τη διαδικασία απείχαν οι παρατάξεις «Πόλη και Πολίτες», «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» και «Λαϊκή Συσπείρωση», η συνεδρίαση κράτησε σχεδόν 3,5 ώρες και κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν πτυχές του έργου της δημοτικής αρχής, μέσα στο  πρωτόγνωρο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό της προηγούμενης χρονιάς.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης αναφέρθηκε αρχικά στις 5 σοβαρές προκλήσεις, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, που κλήθηκε να διαχειριστεί η δημοτική αρχή το 2020. Πρώτη και δυσκολότερη, όπως είπε, η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στους πολίτες, τους θεσμούς και τις δομές της κοινωνίας, επιδεινώνοντας τον δείκτη της ανεργίας, αλλά και την ίδια την  ψυχολογία των περισσότερων δημοτών. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και οδηγίες, με πρωταρχικό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, της ζωής και της ασφάλειας των δημοτών, με ενίσχυση των ευπαθών ομάδων και τη συμβολή του στην εν γένει αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Η δεύτερη πρόκληση ήταν ο Κλεισθένης, που έδωσε αρχικά κίνητρα σε πολλές παρατάξεις για να κατέβουν στις εκλογές. Στόχος του Κλεισθένη ήταν οι συγκλίσεις, οι συνεργασίες, η συμμετοχικότητα. «Αυτό είναι κάτι που  λειτουργεί θεσμικά στους πολιτικά ώριμους και με αίσθημα ευθύνης αυτοδιοικητικούς. Φυσικά, υπήρχαν και παραφωνίες και προσωπικά συμφέροντα, ενώ τα προνόμια που έχασαν διάφοροι απελθόντες είχαν ως αποτέλεσμα να ασκούν στείρα αντιπολίτευση και να σαμποτάρουν κάθε θετικό βήμα που γίνεται για το συμφέρον των δημοτών. Ευτυχώς, στον δικό μας Δήμο, παρόλο που υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και ανίσχυρες. Η δημοκρατία πάντοτε υπερισχύει στη θέληση και  τις επιλογές των δημοτών», επισήμανε ο Δήμαρχος.

Τρίτη πρόκληση η κλιματική αλλαγή, τις τραγικές συνέπειες της οποίας ζήσαμε στο Δήμο μας με πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα, για την αντιμετώπιση των οποίων, όπως τόνισε ο κ. Ζαμπούκης, έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, προγραμματίζοντας και υλοποιώντας μεγάλες παρεμβάσεις που θα οχυρώσουν για πάντα τον Δήμο μας.

Τέταρτη πρόκληση το θέμα των χρυσωρυχείων. «Όλοι ενημερωθήκαμε ότι  η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική προχωρά ανεμπόδιστα. Ο κίνδυνος είναι  ορατός και για τον δικό μας δήμο. Η ανάγκη για κοινωνική συσπείρωση και αντίσταση για την παρεμπόδιση της περιβαλλοντικά καταστροφικής επένδυσης είναι  μεγαλύτερη όσο ποτέ. Είμαι σίγουρος ότι και σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε όλοι μαζί και το σημαντικότερα, θα είμαστε ενωμένοι».

Τελευταία πρόκληση η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέο ή να επεκτείνει το  υπάρχον ΚΥΤ στο Φυλάκιο, ένα ευαίσθητο και επικίνδυνο θέμα, όπως το χαρακτήρισε ο Δήμαρχος.

Όπως επισήμανε, στόχος του προγράμματος της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία νέων οριζόντων για τον Δήμο,  ο οποίος χαρακτηρίζεται από ενισχυμένη εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση. Η δημοτική αρχή σχεδιάζει με επίκεντρο τον άνθρωπο, για έναν Δήμο πεντακάθαρο, όχι μόνο στους δρόμους και τις γειτονιές, αλλά και στη διαχείριση της περιουσίας και των χρημάτων των δημοτών.

«Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μετά από συλλογή πολύτιμων εμπειριών, θετικών και αρνητικών, περπατάμε με σιγουριά στα πόδια μας και συνεχίζουμε να δημιουργούμε», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε σε δράσεις όπως η δημιουργία δωματίου στοργής στο ισόγειο του Δημαρχείου, στη δημιουργία θέσεων πάρκινγκ για εγκύους, στην πρόβλεψη ειδικών θέσεων για υπερήλικες και ΑμεΑ στις παρελάσεις, στο χτίσιμο της τουριστικής ταυτότητας του Δήμου ως προορισμού family&kids friendly, bike friendly κτλ.

Στο οικονομικό σκέλος,  ο Δήμαρχος σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του 2020 ρυθμίστηκαν οφειλές ύψους 87.000 ευρώ, ενώ εισπράχτηκαν 15.500 ευρώ. Ο χαμηλός δείκτης εισπραξιμότητας οφείλεται κυρίως στην πανδημία. Επιπλέον μίλησε για όλες τις απαλλαγές των επηρεαζόμενων από την υγειονομική κρίση επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη, μισθώματα κτλ. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου, που έκλεισε το 2020 με πλεόνασμα 6,2 εκ ευρώ.

Φερες & Τραϊανούπολη

Για τις Φέρες μίλησε ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Κολγιώνης, ο οποίος σημείωσε πως ο Δήμος εκμεταλλεύτηκε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, εντάσσοντας στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης το έργο ασφαλτόστρωσης αγροτικών οδών, που περιλαμβάνει τρεις κύριες οδικές αρτηρίες. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατατέθηκε μελέτη για αρδευτικό του Πετάλου, η μελέτη για το οποίο ήταν στα συρτάρια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ενώ υπάρχει διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι το έργο θα εναχθεί σύντομα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.  Αναφέρθηκε ακόμη στην προμήθεια τριών μετεωρολογικών σταθμών σε Φέρες, Πέπλο και Μάκρη, αλλά και στην επανασύσταση του συμβουλίου αγροτικής πολιτικής, που, όμως, λόγω covid δεν έχει αποδώσει όσο αναμενόταν. Το δημοτικό σφαγείο εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2022, μετά τις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με σοβαρά κενά που είχε η μελέτη της προηγούμενης διοίκησης. Τέλος, ολοκληρώθηκε και το Λύκειο Φερών, μετά την πίεση προς τον εργολάβο για δίχως αδικαιολόγητες καθυστερήσεις αποπεράτωσή του.

Για την Τραϊανούπολη, η Αντιδήμαρχος Ελένη  Ιντζεπελίδου σημείωσε πως το 2020 ήταν μία χρονιά για γερά νεύρα, με πολλές φυσικές καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες στην εν λόγω περιοχή. Αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις και τα έργα που έγιναν για την θωράκιση και αποκατάσταση της περιοχής, αλλά και στις μελέτες και ενέργειες για τα ενεργειακά θέματα, με το γεωθερμικό πεδίο και την αξιοποίησή του και την επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης.

Καθαριότητα, πράσινο, αθλητισμός, πολιτισμός

Σε όσα έγιναν στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου αναφέρθηκε αναλυτικά ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Δαστερίδης. Μίλησε για τις συστηματικές δράσεις καθαριότητας και απολύμανσης δημόσιων χώρων και κτιρίων,  για την επισκευή πολλών μηχανημάτων που ήταν για χρόνια ανενεργά και που πλέον έχουν ενταχθεί στον στόλο του Δήμου, για την προμήθεια νέων κάδων που έλυσαν πολλά προβλήματα σε όλη την έκταση του Δήμου, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα προχωρήσει και το θέμα της αγοράς απορριμματοφόρων.  Για το πράσινο αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις παρεμβάσεις με τις νέες φυτεύσεις τη δημιουργία χώρων πρασίνου που ήταν για χρόνια αφημένα στην τύχη τους, όπως το πάρκο τσέπης στην 14ης Μάϊου.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι ο δήμος έχει την πρωτοπορία και την καινοτομία στην πρώτη γραμμή της πολιτικής του, επισημαίνοντας πως το ΤΕΕ ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό του Δήμου, με τον συμβουλευτικό του ρόλο, για ο,τιδήποτε χρειαστεί, όπως τον προσεισμικό έλεγχο δημοτικών κτιριών.

Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού  Πολιτισμού και Εθελοντισμού Θεόδωρος Βουρδόλης αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής στους συγκεκριμένους τομείς,  πολλές από τις οποίες, λόγω πανδημίας , δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν. Όπως είπε,  αυξήθηκαν οι επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων από 83 σε 125 χιλιάδες ευρώ, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2012, ο Δήμος προσέλαβε 10 γυμναστές για την υλοποίηση του προγράμματος «Αθλητισμός για όλους», που λόγω πανδημίας δεν υλοποιήθηκε. Αναφέρθηκε ακόμη σε αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα που παρά τους περιορισμούς έγιναν στην περιοχή μας και άφησαν θετικό αποτύπωμα καθώς και στη συμβολή εθελοντών. Τέλος, μίλησε για την πρωτοπόρο αστική συγκοινωνία για την οποία άλλοι δήμοι ζητούν από τον δικό μας δήμο τεχνογνωσία.

Τεχνικά έργα

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών. Μίλησε για την αγροτική οδοποιία που έχει αισθητά βελτιωθεί, μετά από παρεμβάσεις σε δρόμους που είχαν χρόνια να πάνε μηχανήματα. Μίλησε ακόμη για τις κατασκηνώσεις που αναβαθμίστηκαν με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο λειτουργικές και ασφαλείας, για τις ράμπες και τους χώρους υγιεινής για άτομα με αναπηρία που δημιουργήθηκαν στα σχολεία, αλλά και για το πρόγραμμα εξοπλισμού πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες.  Επιπλέον, έγινε αναβάθμιση και των υποδομών στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου, ενώ με 1,1 εκ ευρώ χρηματοδοτείται από το πράσινο Ταμείο η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Ρεαλιστική πρόταση υιοθετήθηκε και προχωρά για τη δημιουργία νέου κλειστού γυμναστηρίου, με 7.2 εκ ευρώ, οι οικισμοί Άνθειας, Λουτρού και Μάκρης αποκτούν νέες πλατείες και χώρους αναψυχής, ενώ στο οικοδομικό τετράγωνο 706, θα δημιουργηθούν δύο νέα νηπιαγωγεία, η χρηματοδότηση για τα οποία εντάχθηκε στο Αντώνης Τρίτσης.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Δήμαρχος στο έργο της αστικής αναζωογόνησης του βόρειου τμήματος της Αλεξανδρούπολης, που θα αλλάξει ριζικά στην όψη της μισής πόλης, με 11,3 εκ ευρώ, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο έργο που σχεδιάστηκε κι εγκρίθηκε στην ιστορία του Δήμου.

Συνολικά, το κόστος των προτάσεων που μελετήθηκαν, ωρίμασαν και υποβλήθηκαν από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών αγγίζουν τα 30 εκ ευρώ για το 2020. Προς ολοκλήρωση είναι οι μελέτες για την ανάπλαση πάρκου Αργούς και πλατείας Φάρου , του προσεισμικού ελέγχου δημοτικών κτιρίων και της αγροτικής οδοποιίας.

ΔΕΥΑΑ και ΤΙΕΔΑ

Για τη ΔΕΥΑΑ, ο αντιπρόεδρός της Μπάμπης Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης, που περιορίζει, όπως είπε, τις προοπτικές ανάπτυξής της, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση αξιοποιεί όλα τα προγράμματα προσλήψεων εποχικών εργαζόμενων.

Μίλησε ακόμη για αύξηση των οφειλών που έχουν πλέον φτάσει τα 5,6 εκ ευρώ, λόγω της έλλειψης μηχανισμών και μεθόδων είσπραξης τα τελευταία 11 χρόνια. Γίνεται, όπως είπε, προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις και να υπάρξει σταδιακή μείωση των ανείσπρακτων οφειλών, με ρυθμίσεις και διακανονισμούς, ωστόσο λόγω πανδημίας πολλές οφειλές έχουν παγώσει. Η ΔΕΥΑΑ ακόμη διενεργεί ελέγχους σε υδρόμετρα και εντοπίζει παράνομες συνδέσεις και παροχές, ενώ έχει δώσει τη δυνατότητα για ηλεκτρονική διεκπεραίωση των υποθέσεων των δημοτών σε πολλές περιπτώσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μία σειρά από έργα που δρομολογήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν εντός του 2020.

Για την ΤΙΕΔΑ και τα πολλά προβλήματά της μίλησε ο πρόεδρός της Βασίλης Δέλκος. Το 2020, όπως είπε σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση τουριστών, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό, όπου υπήρξε το αρνητικό ρεκόρ της μείωσης Ελλήνων επισκεπτών κατά 75%.

Για το κάμπινγκ τόνισε πως  παρά την υγειονομική κρίση και τις καταστροφές από την κακοκαιρία του Οκτωβρίου του 2019 σε συνδυασμό με την έλλειψη συντήρησης και απουσίας επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε με όλα τα μέτρα προστασίας, όπως και η δημοτική πλαζ, όπου, όμως, λόγω των περιορισμών, μειώθηκαν οι επισκέπτες και άρα και τα έσοδα της ΤΙΕΔΑ, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της εταιρείας.

«Δεν ήταν μία αντιπροσωπευτική χρονιά, δεν μπορούσαν να  εφαρμοστούν οι ιδέες μας για την ανάπτυξη της επιχείρησης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τα ιαματικά λουτρά, σημείωσε πως έγιναν από τις αρχές του 2020 προσπάθειες για να αποκτήσει ο Δήμος το ειδικό σήμα λειτουργίας, ωστόσο, όπως τόνισε, υπήρξε έντονη δυσχέρεια για τη διεκπεραίωση του αιτήματος από την αρμόδια υπηρεσία του  Υπουργείου Τουρισμού, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστά, αφού χωρίς το σήμα δεν διασφαλίζεται η νομιμότητα και η ασφάλεια των επισκεπτών.

Δυστυχώς δεν εντάχθηκε η πρόταση της ΤΙΕΔΑ σε πρόγραμμα leader για χρηματοδότηση με 600 χιλ ευρώ έργου ανακαίνισης των εγκαταστάσεων. Σήμερα, η επιχείρηση  βρίσκεται  σε αναζήτηση  άλλης χρηματοδότησης ενώ είναι στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του φακέλου για το ειδικό σήμα, που εκτίμησε ότι θα ληφθεί ως τέλος του έτους ώστε να ανοίξουν τα λουτρά, ανάλογα με τα μέτρα που θα ισχύουν τότε, έστω και με περιορισμούς.

«Η αδράνεια τόσων ετών και η επιλογή να μην επενδύονται χρήματα για το  υδροθεραπευτήριο, το ξενοδοχείο και γενικότερα τις εγκαταστάσεις στα ιαματικά λουτρά, σε συνδυασμό με τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν καθιστά δυνατό το να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε μέσα σε κάποιου μήνες» επισήμανε.

Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας το 2020 χαρακτηρίστηκε από τα μειωμένα έσοδα της ΤΙΕΔΑ, από όλες τις πηγές των εισοδημάτων της, παρά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την αποπληρωμή χρεών της εταιρείας από προηγούμενα έτη. Για την επιλογή μη διεξαγωγής της Γιορτής Κρασιού, σημείωσε πως ήταν επιβεβλημένη αφού ήταν μία κάκιστη από οικονομικής άποψης εκδήλωση που δημιουργούσε χρέη. Τέλος, έκανε λόγο για μία αναχρονιστική συμπεριφορά που είναι συνυφασμένη με την εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια, στην οποία πρέπει να μπει ένα τέλος.

Το λόγο πήρε και η πρόεδρος της Κοινότητας Μάκρης Μαριάνθη Μαύρου που  έκανε λόγο για μία άριστη συνεργασία κι επικοινωνία με το Δήμο , για πολλά πράγματα ακόμη που πρέπει να γίνουν, εκφράζοντας τη βεβαιότητά της ότι θα γίνουν.

 

 

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο