Τα νούμερα του Airbnb στη Βόρεια Ελλάδα

Πόσες μέρες μένουν οι τουρίστες, πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση εκτιμάται πως έχει ο χώρος της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό των Airbnb αγγίζει το 2% επί του συνόλου των κατοικιών που βρίσκονται στην πόλη, ενώ στην Αθήνα είναι ελαφρά μεγαλύτερο, καθώς υπολογίζεται στο 2,4%.
Τα εν λόγω ποσοστά χαρακτηρίζονται, από τους ανθρώπους του χώρου, ιδιαιτέρως χαμηλά αν λάβει κανείς υπόψη του το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με τη Βαρκελώνη να κατέχει τα σκήπτρα στη βραχυχρόνια μίσθωση με 33% επί του συνόλου των ακινήτων και τη Μαδρίτη να ακολουθεί με 18%.
H Ισπανία αναμφίβολα θεωρείται μια ειδική περίπτωση καθώς έκανε από νωρίς… πρωταθλητισμό στη βραχυχρόνια μίσθωση αντιλαμβανόμενη τα έσοδα που θα προέκυπταν από τη νέα τάση διαμονής των ταξιδιωτών, η οποία ξεκίνησε το 2008 στην Αμερική, όταν δύο σχεδιαστές με επιπλέον χώρο στο σπίτι τους αποφάσισαν να φιλοξενήσουν τρεις ταξιδιώτες που έψαχναν χώρο για να καταλύσουν, και επεκτάθηκε σταδιακά σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα η νέα τάση εμφανίστηκε το 2010 στην Αθήνα, με αποτέλεσμα σήμερα πανελλαδικά να υπάρχουν περίπου 140.000 με 145.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Κρήτη να κατέχει στην πρωτιά με 28.000 Airbnb. Σημειώνεται πως το 2022 τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης άγγιξαν τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ. Το 50% των εν λόγω ακινήτων τα διαχειρίζονται εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίες από το 2019 (τότε δημιουργήθηκε ΚΑΔ για τις εταιρείες του χώρου) και μετά αυξάνονται συνεχώς.

Η εικόνα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Μπορεί το ποσοστό διείσδυσης των Airbnb στη Θεσσαλονίκη να είναι χαμηλό, ωστόσο σε άλλες επαρχιακές πόλεις της Βόρειας Ελλάδα εκτιμάται πως είναι ακόμη χαμηλότερο. Μάλιστα κάποιες πόλεις μπήκαν τα τελευταία χρόνια στο… παιχνίδι της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την περίοδο του κορωνοϊού μάλιστα να οδηγεί σε σκαμπανεβάσματα στον αριθμό των εν λόγω ακινήτων.
Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχείρισης Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) Αντρέας Χίου στη Θεσσαλονίκη τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι περί τα 2.800 όταν το 2018 (από τη χρόνια εκείνη υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των Airbnb, καθώς τότε δημιουργήθηκε η ΠΑΣΥΔΑ) ήταν 2.500.
Στη Θεσσαλονίκη την εμφάνιση τους έκαναν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης περίπου το 2012 ενώ ένα χρόνο νωρίτερα στο νεόκοπο σχετικά χώρο των Airbnb είχε μπει η Χαλκιδική η οποία διαθέτει σήμερα 4.500 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης με την πλειονότητα τους να εντοπίζεται στην Κασσάνδρα (2.400 την τρέχουσα χρονιά έναντι 1.850 το 2018). Στη Σιθωνία η εικόνα είναι διαφορετική με τον αριθμό τους να είναι σαφώς μικρότερος αλλά την τάση να είναι συνεχώς αυξανόμενη καθώς σε μια πενταετία έχουν διπλασιαστεί. Σήμερα στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής υπάρχουν 1.500 Airbnb όταν το 2018 δεν ξεπερνούσαν τα 750. Τα υπόλοιπα Airbnb βρίσκονται διάσπαρτα στους δήμο Θερμαϊκού, Αριστοτέλη, Πολυγύρου.

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα σε άλλες περιοχές της Βόρεια Ελλάδας

Στην Πιερία τα Airbnb φτάνουν τα 200 όταν πριν πέντε χρόνια ήταν 165, στις Σέρρες είναι μόλις 65 από 40, στην Καβάλα είναι περίπου 380 με τον αριθμό τους να είναι σημαντικά μειωμένος έναντι του 2018 όταν ήταν 700, στην Αλεξανδρούπολη φτάνουν τα 150 έναντι 85, στην Ξάνθη τα 90 έναντι 45. Σημαντικός είναι ο αριθμός των Airbnb στη Θάσο που αγγίζουν τα 650 έναντι 500 πέντε χρόνια νωρίτερα.
Τα στοιχεία, όπως αναφέρει ο κ. Χίου, συλλέγονται από τις πλατφόρμες Airbnb, VRBO, Εxpedia και Booking (στην οποία εντάσσονται ολοένα και περισσότερα καταλύματα).

Το προφίλ όσων επιλέγουν Airbnb σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη

Γερμανοί, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Πολωνοί και Τούρκοι επιλέγουν κυρίως για τη διαμονή τους καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Χαλκιδική με την πλειονότητα αυτών να είναι οικογένειες που αναζητούν κατοικίες συνήθως δυο – τριών δωματίων. Ο μέσος χρόνος παραμονής τους είναι οι 4 με 6 ημέρες. Σημειώνεται πως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης επιλέγουν στη Χαλκιδική κατά 60% ξένοι τουρίστες και κατά 40% Έλληνες.
Τη Θεσσαλονίκη επιλέγουν κυρίως Γερμανοί, Ισραηλινοί, Τούρκοι, Ρουμάνοι και Πολωνοί. Αξίζει να σημειωθεί πως έντονη ζήτηση καταγράφεται για Airbnb την περίοδο εκθέσεων με την υψηλότερη ζήτηση να εντοπίζεται τις ημέρες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όποτε, συνήθως, διπλασιάζονται οι τιμές των καταλυμάτων.

Οι τιμές σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη

Όσο για τις τιμές αυτές εξαρτώνται από την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία, η απόστασή της από τη θάλασσα, την περίοδο που νοικιάζεται και φυσικά τις παροχές που προσφέρει.
Ενδεικτικά, για ένα διαμέρισμα δυο δωματίων που η μετάβαση στη θάλασσα γίνεται με το αυτοκίνητο σε περίπου πέντε λεπτά, σε περιοχές της Κασσάνδρας, για την καλοκαιρινή περίοδο αλλά όχι τη high season, η τιμή ένα διανυκτέρευση είναι στα 120 ευρώ. Αν πρόκειται για high season τότε κατά μέσο όρο η τιμή του διαμερίσματος τσιμπάει προς τα πάνω κατά 20%.
Για μια βίλα σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα την περίοδο πριν και μετά την υψηλή σεζόν η τιμή κυμαίνεται από 600 έως 800 ευρώ ανά βραδιά με την τιμή να αυξάνεται επίσης κατά 20% για το διάστημα από 15 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον κ. Χίου, οι τιμές μίσθωσης φέτος είναι σταθερές καθώς είχαν αυξηθεί περίπου 10% πέρυσι εξαιτίας του ενεργειακού κόστους.
Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές για ένα διαμέρισμα δυο δωματίων στο κέντρο, καθώς εκεί εντοπίζεται και η πλειονότητα των Airbnb, κινείται στο εύρος των 80 έως 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Ωστόσο πολύ συχνά υπάρχουν προσφορές που οδηγούν σε τιμές ανά διανυκτέρευση που κινούνται στο επίπεδο των 50 ευρώ.
voria.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του