Τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις στα φάρμακα θα έχουν δρομολογηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουάριου, επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για αντιβιοτικά, εισπνεόμενα και παιδικά φάρμακα;

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε κρίσιμες φαρμακευτικές ουσίες παρουσίασε πριν λίγη ώρα ο Θάνος Πλεύρης. Όπως σημειώσε ο υπουργός Υγείας, πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων σε αποθήκες, ελέγχονται 9 μεγάλες πολυεθνικές για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο νόμος.

Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή των ελληνικών εργοστασίων σε γενόσημα φάρμακα – και συγκεκριμένα για τις δραστικές ουσίες που είναι σε έλλειψη.  Έπειτα από επικοινωνία του υπουργείου με το ΕΟΦ, θα υπάρχει ενημέρωση προκειμένου οι πολίτες όταν δεν βρίσκουν ένα επώνυμο φάρμακο να γνωρίζουν με ποιο άλλο θα μπορούν να το αντικαταστήσουν.

Παράλληλα, θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι ουσίες που βρίσκονται σε έλλειψη για καλύτερη παρακολούθηση «Θέλω να καταστήσω σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα«, υπογράμμισε. Για αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και «παιδικά φάρμακα», ο υπουργός τόνισε  πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουν την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα».

Τι θα συμβεί με τα φάρμακα που δεν υποκαθίστανται;

Ο υπουργός αναφερόμενος σε φάρμακα που δεν μπορούν να υποκατασταθούν, όπως είναι τα εισπνεόμενα, σημείωσε:

Σε αυτά που έχουμε πλήρη εξάρτηση από χώρες Ασίας και δεν μπορούν να παραχθούν θα διευρυνθούν οι παραγγελίες από ΙΦΕΤ ώστε αυτά που δεν έχουμε ως υποκατάσταστα να τα προμηθευτούμε ώστε να υπάρχει ομαλοποίηση της αγοράς

Τι θα συμβεί με τις αυξήσεις στα φάρμακα;

Ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι «πολύ φτηνά φάρμακα του 1-3 ευρώ που είναι κοστολογικά ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60-70 ευρώ, σε αυτά τα πολύ φτηνά θα υπάρξει διόρθωση τιμών».

Αυτή, μάλιστα, δεν θα την επωμιστεί ο πολίτης γιατί ως γενόσημα φάρμακα δεν έχουν συμμετοχή. «Οι τυχόν αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη», ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης.

«Το πρόβλημα οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή»

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως «η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες. Η χώρα μας έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγή που μπορεί να τροφοδοτεί με φάρμακα. Το πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως τιμών και εξαγωγών, αλλά μειωμένης παραγωγής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και κυρίως στις επώνυμες συσκευασίες. Τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

»Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα από το καλοκαίρι. Βάλαμε πλαφόν και clawback. Τα μέτρα αυτά, που δεν στήριξε η αντιπολίτευση διασφαλίζουν επάρκεια στα νοσοκομεία μας. Η χώρα μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες με πολύ πιο ακριβά φάρμακα όπως η ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. διότι έχουμε ισχυρή Ελληνική εγχώρια παραγωγή και μπορούμε να τροφοδοτούμε την αγορά με γενόσημα φάρμακα των δραστικών ουσιών που είναι σε έλλειψη. Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες με ακριβά φάρμακα αποδεικνύει ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι πρόβλημα τιμών ή εξαγωγών αλλά παραγωγής».

Επιπλέον μέτρα

Ειδικότερα, για τα επιπλέον μέτρα που λαμβάνονται από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Πλεύρης είπε τα εξής:

– Στη συνάντηση που είχαμε με όλους όσους εμπλέκονται στην τροφοδοσία της κοινότητας με φάρμακα ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

– Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων στις φαρμακαποθήκες για τυχόν διατήρηση αποθέματος, ελέγχονται και εννέα (9) μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο Νόμος και τροφοδοτούν ομαλά την αγορά.

– Ο ΣΦΕΕ μας διαβεβαίωσε ότι θα έχει την πλήρη συνεργασία, ώστε να τροφοδοτείται επαρκώς η Ελληνική αγορά με όλα τα φάρμακα των πολυεθνικών.

– Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ εντείνεται η παραγωγή από τα Ελληνικά εργοστάσια γενοσήμων φαρμάκων στις δραστικές που παρουσιάζουν έλλειψη και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία διότι το τελευταίο τρίμηνο σε συνεχείς συνεννοήσεις με το Υπουργείο έχει αυξήσει την παραγωγή για να τροφοδοτείται η κοινότητα με τα Ελληνικά γενόσημα.

– Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε σε επώνυμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη να γνωρίζουν οι πολίτες ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας υπάρχουν σε επάρκεια, ώστε να προμηθεύονται αυτά ως υποκατάστατα. Ανάρτηση λίστας φαρμάκων αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας.

– Προς αυτήν την κατεύθυνση ενημερώνονται και οι ιατροί για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να συνταγογραφούν και να προτείνουν φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας που δεν βρίσκονται σε έλλειψη.

– Επιπλέον τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Προσοχή αυτό δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα συνεχίσουν οι πολίτες να τα παίρνουν κανονικά, ελεύθερα από τα φαρμακεία.

– Το μεγαλύτερο λοιπόν πρόβλημα που αφορά σε αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, ειδικά στα παιδικά λόγω έξαρσης των παιδικών λοιμώξεων και της ιδιαίτερης μορφής που έχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, αντιμετωπίζεται πλήρως με τα υποκατάστατα γενόσημα φάρμακα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας αυτών των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά.

– Για τα φάρμακα τα οποία έχουν πλήρη εξάρτηση με τις πρώτες ύλες της Ασίας και δεν μπορούν να παραχθούν στην χώρα, όπως μπορεί να είναι κάποια αναπνευστικά ή αποφρακτικά, όπου και ο ίδιος ο μηχανισμός της πρώτης ύλης εισάγεται, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες που γίνονται από τον ΙΦΕΤ για έκτακτες εισαγωγής, ώστε να περιορισθούν οι ελλείψεις.

Παγκόσμιο πρόβλημα

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι το παγκόσμιο πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων είναι υπαρκτό, «αλλά δεν πρέπει να υπάρχει παραπληροφόρηση, τη στιγμή που στην χώρα μας με όσα σας ανέφερε παραπάνω είναι πλήρως διασφαλισμένη η επάρκεια φαρμάκων».

Επισήμανε ότι «τα νοσοκομεία μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν πλήρη κάλυψη και οι όποιες απώλειες στα ιδιωτικά φαρμακεία θα ομαλοποιηθούν σταδιακά».

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ειδικά στους γονείς για να στοκάρουν φάρμακα καθώς λόγω της βιομηχανίας μας η τροφοδοσία στην αγορά είναι διασφαλισμένη και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να περιορίσεις τις συνέπειες του παγκόσμιου αυτού προβλήματος και άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση.

«Η αύξηση της παραγωγής μας, οι έκτακτες εισαγωγές, η βελτίωση της τροφοδοσίας της αγοράς μετά τις εορτές και η σειρά των λοιπών μέτρων που έχουν αναλυθεί σε συνδυασμό με την ύφεση που θα παρουσιάσουν οι λοιμώξεις σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχει προηγηθεί η έξαρση, θα ομαλοποιήσουν την αγορά και μέχρι τότε έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κανένα φάρμακο. Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή και μόνιμη έλλειψη δεν θα υπάρξει», κατέληξε ο υπουργός.

dikaiologitika.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο