Οι προτάσεις των παρατάξεων συζητήθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή και αναμένεται να εγκριθούν σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο
Μία σειρά μέτρων ανακούφισης και στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών του Δήμου Αλεξανδρούπολης συζήτησε η Οικονομική Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίασή της. Τα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει, δια περιφοράς, σήμερα στις 11.
Τα μέτρα που προτάθηκαν από τη δημοτική αρχή είναι:
A.ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Για όλες τις επιχειρήσεις του Δήμου μας που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με τις Π.Ν.Π. ( Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ) παρέχεται απαλλαγή από:
- ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (Πρόκειται για το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 0,5% και το τέλος ακαθαρίστων εσόδων 0,5% )
- ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ (Ανταποδοτικά που συνεισπράττονται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. και των λοιπών παρόχων ανά δίμηνο)
- ΤΕΛΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ (Τραπεζοκαθίσματα, τέλη πλατειών και πεζοδρομίων)
- ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΛΟΙΠΑ ΤΕΛΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ (Συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές )
- ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ (Αφορά μισθώματα καταβαλλόμενα στο Δήμο από εκμισθωτές αυτών, όπως Δημαρχείου, Κολυμβητηρίου ΜΙΧΑΛΕΝΤΖΑΚΗΣ, Δημοτικού καταστήματος Φερών, ΦΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ, Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ.λ.π. από την ημέρα που σταμάτησαν τη λειτουργία τους.
- ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
- ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ
- ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
B. ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ
- Παρέχονται απαλλαγές για τα φυσικά πρόσωπα που είναι αποδέκτες των σχετικών υπηρεσιών του Ν.Π. από:
1.ΤΡΟΦΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
2.ΤΡΟΦΕΙΑ Κ.Δ.Α.Π. ΚΑΙ Κ.Δ.Α.Π. Α.Μ.Ε.Α.
3.ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ Α ́& Β ́Κ.ΑΠ.Η.
4.ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ Κ.Α.Π.Η.
- ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις τα αναφερθέντα μέτρα αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων με έδρα το Δήμο ανεξαρτήτως μεγέθους, (άλλωστε το σύνολο των επιχειρήσεων του Δήμου είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία) και νομικής μορφής (Ατομικές, Ο.Ε.-Ε.Ε.-Ε.Π.Ε.-Ι.Κ.Ε.-Μ.Ε.Π.Ε.-Μ.Ι.Κ.Ε.-Α.Ε.-Μ.Α.Ε.) με Κ.Α.Δ. τους αναφερόμενους στις Π.Ν.Π.
Γ. ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
Για το θέμα των ανθρώπων της Λαϊκής Αγοράς, η λύση δίνεται στην ΠΝΠ ΦΕΚ Α68/20.03.2020.Στο άρθρο 24 της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής: «10. Μέχρι την 31η.5.2020, οι δήμοι και οι περιφέρειες δύνανται να διενεργούν προμήθειες για την παροχή γευμάτων και τροφίμων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με απευθείας ανάθεση κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τις περ. (α) και (β) της παρ. 3 του άρθρου 10 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου».
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα προϊόντα στα οποία αναφερόμαστε δεν είναι μόνο τα κηπευτικά αλλά και άλλα όπως ελιές, λάδι, μέλι, ζάχαρη, μακαρόνια κλπ.» Κατά συνέπεια, προτείνεται η αγορά των ανωτέρω ποσοτήτων και μέχρι του ποσού των 200 € ανά παραγωγό και αναλόγως των μέτρων της λαϊκής που μίσθωνε.
Οι προτάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων
Οι επικεφαλής των παρατάξεων συμφώνησαν με την πρόταση που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή. Επιπλέον, κατέθεσαν δικές τους προτάσεις οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίες, στα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρονται ως εξής:
Λαμπάκης Ευάγγελος: πρότεινε την εξαίρεση των επιχειρήσεων τροφίμων (Σούπερ Μάρκετ) και των Φαρμακείων στην εφαρμογή των ανακουφιστικών μέτρων, που σκοπεύει να εφαρμόσει ο Δήμος
Ιωάννης Καρυπίδης: α) πρότεινε επίσης την εξαίρεση των Σούπερ Μάρκετ και Φαρμακείων της απαλλαγής από δημοτικούς φόρους για όσο καιρό ισχύουν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας, β) την ενίσχυση των παραγωγών με ποσό επιπλέον των 200ευρώ.
Ευάγγελος Μυτιληνός: α) πρότεινε την οικονομική ελάφρυνση, όχι μόνο για τους παραγωγούς, αλλά και για τους πωλητές μη ευπαθών προϊόντων, των Λαϊκών Αγορών, γ) ο Δήμος να μη διακόψει την εξόφληση των οφειλών του προς τους δημότες, δ) την αναστολή οφειλών προς το Δήμο, ε) όσο αφορά την εξόφληση λογαριασμών προς τη ΔΕΥΑΑ, πρότεινε για το τρέχον τρίμηνο, να εξοφλείται μόνο το πάγιο, εκτός των καταστημάτων που λειτουργούν.
Δευτεραίος Σάββας: πρότεινε α) να μην εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές όπως τα ιδιωτικά ιατρεία, οδοντιατρεία και διαγνωστικά κέντρα παραμένουν μεν κλειστά, όμως οι επαγγελματίες-ιδιοκτήτες τους διαθέτουν τον εαυτό τους στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, β) την επιπλέον οικονομική ενίσχυση προς τους παραγωγούς.
Δημήτριος Λαζόπουλος: πρότεινε α) την αναστολή προσαυξήσεων των οφειλών προς το Δήμο, β) αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς ομάδες στα πλαίσια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.