room-to-grow-bnner

Τα κατάλοιπα ενός βυζαντινού οικισμού θα φέρουν στο φως οι αρχαιολόγοι στη Μάκρη 

Μέχρι τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνονται οι 5 προσλήψεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση και η αξία των ευρημάτων  

Τα ευρήματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια εργασιών για το δίκτυο ακαθάρτων – Κι άλλη υπομονή θα χρειαστεί να κάνουν οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται για τους κατεστραμμένους δρόμους 

Της Κικής Ηπειρώτου 

Τα κατάλοιπα ενός βυζαντινού οικισμού, που διατρέχει υπογείως τον ιστορικό οικισμό της Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, θα φέρει στο φως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, που τις επόμενες ημέρες ξεκινά ανασκαφές για να διαπιστωθεί τόσο η έκταση, όσο και η αξία των ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου κατασκευής δικτύου ακαθάρτων από τη ΔΕΥΑΑ και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.  

Για τον σκοπό αυτό, αναμένεται μέχρι την Παρασκευή, να έχουν «κλειδώσει» οι πέντε προσλήψεις, τριών αρχαιολόγων και δύο εργατοτεχνιτών στις οποίες θα προχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, μετά από το «ξεκαθάρισμα» συνολικά 64 αιτήσεων που κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενους. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η ανασκαφή και η διερεύνηση των ευρημάτων, με την Εφορεία να εξασφαλίζει την ομαλή και πολυεπίπεδη πορεία του έργου, ώστε στην περίπτωση που σε κάποιο σημείο βρεθούν αρχαιότητες, να συνεχίζονται οι εργασίες σε άλλο σημείο, πάντα με την απαραίτητη παρακολούθηση.  

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Λίλας Σαμπανοπούλου στη «ΓΝΩΜΗ», τα κατάλοιπα αυτού του βυζαντινού οικισμού, που ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι θα προκύψουν, εφόσον το έργο του Δήμου εκτελείται σε έναν ιστορικό τόπο, όπως η βυζαντινή και μεταβυζαντινή, ακμάζουσα Μάκρη, ενδέχεται να διατρέχουν σχεδόν ολόκληρο τον οικισμό. Για την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν, αλλά και την αρχαιολογική σημασία και αξία τους, δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις στην παρούσα φάση. «Το εύρημα είναι αυτό που σου υποδεικνύει το τι θα γίνει μετά», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Σαμπανοπούλου. Έτσι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα εκτιμά κάθε φορά τα ευρήματα, ώστε αντιστοίχως να προχωρά και το έργο του Δήμου, με τις όποιες τροποποιήσεις και προσαρμογές χρειάζονται.  

Πάντως, πληροφορίες της «ΓΝΩΜΗΣ» αναφέρουν πως σε περίπτωση που το υπέδαφος της Μάκρης κρύβει κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, υπάρχει δέσμευση, από τους αρμόδιους φορείς, για διάθεση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ, σε πρώτη φάση για την ολοκλήρωση των ανασκαφών και στη συνέχεια για την ανάδειξη των ευρημάτων.  

Αξίζει να σημειωθεί πως με τον Νόμο 3028/2002, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ρητά πως για οποιαδήποτε αρχαιότητα ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός δημόσιου έργου, οι αρμόδιοι οφείλουν να σταματούν το έργο και  να απευθύνονται στους αρχαιολόγους για τις περαιτέρω δικές τους ενέργειες.  

Παράπονα για τους δρόμους  

Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο και η προ μηνών αναγκαστική παύση του, λόγω των ευρημάτων, έχει αφήσει το οδικό δίκτυο του οικισμού σε πολύ κακή κατάσταση. Οι κάτοικοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, καθώς, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η κίνηση στο χωριό αυξάνεται και η ταλαιπωρία μεγαλώνει.  

Με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τη Δευτέρα 15/6 στο γραφείο του Δημάρχου και Προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Α. Γιάννη Ζαμπούκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου η κα Λίλα Σαμπανοπούλου, από την Υπηρεσία Διαχείρισης οι κ.κ. Βασίλειος Πιτσινίγκος, Γιώργος Λεβέντης, Χρήστος Ρουμελιώτης, από την Ανάδοχο Κοινοπραξία οι κ.κ. Γεώργιος Ιωαννίδης, Μιχάλης Κούγκουλος, Στέργιος Νάκος, η Πρόεδρος της Κοινότητας Μάκρης Μαριάνθη Μαύρου και από την Επιβλέπουσα Αρχή οι κ.κ. Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, Κυριακή Χαμουρατίδου, Γεώργιος Ξενουδάκης. 

Αυτό που συμφωνήθηκε ήταν  ότι μετά τις επικείμενες προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιολογίας Έβρου, πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή και ολοκλήρωση του παραπάνω έργου. Συγκεκριμένα θα αποκατασταθούν πλήρως τα οδοστρώματα όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα συνεχιστούν οι εργασίες του έργου από το σημείο όπου σταμάτησαν. Συμφωνήθηκε επίσης, από τους παραπάνω φορείς, να επανεκτιμήσουν την πορεία των εργασιών σε ένα μήνα από σήμερα προκειμένου να προλάβουν πιθανά προβλήματα ή να δοθούν άμεσες λύσεις όπου αυτό απαιτείται. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο