Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Παράταση των διακοπών ή αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα;

Μανωλόπουλος: Ανοιχτή ακόμα η συζήτηση για τα σχολεία

Την ώρα που η Όμικρον σαρώνει, τα μέλη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση καλούνται να αποφασίσουν πότε και με ποιο τρόπο κρίνεται ασφαλής η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις με τις απόψεις να διίστανται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο είναι τα επικρατέστερα σενάρια γύρω από το κρίσιμο ζήτημα επαναλειτουργίας των σχολείων τα οποία αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων τις επόμενες ώρες.

Πρώτον, παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και επανέναρξη των μαθημάτων στις 17 ή 24 Ιανουαρίου και δεύτερον, επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου αλλά με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το αργότερο την Πέμπτη.

1o σενάριο: Παράταση των σχολικών διακοπών κατά μία ή δυο εβδομάδες

Σύμφωνα με το voria.gr, η επέλαση της «Όμικρον» σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό των μαθητών δεν μπορεί παρά να προβληματίζει τους ειδικούς, πολλοί εκ των οποίων εκφράζουν την άποψη, υπό τις παρούσες συνθήκες και δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει γνωστό το «αποτύπωμα» των εορτών, για ενδεχόμενη παράταση των σχολικών διακοπών.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, κατά καιρούς έχει εκφράσει την επιθυμία τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και να μη χρειαστεί οι μαθητές να επανέλθουν στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση και ομαλή ανάπτυξη των μαθητών αλλά και στη λειτουργία εν γένει των δομών της κοινωνίας.

Στο τραπέζι επιμήκυνση του σχολικού έτους

Στην περίπτωση πάντως που οι ειδικοί αποφασίσουν παράταση των διακοπών κατά μία ή δυο εβδομάδες, δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του σχολικού έτους το καλοκαίρι, κάτι βεβαίως που δεν επιθυμούν οι εκπαιδευτικοί.

Οι υπέρμαχοι αυτής της θέσης πάντως σχολιάζουν ότι το διάστημα των δυο εβδομάδων θα ήταν αρκετό για να αξιολογηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα επιδημιολογικά δεδομένα και να γίνει η επιστροφή με ασφάλεια τόσο για τα ίδια τα παιδιά, που στο μεγαλύτερο βαθμό τους παραμένουν ανεμβολίαστα, όσο και για τις οικογένειες τους και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Ήδη, μ’ αυτό το ενδεχόμενο έχουν ταχθεί δημόσια πολλοί επιστήμονες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, δίνεται και η δυνατότητα στο διάστημα που μεσολαβεί να εμβολιαστούν περισσότεροι μαθητές ειδικά όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα.

2o σενάριο: Άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με νέο, πιο αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και οι φωνές που υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα νέα μέτρα θεωρούνται ούτως ή άλλως επιβεβλημένα λαμβάνοντας υπόψη την υπερμεταδοτηκότητα της παραλλαγής «Όμικρον» που έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Το ενδεχόμενο αυτό ίσως να έβρισκε περισσότερο σύμφωνη και την κυβέρνηση που επιθυμεί να μη διαταραχθεί περισσότερο η λειτουργία της κοινωνίας. Η κυβέρνηση άλλωστε έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η λειτουργία των σχολείων έχει κριθεί μέχρι τώρα ιδιαίτερα πετυχημένη καθώς τα κρούσματα, όπου σημειώθηκαν, κατάφεραν να περιοριστούν και οι μαθητές δεν έχασαν τα μαθήματά τους.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του 50% συν 1

Στην περίπτωση αυτή, ανάμεσα στα νέα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν από τους ειδικούς είναι η αύξηση της συχνότητας των self test, ίσως ανά δεύτερη μέρα, από δυο φορές την εβδομάδα που ίσχυε μέχρι σήμερα, η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων, η συχνότερη απολύμανση των χώρων, καθώς και η μείωση του ποσοστού των μαθητών που απαιτείται, του γνωστού 50% συν 1, για την αναστολή της λειτουργίας ενός τμήματος. Ειδικά, το τελευταίο κρίνεται απαραίτητο λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της «Όμικρον» και θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών σχολείων.

Τέλος, το μόνο σίγουρο είναι, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν κάτω από το προηγούμενο καθεστώς, καθώς θα είναι θέμα χρόνου να ξανακλείσουν λόγω της μεγάλης μολυσματικότητας και διασποράς του ιού.

ΓΓ Υπουργείου Παιδείας: Πρόθεσή μας η επαναλειτουργία τη Δευτέρα 10/1

«Πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, προσανατολισμός και στρατηγικός μας στόχος, είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διαβεβαιώνοντας τους γονείς ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στα σχολεία που λειτουργούν με το πιο οριοθετημένο πλαίσιο που υπάρχει.

Ο κ. Κόπτσης πρόσθεσε ότι εάν η επιτροπή των ειδικών εισηγηθεί αλλαγή στα πρωτόκολλα ή αύξηση των τεστ φυσικά το υπουργείο θα τα υποστηρίξει άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία των μαθητών με ανοιχτά σχολεία. Ήδη από την αρχή της χρονιάς έχουν γίνει στα σχολεία 32 εκατ. self test.

Σε κάθε περίπτωση ο γγ του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσε ότι είναι εδώ και ένα χρόνο όλα έτοιμα ώστε όποιο σχολικό τμήμα μπαίνει σε αναστολή, την επόμενη ημέρα να μπορεί να ξεκινά τηλεκπαίδευση.

Μανωλόπουλος: Ανοιχτή ακόμα η συζήτηση για τα σχολεία

«Η συζήτηση για τα σχολεία είναι ανοιχτή ακόμα, η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας όταν θα αρχίσει να φαίνεται τι συμβαίνει με την Όμικρον και τι επιβάρυνση θα φέρει» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος

«Μέχρι τις 10 Ιανουάριου θα δούμε το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, πιο σύντομα θα δούμε τι συμβαίνει στο ΕΣΥ, που ήδη υπάρχει πίεση. Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζουμε μικρή και ελεγχομένη» σημείωσε ο καθηγητής.

Όπως επισήμανε, «εάν την Πέμπτη συνεχίζουμε να έχουμε 50.000 με 60.000 κρούσματα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις ‘ανοίγουν τα σχολεία’».

«Η Όμικρον έχει και ταχύτερη επώαση και γρήγορα αποσύρεται» πρόσθεσε.

Η αξιοπιστία των τεστ

Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των τεστ,  ο κ. Μανωλόπουλος διευκρίνισε ότι τα μοριακά έχουν απόλυτη αξιοπιστία, ενώ τα σελφ τεστ και ράπιντ τεστ έχουν λίγο μικρότερη αξιοπιστία στη μετάλλαξη Όμικρον.

Το ράπιντ τεστ είναι λίγο λιγότερο αξιόπιστο, έχει αξιοπιστία, αλλά δεν έχει 80%, λίγο λιγότερο στην Όμικρον, εξήγησε. Για το σελφ τεστ παρατήρησε ότι έχει αξιοπιστία όσο και το ράπιντ τεστ, η διαφορά είναι να το κάνουμε σωστά.

«Υπάρχουν περιπτώσεις, σπάνιες, που το ράπιντ θα βγει αρνητικό ενώ έχεις συμπτώματα… Τότε πρέπει να συμπεριφερθείς σαν να είσαι θετικός» ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Για τις ουρές για ράπιντ σχολίασε ότι οι πολίτες φοβούνται από τα ρεβεγιόν, αφού η έκθεση σε μεγάλο βαθμό προκαλεί ανησυχία.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο