Τ. Θεοδωρικάκος από τον Έβρο: Όχι στην εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση του μεταναστευτικού

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στην περιοχή μαζί με τον Σέρβο ομόλογό του

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Κυριακής η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο με τον Σέρβο ομόλογό του Alexander Vulin, στον φράχτη έξω από το χωριό Πόρος, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο κ. Θεοδωρικάκος υποδέχτηκε στην Αλεξανδρούπολη τον Σέρβο ομόλογο του, όπως έκανε πριν λίγες ημέρες και με τον αντίστοιχο Βούλγαρο αναπληρωτή Πρωθυπουργό για θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης και υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ivan Demerdzhiev.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκε το μεταναστευτικό. Και οι δύο συμφώνησαν ότι το θέμα δεν απασχολεί μόνο τις δύο πλευρές, αλλά ολόκληρη της Ευρώπη. Συμφώνησαν δηλαδή, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό ζήτημα, να σταματήσει η εκμετάλλευση και η εργαλειοποίηση των ανθρώπων αυτών και να εφαρμόζονται οι διεθνείς κανονισμοί. Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί 1.200 διακινητές μεταναστών.

«Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, της εργαλειοποίησης των δυστυχισμένων ανθρώπων, των μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα. Είναι μια πρόκληση για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους, για όλες τις χώρες της Ευρώπης και ασφαλώς για τη γειτονιά μας των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Σερβία ενώνουν τις δυνάμεις τους, ενισχύουν τη μεταξύ τους συνεργασία, την αστυνομική συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση των «εγκληματιών διακινητών των παράνομων μεταναστών. Κάνουμε ότι χρειάζεται για να βάλουμε τέλος στην παράνομη μετανάστευση, κάνουμε ότι χρειάζεται για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας μας που είναι και τα σύνορα της Ε.Ε., τα σύνορα του Δυτικού κόσμου, του κόσμου του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας απέναντι στην Τουρκία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βούλιν δήλωσε, ότι οι παράνομες μεταναστεύσεις είναι ένα θέμα που ασκεί πίεση και στις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι η Σερβία είναι κατά της εργαλειοποίησης των μεταναστών και της χρησιμοποίησής τους ως μέσο πίεσης σε μία χώρα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την εκμετάλλευσή τους για πολιτικούς λόγους. Υπογράμμισε ότι δεν αφορούν (σ.σ. οι μεταναστευτικές ροές) μία ανθρωπιστική κρίση, αλλά πρόκειται για «οργανωμένες συμμορίες» η δράση των οποίων ξεκινά από το 2015 με την παράνομη εμπορία ανθρώπων, όπλων αλλά και ναρκωτικών και συνιστούν απειλή τόσο για την Ελλάδα όσο και τη Σερβία, στην οποία όπως είπε επετεύχθη η σύλληψη αρκετών ενόπλων συμμοριών. Εξέφρασε την άποψη ότι η Ε.Ε. υποχρεούται να πάρει μία κοινή απόφαση όσον αφορά στην παράνομη μετανάστευση και πως «καμία χώρα που σχετίζεται με τις μεταναστευτικές ροές, πόσο μάλλον η Ελλάδα, δεν θα πρέπει να μείνει μόνη της. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι μιλάμε για μία ανθρωπιστική κρίση τότε ας κάνει εκείνες τις κινήσεις έτσι ώστε νόμιμα να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να εισέλθουν στις χώρες της. Εάν θεωρεί ότι δεν μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση, αλλά εάν μοιράζεται τη στάση της Σερβίας ότι δηλαδή μιλάμε για οργανωμένες συμμορίες, τότε θα πρέπει να θεωρούμε κάθε παράνομη κίνηση ως ποινικό αδίκημα. Μέχρι αυτό να γίνει εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε από κοινού».

Μνημόνιο Συνεργασίας για κοινές περιπολίες

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, όπως η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος – Σερβίας, έτσι ώστε από την ερχόμενη Άνοιξη να έχουμε μεικτά περίπολα, τα οποία θα επιτηρούν και θα ελέγχουν περιοχές, όπου θα έρχονται Σέρβοι τουρίστες για να επισκεφθούν τη χώρα μας.
ertnews.gr – Δ. Σταματάκης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του