Σύστημα καφέ κάδων για τα βιοαπόβλητα θα αποκτήσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

16.950 καφέ κάδοι, από 10 έως 360 λίτρα, θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να διαθέτουν τον δικό τους, μικρό κάδο

Σύστημα συλλογής βιοαποβλήτων θα εγκαταστήσει μέσα στους επόμενους μήνες ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, με την προμήθεια καφέ κάδων απορριμμάτων, σάκων συλλογής και απορριμματοφόρων ειδικών για τη συλλογή των συγκεκριμένων σκουπιδιών.
Τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά, ο καφές, οι φλούδες φρούτων, τα τσόφλια του αυγού, ακόμα και το φακελάκι από το τσάι είναι μερικά μόνο από τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας ή/και του κήπου μας, που καθημερινά απορρίπτονται, ανεκμετάλλευτα, καταλήγοντας σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ μπορούν, ξεκινώντας από τη χρήση των καφέ κάδων στη γειτονιά μας, να γίνουν φυσικό λίπασμα, γεμάτο θρεπτικές ουσίες.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κομποστοποίησης, που εφαρμόζεται σε αρκετούς Δήμους ανά την Ελλάδα. Κάφε κάδοι, από 10 έως 360 λίτρα, θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία στην πόλη, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να διαθέτουν τον δικό τους, μικρό κάδο, ώστε, στις ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες που παραχωρούνται, να γίνεται άμεσα η απόρριψη των υπολειμμάτων τροφίμων, προκειμένου αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται ως κομπόστ.
Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

16.960 καφέ κάδοι

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προβλέπεται να προμηθευτεί 15.000 κάδους 10 λίτρων, 450 κάδους 40 λίτρων, 1.200 κάδους 240 λίτρων και 300 κάδους 360 λίτρων. Το συνολικό κόστος της προμήθειας, μαζί με τους αντίστοιχους σάκους συλλογής ανέρχεται σε 806.105 ευρώ. Για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, τη δημοπράτηση του έργου και την ανάδειξη του αναδόχου, φορέας υλοποίησης είναι η ΔΙΑΑΜΑΘ.

Τι είναι ο καφέ κάδος

Είναι ο κάδος, μέσα στον οποίο συλλέγουμε τα οργανικά μας βιοαπόβλητα. Ο καφέ κάδος είναι ο τρόπος, με τον οποίο ξεκινάει η διαδικασία κομποστοποίησης, δηλαδή ο φυσικός και άμεσος τρόπος ανακύκλωσης των οργανικών υπολειμμάτων. Στον καφέ κάδο συλλέγουμε οργανικά υλικά, υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων, λουλουδιών κλπ, με σκοπό την κομποστοποίηση, την φυσική μετατροπή των παραπάνω υλικών σε χρήσιμο λίπασμα, εδαφοβελτιωτικό ή όπως αλλιώς το λένε κομπόστ.
Αυτή η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης μετατρέπει ένα υλικό, το οποίο κάποιοι αποκαλούν «σκουπίδια», χωρίς καμία επιβάρυνση για τη φύση, σε λίπασμα εξαιρετικά χρήσιμο για όλους. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η φύση από μόνη της δεν παράγει απορρίμματα. Έχει τους φυσικούς μηχανισμούς, ώστε αυτό που για έναν οργανισμό αποτελεί απόβλητο για κάποιον άλλο οργανισμό να θεωρείται χρήσιμο υλικό. Η δράση όμως του ανθρώπου επεμβαίνει σε αυτόν το φυσικό κύκλο. Η ανακύκλωση των υλικών λειτουργεί ανασταλτικά στο αποτέλεσμα αυτής της ανθρωπογενούς δράσης.
Η ανακύκλωση των υλικών περιορίζει τις ποσότητες των απορριμμάτων, μειώνει την ανάγκη για εύρεση νέων πηγών πρώτων υλών, διευκολύνει τη διαχείρισή τους, μειώνει τη ρύπανση του εδάφους, των υδάτων , της ατμόσφαιρας, προστατεύει τη δημόσια υγεία, προκαλεί αύξηση ζήτησης ανακυκλώσιμων υλικών, και, μέσω της κυκλικής οικονομίας, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Κατάλληλα υλικά για απόρριψη στους καφέ κάδους

Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών όπως κρεατικά, πουλερικά, ψαρικά, λαχανικά, όσπρια, κ.λπ. (κατά προτίμηση αποστραγγισμένα από λίπη και λάδια, χωρίς κόκκαλα)
Λαχανικά και Φρούτα (ωμά ή βρασμένα) και υπολείμματα σαλάτας
Φλούδες, κοτσάνια
Ψωμί, ζυμαρικά
Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμες)
Δημητριακά, ρύζι, αλεύρι
Χόρτα
Τσόφλια αβγών, κουκούτσια ελιάς
Υπολείμματα καφέ και αφεψημάτων
Ξηροί καρποί και περιβλήματά τους
Στάχτη τζακιών
Χαρτί κουζίνας και χαρτοσακούλες
Κ.Η.

1 Σχόλιο

  • Νίκος Παπαγεωργίου
    Posted 23 Σεπτεμβρίου 2022 12:08 0Likes

    Μέχρι εδώ καλά.

    Θα μας πείτε και πού θα πάνε για κομποστοποίηση, ποιος θα την υλοποιεί και πως το κομπόστ θα καταλήγει σε γεωργούς (;)

    Υπάρχει (πλήρης;) μελέτη διαχείρισης από τον Δήμο και αν ναι, που είναι δημοσιευμένη;

Αφήστε ένα σχόλιο