efhmerida1

Συνταξιούχος ο Κίκο, ο “φύλακας-άγγελος” του Έβρου!

Μετά από 10 χρόνια αφοσιωμένης υπηρεσίας στην προστασία των σπάνιων ειδών άγριας ζωής  

Ήδη από το 1993 η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία στη χώρα μας και όμως ποιος θα το φανταζόταν ότι τελικά ο Κίκο στη Θράκη και ο αδερφός του ο Κούκι στην Κεντρική Ελλάδα (Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία), οι πρώτοι σκύλοι ανιχνευτές δηλητηριασμένων δολωμάτων και ζώων στην Ελλάδα θα είχαν τόση δουλειά όταν για πρώτη φορά ήρθαν από την Ισπανία το 2014 στο πλαίσιο ενός προγράμματος LIFE για την προστασία του ασπροπάρη.
Χωρίς να κάνουν διακρίσεις, κάθε χρόνο τα δηλητηριασμένα δολώματα σπέρνουν τον θάνατο στη φύση, όμως ο Κίκο και η χειρίστρια του ήταν πάντα έτοιμοι για δράση, ώστε να σπάσουν το συντομότερο τον φαύλο κύκλο που δημιουργεί η παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Όλα αυτά τα χρόνια, στόχος της μονάδας ανίχνευσης ήταν να μειώσει τις πιθανότητες δηλητηρίασης των τριών ειδών γυπών (του μαυρόγυπα, του όρνιου και του ασπροπάρη) που αποτελούν πολύτιμα στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς της Θράκης, «καθαρίζοντας» την ύπαιθρο από δηλητηριασμένα δολώματα και νεκρά δηλητηριασμένα ζώα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον δηλητηριάσεις. Από την αρχή της λειτουργίας της μονάδας, το σύνθημα της ήταν: «Όσες περισσότερες περιοχές «καθαριστούν», τόσα περισσότερα ζώα, άγρια και οικόσιτα θα σωθούν!».


Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, πάντα επαγγελματίας και γεμάτος ενέργεια, ο Κίκο σάρωσε την ορεινή περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης όπου διενήργησε 210 περιπολίες, καλύπτοντας περισσότερα από 1500 χιλιόμετρα. Συνολικά ερευνήθηκαν 54 περιστατικά δηλητηρίασης κατά το οποία βρέθηκαν 108 νεκρά ζώα και 110 δηλητηριασμένα δολώματα. Δικαιωματικά πια μπορούμε να τον αποκαλούμε ήρωα της θρακικής υπαίθρου, καθώς έχει αποτρέψει τον βέβαιο θάνατο πολλών ζώων, όπως σπάνια αρπακτικά πουλιά, θηλαστικά, αλλά και σκύλοι εργασίας (τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα).
Η δουλειά του Κίκο ήταν απαιτητική, χωρίς ωράριο και πολλές φορές επικίνδυνη, αφού τα περισσότερα δηλητηριασμένα δολώματα περιείχαν άκρως τοξικές ουσίες, γεγονός που αποδεικνύει την παράνομη διακίνηση τους σε εθνικό επίπεδο.

“Αγαπημένε μας Κίκο σου ευχόμαστε η τέλεια μύτη σου να ανιχνεύει πλέον μόνο αυτά που δεν επιτρεπόταν εν ώρας εργασίας (ζωντανές χελώνες και γάτες) και γνωρίζουμε ότι η καρδιά και η ψυχή σου πάντα θα λέει «Έλα, πάμε, έχουμε δουλειά να κάνουμε!” αναφέρει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της!

Η αναγνώριση της σπουδαιότητας της υπηρεσίας και της αποτελεσματικότητας του Κίκο και του αδερφού του οδήγησε στη δημιουργία και άλλων τέτοιων μονάδων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Σήμερα λειτουργούν 12 μονάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης «κληρονόμησε» τη μονάδα ανίχνευσης του WWF Ελλάς ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στην ύπαιθρο της Θράκης και μάλιστα ενισχύθηκε όταν το 2021 ο Κίκο απέκτησε καινούριο συνεργάτη, τον Ντάλτον. Το 2023 ήταν η τελευταία χρονιά ενεργής δράσης του Κίκο, όπου μαζί με τον Ντάλτον ερεύνησαν 2 περιστατικά στα οποία δυστυχώς βρέθηκαν νεκρά σπάνια αρπακτικά πουλιά.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr