Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή: «Κληρώνει» για μουσική και ωράριο στην εστίαση

«Ταφόπλακα» τα περιοριστικά μέτρα του τελευταίου μήνα – Έως 80% κάτω ο τζίρος

Εν αναμονή της συνεδρίασης των ειδικών του υπ. Υγείας σήμερα και τα νέα που έρχονται για την άρση των μέτρων δεν είναι θετικά. Την ίδια ώρα στα «κάγκελα» βρίσκονται οι καταστηματάρχες στον κλάδο της εστίασης, που δεν βλέπουν «φως» ούτε και φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, τα υφιστάμενα μέτρα πάνε προς νέα παράταση, καθώς φαίνεται πως η Επιτροπή των Ειδικών δεν θα εισηγηθεί αλλαγές στο καθεστώς των μέτρων.

Συγκεκριμένα, πηγές της Επιτροπής με τις οποίες συνομίλησε το iEidiseis, τονίζουν ότι δυστυχώς οι σκληροί δείκτες δεν δείχνουν την επιθυμητή αποκλιμάκωση και είναι μεγάλο ρίσκο η όποια άρση των μέτρων ακόμη και της μουσικής. Κανένας λόγος δεν γίνεται για το ωράριο και να κλείνουν αργότερα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, ενώ τα νέα δεδομένα θα εξεταστούν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.

«Πρόκειται για θλιβερά ρεκόρ, εξωπραγματικά στην ουσία και όλοι μας πλέον καταλαβαίνουμε την σημασία των εμβολιασμών» συνεχίζουν πηγές της Επιτροπής δείχνοντας ότι είναι μονόδρομος τα μέτρα και τα εμβόλια.

Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων είχε εισηγηθεί την παράταση των μέτρων, τα οποία είναι τα εξής:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.

-Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται σε έξι.

-Απαγορεύεται η μουσική.

-Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

-Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.

-Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων.

-Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.

Εστίαση: «Ταφόπλακα» τα περιοριστικά μέτρα του τελευταίου μήνα – Έως 80% κάτω ο τζίρος

«Ταφόπλακα» για τον κλάδο της εστίασης θα αποτελέσει τυχόν παράταση των ισχυόντων από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τη στιγμή που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθάπολλές επιχειρήσεις του χώρου σε όλη τη χώρα διανύουν το «κύκνειο άσμα» τους.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς, μέσα σε περίπου ένα μήνα, από τη μέρα που ίσχυσαν τα τελευταία περιοριστικά μέτρα μέχρι σήμερα, η πτώση του τζίρου αγγίζει το 70%-80%. Την ίδια στιγμή τα χρέη συσσωρεύονται στις επιχειρήσεις, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκια των μαγαζιών τους και υποχρεώσεις προς του προμηθευτές, ενώ τη «θηλιά στο λαιμό» σφίγγουν ακόμα περισσότερο οι τεράστιες ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας (ρεύμαφυσικό αέριο κτλ.), οι οποίες συμπαρέσυραν κατά τουλάχιστον 30% τις τιμές των πρώτων υλών.

«Όλες τις ανατιμήσεις τις έχει απορροφήσει ο κλάδος της εστίασης, τη στιγμή που ο τζίρος μας τον τελευταίο μήνα έχει κατρακυλήσει κατά 70%-80%. Χωρίς μουσική δεν μπορούν να διασκεδάσουν οι πελάτες μας, οι οποίοι προφανώς δεν είναι ικανοποιημένοι και επιλέγουν να μη βγουν από τα σπίτια τους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο στα μπαρ και στα νυχτερινά κλαμπ, στα οποία η μουσική είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν. Ωστόσο, πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στα εστιατόρια. Σε πολλά βλέπεις, ακόμα και τις ώρες αιχμής μια-δυο παρέες και κάποιες φορές όχι περισσότερα από 4-5 άτομα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς.

Όπως σημειώνει ο κ. Καββαθάς, αυτήν την περίοδο το μόνο που κάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, είναι να συσσωρεύουν χρέη, αφού στην τεράστια πτώση του τζίρου ήρθαν να προστεθούν οι επίσης τεράστιες ανατιμήσεις στο ρεύμα. Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες του χώρου βρίσκονται αντιμέτωποι και με παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών των ακινήτων που στεγάζονται τα μαγαζιά τους. Οι τελευταίοι ζητούν μεγάλες αναπροσαρμογές προς τα πάνω των μισθωμάτων αλλά και… «αέρα», προκειμένου να συνεχίσει η μίσθωση.

«Αρκεί να αναφερθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα τέσσερις επιχειρήσεις του κλάδου μας στην παραλιακή της Χαλκίδας, στο τουριστικότερο σημείο της, έβαλαν λουκέτο και δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά. Δυστυχώς, τα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία προς τον κλάδο μας δεν είναι ουσιαστικά και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν. Βρισκόμαστε σε ένα άτυπο lockdown και αν τα προβλήματα συνεχιστούν και το Φεβρουάριο, θα γίνουν μη αντιμετωπίσιμα», λέει ο κ. Καββαθάς.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρει και τα αιτήματα του κλάδου, προκειμένου να είναι ουσιαστική η στήριξη της Πολιτείας προς τις επιχειρήσεις τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται η επιδότηση του ενοικίου, η δυνατότητα εφαρμογής αναστολών εργασίας σε περισσότερες επιχειρήσεις, η κατά 75% επιδότηση του λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και η μη απόδοση από τους επιχειρηματίες των επιστρεπτέων προκαταβολών.

ieidiseis.gr- ethnos.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο