Συνεδριάζει εκτάκτως για τον χρυσό το ΔΣ Αλεξανδρούπολης

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά και από το Δήμο Αλεξανδρούπολης , μετά τις εξελίξεις στο θέμα του χρυσού, που σήμανε συναγερμό στις κοινωνίες της Θράκης. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καλούνται τα μέλή του να προσέλθουν στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σήμερα Πέμπτη 23.06.2022 και ώρα 14:00, για συζήτηση και λήψη αποφάσεως για το παρακάτω θέμα:
Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, κατόπιν έκδοσης της 1524/2020 Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, συζήτηση και λήψη απόφασης επί του θέματος. (Εισηγ. κ. Πρόεδρος του Δ.Σ)
Το ανωτέρω θέμα συζητείται, εκτάκτως, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του για την τοπική κοινωνία και των εξελίξεων μετά την έκδοση της ΣτΕ 1524.

“Όχι” και από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής 

Εκτάκτως και δια ζώσης συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής χθες 22/06 διατυπώνοντας για άλλη μια φορά ένα ηχηρό όχι προς την όποια εξόρυξη χρυσού στην περιοχή μας που ορέγεται μεταλλευτική εταιρεία. Αφορμή για την έκτακτη αυτή συνεδρίαση υπήρξε το “καθαρογράψιμο” απόφασης του ΣτΕ του 2020 -κάτι τέτοιο συνήθως παίρνει αρκετό χρόνο- που το Δημοτικό Συμβούλιο μόλις το αντιλήφθηκε κάλεσε σε συνεδρίαση το Σώμα. Ουσιαστικά με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει παράνομη την απόρριψη αιτήματος περιβαλλοντικού έργου, για 16 ερευνητικές γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών και σε όχι μεγάλη απόσταση από την κωμόπολη. Πρόκειται για την έκδοση της 1524/2020 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τον “Χρόνο”, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου θύμισε περιληπτικά το ιστορικό της υπόθεσης την οποία αφορά η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ και είπε πως πρόκειται για ένα αίτημα που είχε υποβληθεί στο συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για την αδειοδότηση μια μελέτης για την δημιουργία 16 γεωτρήσεων βάθους 300-400 μέτρων σε συγκεκριμένη έκταση.
Όλες οι παρατάξεις εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους σε μια τέτοια επένδυση, ενώ εκφράστηκαν απόψεις για αυτήν την απόφαση του ΣτΕ και από ανθρώπους που ασχολούνται με τη νομική επιστήμη όπως είναι η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου και η δημοτικός σύμβουλος Ελένη Λαφτσή.
Εν τέλει υιοθετήθηκε ομόφωνο ψήφισμα του 2012 που εκφραζόταν ξεκάθαρα η αντίθεση στις εξορύξεις χρυσού στην περιοχή μας. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ απείχε ο Γιάννης Λεβέντης της Λαϊκής Συσπείρωσης για λόγους διατύπωσης.
Το ψήφισμα λέει μεταξύ άλλων: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι στην μεταλλευτική δραστηριότητα που επιχειρείται, διατρανώνουμε την ακράδαντη πεποίθησή μας ότι είμαστε εναντίον αυτής της επένδυσης και επικαιροποιούμε τα ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν από το Δημοτικό Συμβούλιο».
Στην αρχή της συνεδρίασης η κα Στογιαννίδου δήλωσε ότι «το ΣτΕ εξέδωσε μια απόφαση αρνητική για την τοπική κοινωνία και θετική για τις εταιρείες με αμφισβητούμενο για εμένα σκεπτικό. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης έκρινε αρνητικά και το ΣτΕ έκρινε μη σύννομη η αιτιολογία της απόρριψης. Η έκδοση αυτής της απόφασης αποτελεί μια θετική παράμετρο για την εταιρεία. Το Δημοτικό Συμβούλιο ήδη έχει βγάλει αποφάσεις κατά το παρελθόν και όλες ήταν ομόφωνα αρνητικές για τις επενδυτικές δραστηριότητες του χρυσού. Η απόφαση του ΣτΕ είναι του 2020. Καθαρογράφεται με καθυστέρηση και σε εμάς ήρθε τώρα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο