Συνεδρίαση – «υπερθέαμα» του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης!

Από τα χειροκροτήματα των εργαζομένων, στην «πιπίλα» του Γκότση, κι από το «φταίει ο έρωτας» του Δευτεραίου στο «τσίρκο» του Βαταμίδη… Η συζήτηση για τους συμβασιούχους του Πολυκοινωνικού τα είχε όλα…

της Κικής Ηπειρώτου

Παρουσία των συμβασιούχων εργαζομένων του Πολυκοινωνικού, που διεκδικούν δικαστικά τη μονιμοποίησή τους, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, μετά από αίτημα για συζήτηση του θέματος από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν έλειψαν οι έντονες διαφωνίες, οι «πύρινες» τοποθετήσεις, αλλά και μερικές ατάκες που θα μείνουν για καιρό χαραγμένες στη μνήμη μας…

Το βασικό θέμα ήταν το αίτημα στήριξης από το Δημοτικό Συμβούλιο των συνολικά 39 συμβασιούχων ΕΣΠΑ του Πολυκοινωνικού, που δίνουν δικαστικό αγώνα για τη μονιμοποίησή τους, ζητώντας παράλληλα τη διαβεβαίωση του σώματος ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Δημήτρης Παπαδόπουλος, οι εργαζόμενοι δίνουν τον αγώνα τους σε τρεις ομάδες. Από τους 39, οι 17 εργαζόμενοι έχουν ήδη δικαστεί, η απόφαση του δικαστηρίου για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου ήταν αρνητική, καθώς, όπως είπε, «δεν είχαν πάρει την βεβαίωση από το Δημοτικό Συμβούλιο τότε, δεν δεχόταν ο Δήμαρχος». Στη νέα δικαστική μάχη, οι 17 εργαζόμενοι ζητούν το δικαστήριο να γίνει στην Αθήνα. Ακόμη 9 εργαζόμενοι του Πολυκοινωνικού έχουν δικαστήριο στις 2/11 ενώ ακόμη 13 εργαζόμενοι ετοιμάζονται για να μπουν στην ίδια διαδικασία.

«Όλοι οι εργαζόμενοι είναι αναγκαίοι, απαραίτητοι και χρήσιμοι και χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το Πολυκοινωνικό. Από τους εργαζόμενους της δομής οι μισοί είναι μόνιμοι. Χωρίς τους άλλους μισούς, όταν λήξουν οι συμβάσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Γνωρίζουμε πως είναι δύσκολο να υπάρξει δικαστική επιτυχία, υπάρχουν λίγες πιθανότητες, αν όμως το ΔΣ τους υποστηρίξει, τότε έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δικαιωθούν».

Ο Αντιδήμαρχος κ. Δαστερίδης αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι του ΕΣΠΑ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ωστόσο διερωτήθηκε εάν ο Δήμος, αν κάποτε λήξει το πρόγραμμα, θα είναι σε θέση να πληρώνει τους μισθούς τους. Γι’ αυτό, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει μία μελέτη αναφορικά με το πόσο προσωπικό χρειάζεται ο Δήμος στις υπηρεσίες του και στο Πολυκοινωνικό.

Πιπίλες, νύφες και πεθερές

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκου Γκότση, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι με το παραμικρό ζητά μελέτες, διερωτώμενος αν μετά από τρία χρόνια στη διοίκηση, δεν γνωρίζουν τα στελέχη της τι προσωπικό χρειάζεται ο Δήμος για να λειτουργήσει.  Στο σημείο αυτό, ο κ. Δαστερίδης υπενθύμισε στον κ. Γκότση ότι όταν ήταν ο κ. Λαμπάκης Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να προσλάβει 75 άτομα και προσέλαβε μόλις 9. Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ αντιπολίτευσης και δημοτικής αρχής, με τον κ. Γκότση να ζητά επανειλημμένως από τον κ. Δαστερίδη να σταματήσει με αυτή την «πιπίλα», καθώς έχει κουράσει.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός τόνισε πως από την στιγμή που οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κακώς μπαίνει το  θέμα της εξεύρεσης πόρων. «Πείτε μας αν πιστεύετε ότι όντως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αν ναι, τότε θα βρεθούν τα λεφτά».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος  σημείωσε πως το θέμα θα πρέπει να τεθεί στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ώστε να απαντηθεί το ερώτημα αν θα δώσει λεφτά η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους αυτούς, όταν κάποτε λήξουν οι συμβάσεις τους… Παράλληλα, σημείωσε πως «ο δικηγόρος του Δήμου, στο δικαστήριο, ενώ ήταν ομόφωνη απόφαση ΔΣ ότι οι 17 εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πήγε και είπε όχι. Όχι! Αυτό θέλουμε ;; Να σας κοροϊδεύουμε; Αν πιστεύουμε ότι καλύπτετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να το πούμε και στο δικαστήριο.. Όχι άλλα λέμε το πρωί στη νύφη κι άλλα το βράδυ στην πεθερά… Θα είμαστε μαζί σας ό,τι κι αν αποφασίσετε», κατέληξε κι έλαβε το θερμό χειροκρότημα των εργαζομένων που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Χειροκροτήματα και παραλογισμοί

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Βουρδόλης, ο οποίος σημείωσε πως μόνο με τους μόνιμους εργαζόμενους των βρεφονηπιακών σταθμών θα μπορούσε σήμερα να λειτουργήσει μόνος ένας από τους εννέα βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Υπάρχει κανείς που κρίνει ότι δεν είναι επιτακτική ανάγκη να μείνουν όλοι οι εργαζόμενοι για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί;  Λεμέ κι εμείς λοιπόν ότι προφανώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου», ενώ αναφορικά με τους ισχυρισμούς της νομικής υπηρεσίας στο δικαστήριο, σημείωσε πως «η δουλειά της είναι τα  συμφέροντα Δήμου, δεν συνεπάγεται ότι η πολιτική βούληση του ΔΣ δεν μπορεί να εισακουστεί». Στο σημείο αυτό είχαμε και πάλι χειροκροτήματα από τους εργαζόμενους.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γερακόπουλος έκανε λόγο για παραλογισμούς και λογοπαίγνια του κ. Βουρδόλη, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση ούτε νομικό παράθυρο για το αν οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Δεν μπορεί ο δικηγόρος στην Αθήνα να πει τα νομικά του, θα πει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καρυπίδης διερωτήθηκε πώς γίνεται να λαμβάνεται μία ομόφωνη απόφαση υπέρ των εργαζομένων στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο δικαστήριο, δύο φορές, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου να λέει άλλα. «Με ποιο δικαίωμα το έκανε αυτό; Είπαν εδώ οι Αντιδήμαρχοι ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά ότι ο δικηγόρος προασπίζεται τα συμφέροντα του δήμου. Γιατί δεν ήρθε εδώ να το πει αυτό ο νομικός σύμβουλος μπροστά σ’ εμάς και στους εργαζόμενους; Έχει το θάρρος;… Υπερασπίζεται το συμφέρον του Δήμου, που είναι να μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι; Μήπως έχετε στο νου σας να περάσουν και οι παιδικοί σταθμοί σε ιδιώτες;» (Χειροκροτήματα)

Φταίει ο έρωτας…

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ελένη Ιντζεπελίδου σημείωσε ότι κανείς δεν θα πει όχι στην μονιμοποίηση των εργαζομένων αυτών, ενώ παράλληλα τόνισε πως ποτέ δεν είπε ο νομικός σύμβουλος ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δικαστήριο, καλώντας όποιος λέει το αντίθετο να το αποδείξει με τον κ. Δευτεραίο να λέει ότι υπάρχουν όλα καταγεγραμμένα στα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής.

«Τον προηγούμενο μήνα, στην Οικονομική Επιτροπή, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ο νομικός σύμβουλος σε υπόθεση που εξετάστηκε στην Αθήνα υποστήριξε αυτά που πίστευε αυτός κι όχι το ομόφωνα ψήφισμα. Αυτό έχει συμβεί δύο φορές. Αν η κα Ιντζεπελίδου ξεχνάει δεν φταίω εγώ… φταίει ο έρωτας!… Ή να μην πάει ο νομικός σύμβουλος αυτή τη φορά ή αν πάει και να υποστηρίξει αυτά που συμφωνήσαμε εδώ».

Ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Δέλκος σημείωσε πως δεν υπάρχει Δήμος που να μη θέλει να μονιμοποιήσει προσωπικό, ωστόσο, και με την ιδιότητά του ως δικηγόρος, σημείωσε ότι ο νομικός σύμβουλος, από την στιγμή που δεν μπορεί να στηρίξει νομικά την μονιμοποίηση, οφείλει να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Δήμου και όπου συμφέροντα, για το νομοθέτη, δυστυχώς, εννοούμε τα οικονομικά.

Τσίρκο;

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος του ΔΣ Γιάννης Βαταμίδης τόνισε πως «γίνεται τσίρκο εδώ μέσα, πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα» με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Χαράλαμπο Μιχαηλίδη να αντιδρά στα περί τσίρκου και να του ζητά να ανακαλέσει και τον κ. Βαταμίδη να απαντά πως δεν είναι πρόεδρος για να του ζητά κάτι τέτοιο.

Συνεχίζοντας, για την ουσία της υπόθεσης, σημείωσε: «Στα 5/11/2019 πήραμε ομόφωνη απόφαση να υποστηρίξουμε τους 33 εργαζόμενους. Το δικαστήριο έγινε 13/11 και είχε εκπροσωπήσει τον Δήμο ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Παπατζελίδης, ο οποίος, κατά τη δική του άποψη  ή με τη βούληση της δημοτικής αρχής, υποστήριξε εντελώς αντίθετα πράγματα. Αυτό για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια», κατέληξε ο κ. Βαταμίδης αποσπώντας νέα χειροκροτήματα από τους εργαζόμενους!

Τελικώς, ελήφθη ομόφωνη απόφαση υποστήριξης των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο