Συνεχίζουν τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΑ (+φωτος)

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης. «Το ν/σ οδηγεί σε έμμεση κατάργηση του ιδρυτικού νόμου των ΔΕΥΑ» λέει στη ΓΝΩΜΗ η Γενική Δ/ντρια της Επιχείρησης Κ. Χαμουρατίδου

της Κικής Ηπειρώτου

Στους δρόμους βγήκαν χθες οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο, όπως καταγγέλλουν, ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των ΔΕΥΑ και την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η χθεσινή διαμαρτυρία, που ξεκίνησε με συγκέντρωση στα γραφεία της επιχείρησης και συνεχίστηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης, ήρθε ως συνέχεια της στάσης εργασίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13/3, με τον κύκλο των κινητοποιήσεων, τόσο τοπικά, όσο και πανελλαδικά, να παραμένει ανοιχτός και μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, που αποτελεί «κόκκινο πανί». Την στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων έχουν εκφράσει το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, το Εργατικό Κέντρο Έβρου, η ΑΔΕΔΥ, καθώς και άλλοι φορείς, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της επιχείρησης Χαράλαμπος Μιχαηλίδης και η γενική διευθύντρια Κυριακή Χαμουρατίδου, δίνοντας το ‘παρών’ σε όλες τις κινητοποιήσεις.

Οι «αναδιατυπώσεις» που προωθεί η κυβέρνηση μετά τον σάλο

Σημειώνεται πως το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας είχε αρχικά προγραμματιστεί να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 14/3. Ωστόσο, μπροστά στον πανελλαδικό ξεσηκωμό που έχει προκαλέσει, αλλά και σε αντιδράσεις από ορισμένους γαλάζιους βουλευτές, αποφασίστηκε τη Δευτέρα η προσωρινή απόσυρσή του, με στόχο να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), ο Υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να προβεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού».

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, ο υπουργός, επεσήμανε το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται ρητή καταγραφή των δημοσίων και δημοτικών φορέων που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος.  Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, κ. Σκρέκας επεσήμανε τις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος εποπτείας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος από την Πολιτεία, κι εξήγησε την πρόθεση της κυβερνήσεως να καθιερωθεί ένας ενιαίος και αποτελεσματικός οργανισμός που θα συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων ελέγχου και εποπτείας των δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με μοναδικό σκοπό τη θωράκιση της ασφάλειας και υγιεινής, καθώς και της υψηλής ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών ακόμη και στον τελευταίο κάτοικο της Ελλάδος, και μάλιστα σε προσιτές τιμές.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, συμφωνήθηκαν αναδιατυπώσεις, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

  1. Αφαιρέθηκαν αόριστες αναφορές περί «νέας προσέγγισης» στο αντικείμενο του νόμου,
  2. Προσδιορίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, δηλαδή ότι αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,
  3. Προσδιορίστηκε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος υιοθετούνται με κοινή απόφαση των ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ,
  4. Διευκρινίστηκε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και γνώμες των οικείων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και των ΕΔΕΥΑ και ΚΕΔΕ και
  5. Προβλέφθηκε η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

«Έμμεση κατάργηση του ιδρυτικού νόμου των ΔΕΥΑ και ασάφειες»

Με δήλωσή της στη ΓΝΩΜΗ, η Γενική διευθύντρια της ΔΕΥΑΑ Κυριακή Χαμουρατίδου, τονίζει πως το νομοσχέδιο «παραχωρεί εξουσίες στην νέα ρυθμιστική αρχή καταργώντας έμμεσα τον ίδιο τον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ». Παράλληλα, αναφέρεται αναλυτικά και στα υπόλοιπα προβληματικά σημεία του, τα οποία έχουν προκαλέσει αυτό το πανελλαδικό κύμα αντιδράσεων, όχι μόνο στις τάξεις των υπαλλήλων των ΔΕΥΑ, αλλά συνολικά στην κοινωνία.

«Κατατέθηκε προς ψήφιση και την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο που προβλέπει την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών της νέας ρυθμιστικής αρχής Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (πρώην Ρ.Α.Ε.) γεγονός που θα αποτελέσει αδιαμφησβήτητα και μεθοδευμένα την απαρχή της ιδιωτικοποίησης του ελεύθερου πολύτιμου αγαθού, του νερού!

Η ανησυχία μας, η ανησυχία όλων των ΔΕΥΑ και των φορέων παροχής ύδατος είναι τεράστια και σε κάθε κινητοποίηση, τα συνθήματα και οι φωνές μας αντηχούν την αγωνία όλων των ανθρώπων, όχι μόνο που εργαζόμαστε σε δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης, αλλά και όλων των πολιτών.

Στην πρώτη του μορφή το νομοσχέδιο οργανώθηκε χωρίς να συμμετέχει καν ο θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας για ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, η Ένωση των ΔΕΥΑ.  Δε συμμετείχε ούτε  το Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπαγόμαστε.

Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι η θέσπιση, η ίδρυση και η λειτουργία μιας νέας ρυθμιστικής αρχής με αυξημένες αρμοδιότητες θα είχε λογικό αντίκρισμα και εύλογο έρεισμα μόνον εφόσον το αγαθό της διαχείρισης του οποίου θα αναλάμβανε, βρισκόταν σε ελεύθερη αγορά και εκτεθειμένο σε ανταγωνιστικές προκλήσεις.

Όμως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η εποπτεία ο έλεγχος και οι ειδικότερες ρυθμίσεις διαχείρισης του έχουν διευθετηθεί με τον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ των Ν.1069/80.

Εάν δεν υπάρχει διάθεση ιδιωτικοποίησης, δεν υπάρχει και ο λόγος να υπάρξει μια νέα ρυθμιστική αρχή που θα διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού. Εφόσον ανταγωνισμός δεν υπάρχει στο μονοπώλιο και οι υπηρεσίες ύδατος δρουν σε πεδίο νόμιμου κρατικού μονοπωλίου.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις. Η παραχώρηση σε ιδιώτη αυτής της δραστηριότητας θα θέσει το ζήτημα του κέρδους, ο ιδιώτης στοχεύει στο κέρδος.  Εάν το νερό κοστολογηθεί και τιμολογηθεί ώστε η εταιρεία διαχείρισης να έχει κέρδος στο τέλος της ημέρας, η τιμή θα εκτοξευθεί! Το νερό όμως είναι δημόσιο αγαθό. Έχει αξία, όχι τιμή! Οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης δεν χρεώνουν το νερό, χρεώνουν την υπηρεσία να φτάσει το νερό στις βρύσες μας.

Δεν αρνούμαστε την εποπτεία και τον έλεγχο. Όμως αυτός να γίνεται για την καλυτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών και με την αναβάθμιση ίσως και την ενίσχυση της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το νομοσχέδιο παραχωρεί εξουσίες στην νέα ρυθμιστική αρχή καταργώντας έμμεσα τον ίδιο τον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ , τον Ν.1069/80.

Παρέχει την αρμοδιότητα ακόμη και να εισηγείται συνενώσεις και συγχωνεύσεις Δ.Ε.Υ.Α. μάλιστα αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβρη του 2024! Η ρυθμιστική αρχή που θα της συστηθούμε τον Μάρτιο του 2023, τον Δεκέμβριο του 2024 θα αποφασίσει για την τύχη μας, θα αποφανθεί για την διαχειριστική μας επάρκεια, για την επιβολή υπέρογκων δυσβάσταχτων προστίμων κ.α.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά από έννοιες που δεν αποσαφηνίζονται, τίθενται στην αοριστία τους και πολυσημασία τους, προφανώς τεχνηέντως διότι οι έννοιες που εισάγουν προσκρούουν ευθέως στον Ν.1069/80 και σε πλειάδα δικαστικών αποφάσεων. Μια νέα «δημιουργική ασάφεια» γεννάται.

Η νέα ρυθμιστική αρχή, όπως κατατέθηκε στο νομοσχέδιο θα έχει πόρους μεταξύ άλλων, σε ποσοστό επί του ετησίου κύκλου εργασιών των φορέων ύδρευσης. Αυτή η πρόβλεψη μεταφράζεται ως εξής, ότι ακόμη κι αν δεν μπορεί ν ανταπεξέλθει στη λειτουργία της μια ΔΕΥΑ, λόγω αυξημένων λειτουργικών αναγκών της, θα πρέπει να παραχωρεί μέρος των εσόδων της για τη λειτουργία της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. καθώς δεν προβλέπεται ποσοστό επί των κερδών αλλά επί του κύκλου εργασιών. Με ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΑ και του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου μας, λέμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΎ».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο