Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων και στον Έβρο

Μετά από μία περίοδο σχετικής ομαλοποίησης, επανήλθαν οι ελλείψεις κυρίως σε αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, φάρμακα για διαβητικούς αλλά και αντιτετανικά εμβόλια
Πρόεδρος Φαρμακοποιών Έβρου: «Δύσκολο και το φετινό καλοκαίρι»

της Κικής Ηπειρώτου
Επανήλθαν οι ελλείψεις φαρμάκων και στον Έβρο το τελευταίο διάστημα, μετά από μία περίοδο σχετικής ομαλοποίησης που προηγήθηκε. Μάλιστα, το πρόβλημα, που δεν είναι πανελλαδικό, αλλά πανευρωπαϊκό, αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Αθανάσιο Μαλάκη, οι μεγαλύτερες ελλείψεις αφορούν κάποιες αντιβιώσεις, εισπνεόμενα σκευάσματα, φάρμακα για διαβητικούς, ορισμένα ισχυρά παυσίπονα, ενώ πρόσφατα παρατηρήθηκε έλλειψη και στα αντιτετανικά εμβόλια, με αποτέλεσμα ο ΕΦΕΤ να χρειαστεί να προβεί σε έκτακτη εισαγωγή.
«Είχαμε μία περίοδο σχετικής ομαλοποίησης με το θέμα των ελλείψεων, όχι όμως σημαντικής βελτίωσης της κατάστασης. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί, ως είθισται, το καλοκαίρι, καθώς και οι εταιρείες κλείνουν για ένα μήνα» λέει στη ΓΝΩΜΗ ο κ. Μαλάκης, ενώ για τους λόγους των διαρκών ελλείψεων αναφέρει: «Υπάρχουν θέματα με την παραγωγή στα εργοστάσια, έχουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες, συσκευασίες κτλ… Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε ότι και τα γενόσημα τείνουν να σταματήσουν να κυκλοφορούν, καθώς λόγω μείωσης της τιμής πώλησης των φαρμάκων, κρίνεται ως ασύμφορη η παραγωγή τους. Γενικώς, υπάρχει μία τάση, τα πολύ φτηνά φάρμακα να αποσύρονται και στη θέση τους να κυκλοφορούν άλλα, πιο ακριβά».
Ο κ. Μαλάκης επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι με δεδομένες τις ελλείψεις αυτές, ο κόσμος δεν θα πρέπει να «στοκάρει» φάρμακα, επιδεινώνοντας την κατάσταση και δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα σε άλλους ασθενείς. Επιπλέον, αρκετές φορές, όταν η έλλειψη δεν μπορεί να καλυφθεί, χρειάζεται να υπάρξει μετά από συνεννόηση του ασθενή με το γιατρό, αλλαγή της θεραπείας, κι αντικατάσταση του φαρμάκου σε έλλειψη με κάποιο άλλο, είτε πρωτότυπο, είτε γενόσημο.
«Οι φαρμακοποιοί είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ μας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πολλές φορές βρίσκουμε λύσεις στις ελλείψεις. Ωστόσο το πρόβλημα είναι μεγάλο και έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι δύσκολο, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου.

Οι προτάσεις του ΕΜΑ ώστε να περιοριστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα.
Το πανευρωπαϊκό -για να μην πούμε παγκόσμιο- πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων επειδή σταμάτησε η παραγωγή πρώτων υλών σε Ινδία και Κίνα τα δύο τουλάχιστον πρώτα χρόνια της πανδημίας, έχει θέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ σε συναγερμό. Στο τραπέζι πέφτουν πολλές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί μακροχρόνια το πρόβλημα και να μην εξαρτάται η παγκόσμια παραγωγή από τις χώρες αυτές. Μάλιστα δύο πολυεθνικές δημιουργούν ήδη εργοστάσια πρώτων υλών στην Ευρώπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους ενώ λαμβάνονται και άλλα μέτρα…
Τι γίνεται όμως στον παρόντα χρόνο;
Ο ΕΜΑ (που είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός έγκρισης φαρμάκων) εξέδωσε προ ημερών συστάσεις προς την Φαρμακοβιομηχανία για την αύξηση των προσπαθειών επικοινωνίας και σχεδιασμού με στόχο να μην δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Ειδική ομάδα εργασίας του EMA συνέταξε ένα έγγραφο με 10 συστάσεις βέλτιστων πρακτικών που «οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, οι χονδρέμποροι, οι διανομείς και οι κατασκευαστές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν για να διασφαλίσουν τη συνέχεια της προμήθειας φαρμάκων και να μειώσουν τον αντίκτυπο των ελλείψεων».
Μέσω αυτού ο ΕΜΑ συνιστά:
– Την ενημέρωση των εθνικών αρμόδιων αρχών για επικείμενες ελλείψεις το συντομότερο δυνατόν.
– Την παροχή πληροφοριών για την καλύτερη πρόβλεψη των πιθανών επιπτώσεων εφαρμογή -προληπτικών μέτρων.
– Την κατάρτιση πρωτοκόλλων πρόληψης και διαχείρισης ελλείψεων.
– Το σχεδιασμό πολυεθνικών αλυσίδων εφοδιασμού για την αύξηση της ανθεκτικότητας.
– Τις ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και των αλυσίδων εφοδιασμού για την έγκαιρη συνεννόηση.
– Τις γενικές αρχές για την προώθηση της δίκαιης και ισότιμης διανομής φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
Όπως αναφέρουν, «οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε δελτίο φαρμάκων και καθυστέρηση σε κρίσιμες θεραπείες, με σημαντικό αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών. Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν λιγότερο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις και να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο φαρμακευτικών σφαλμάτων. Η διασφάλιση της διαθεσιμότητας εγκεκριμένων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον ΕΜΑ και το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο φαρμάκων».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του