Συνεχίζεται το «σήριαλ» με τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης

Δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη; Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και πάλι ο πρόεδρος Γιώργος Καϊσας – «Δεν θα ανεχθούμε άλλο την κατάσταση αυτή» διαμηνύει η παράταξη Λαμπάκη

της Κικής Ηπειρώτου

Και στη συνεδρίαση της Τρίτης συνεχίστηκε το «σήριαλ» με τον συνδυασμένο τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών συμβουλίων, τον οποίο ζητά επίμονα η αντιπολίτευση. Το τελευταίο διάστημα, μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες συνεδριάσεων λόγω έλλειψης απαρτίας, ο πρόεδρος του οργάνου Γιώργος Καϊσας συγκαλεί έκτακτα συμβούλια με θέματα που είναι πιεστικά λόγω χρόνου και παρά το αίτημα της αντιπολίτευσης, μόνο δια ζώσης.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, η παράταξη «Πόλη και Πολίτες» κατέθεσε έγγραφο ζητώντας για ακόμη μία φορά να γίνονται οι συνεδριάσεις και με τηλεδιάσκεψη, προειδοποιώντας ότι «δεν θα ανεχθούμε άλλο την κατάσταση αυτή… Αποκλειστικά υπαίτια για όσα συμβαίνουν είναι οι κκ Ζαμπούκης και Καϊσας, χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την κατάργηση της τηλεδιάσκεψης. Ζητάμε να ευθυγραμμιστούν με το περί δικαίου αίσθημα για το καλό των δημοτών, υποβάλλοντας αίτημα επαναφοράς του τρόπου τηλεδιάσκεψης και να τεθεί σε ψηφοφορία όπως ορίζει ο νόμος»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής Βαγγέλη Λαμπάκη, η τροποποίηση του άρθρου 41 του Νόμου ορίζει ότι οι σύμβουλοι επικεφαλής δημοτικής παράταξης έχουν το δικαίωμα 2 μέρες προ της δημόσιας πρόσκλησης να προτείνουν τη συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης με επείγοντα θέματα. Αν ο πρόεδρος δεν εγκρίνει την ένταξη των θεμάτων, τότε το δημοτικό συμβούλιο, με απόφαση που λαμβάνεται από την πλειοψηφία μπορεί να λάβει απόφαση για συζήτηση και λήψης απόφασης είτε να αναβάλει τη συζήτηση για ειδική συνεδρίαση.

«Το έγγραφο που καταθέσαμε αποτελεί αιτούμενο θέμα προκειμένου, στο επόμενο ΔΣ να τεθεί και να αποφασίσουμε αν θα γίνονται όπως πριν, με μεικτό τρόπο», τόνισε ο κ. Λαμπάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Καϊσας, επισήμανε προς τον κ. Λαμπάκη ότι στην ουσία, αυτό που ζητά, είναι να μπουν σε ψηφοφορία οι αρμοδιότητες του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που αντέκρουσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. «Τον τόπο, χρόνο και τρόπο των συνεδριάσεων τον ορίζει ο πρόεδρος… Δεν δικαιούται το συμβούλιο να αποφασίσει», επισήμανε ο κ. Καϊσας, προκαλώντας αντιδράσεις.
Η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Δραμανίδου, διαπίστωσε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, και πως από την πλευρά του προέδρου δεν υπάρχει καμία διάθεση συνεννόησης, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Δείξτε καλή διάθεση, προγραμματίστε συμβούλια Δευτέρα και Τετάρτη, και δώστε τη δυνατότητα και της τηλεδιάσκεψης. Βοηθήστε να λειτουργήσει το δημοτικό συμβούλιο».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις αρμοδιότητες του προέδρου και τη δυνατότητα που του δίνει ο νόμος για να αποφασίζει ο ίδιος», σημείωσε ο κ. Καϊσας, «έβαλα συμβούλια Τετάρτη και δεν είχαμε απαρτία… Τον προσφορότερο τρόπο για τις συνεδριάσεις τον αποφασίζει ο πρόεδρος».

«Φανατικός υποστηρικτής των δια ζώσης συνεδριάσεων» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκότσης, προτρέποντας ωστόσο τον πρόεδρο να δώσει τη δυνατότητα σε συμβούλους που δεν μπορούν για κάποιους λόγους να έρθουν στο δημαρχείο να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις. «Θα φανεί αν κάποιοι εσκεμμένα θα συμμετέχουν μόνο με τηλεδιάσκεψη… Αν δεν μπορεί υπάλληλός μας να υποστηρίξει τις τηλεδιάσκεψης, ας πληρώσουμε μία εταιρεία».

Η συζήτηση έκλεισε με την ατάκα «θα το δούμε» του προέδρου…

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο