Συνεχίζεται η αναστάτωση για την εξαίρεση του Έβρου από το bonus του «Εξοικονομώ για νέους» 

Η αλλαγή που προτείνει το ΤΕΕ Θράκης για να μην εξαιρεθεί ο νομός μας από την έξτρα πριμοδότηση του 15% και για να επωφεληθούν 42.000 δικαιούχοι 

Συνεχίζεται η αναστάτωση στον Έβρο για την εξαίρεση του νομού από το bonus της τάξης του 15%, που προβλέπεται να δίνεται σε κατοίκους δημοτικών ενοτήτων κάτω των 2.000 κατοίκων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους».
Όπως προκύπτει, ο λόγος της εξαίρεσης αυτής είναι τυπικός, ωστόσο οι επιπτώσεις, αν το πρόγραμμα παραμείνει ως έχει, θα είναι ουσιαστικές, σε μία περιοχή και μία συγκυρία που η παραμονή νέων ανθρώπων στον Έβρο είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του τόπου.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, η Αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας του ΤΕΕ έχει καταθέσει την πρότασή της στη διαβούλευση, η οποία λήγει τη Δευτέρα (21/11). Όπως εξήγησε ο κ. Λουρίκας, «εάν φύγει ο όρος “δημοτική ενότητα” και αντικατασταθεί από τον όρο “κοινότητα”, θα μιλάμε για 42.000 δυνητικούς δικαιούχους στον Έβρο, ο οποίος, με την παρούσα διατύπωση, εξαιρείται, διότι δεν έχει καμία δημοτική ενότητα κάτω των 2.000 κατοίκων”. 
Παράλληλα, η τροποποίηση του όρου «δημοτική ενότητα» σε «κοινότητα» θα αυξήσει τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων και στους άλλους δύο νομούς της Θράκης, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 22.000 στην Ξάνθη και τις 43.000 στη Ροδόπη. «Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους, πρέπει να το δούμε πέρα από τα στενά όρια της Δημοτικής Ενότητας, δηλαδή να πάμε στα όρια του οικισμού, να μεγαλώσει η κλίμακα και να είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Λουρίκας. 

Δυσαρέσκεια και στην υπόλοιπη Θράκη  

 Δυσαρέσκεια προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης ο αποκλεισμός των  ορεινών οικισμών του νομού μας από το έξτρα μπόνους 15% που παρέχει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους έως 39 ετών. Όπως αναφέρει το Εμπρός, ένα πρόγραμμα που δίνει κίνητρο στους νέους να ανακαινίσουν τα σπίτια τους και να μείνουν στα χωριά τους θέτει εκτός περιοχές  όπως η  Σταυρούπολη και άλλοι ορεινοί οικισμοί που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.
Σε αυτή την κατεύθυνση, άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή ΝΔ Ξάνθης κ. Σπύρου Τσιλιγγίρη ο οποίος σε συνεργασία και με τον βουλευτή Έβρου, Χρήστο Δερμεντζόπουλο, συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιλιγγίρης: «Της ζήτησα να συνδράμει, υπό την ιδιότητα της αυτή, προκειμένου να αρθεί η αδικία αυτή και να τηρηθούν στο ακέραιο όλα τα συμπεράσματα του σχετικού πορίσματος που προβλέπουν ισόρροπη και ισότιμη μέριμνα και ανάπτυξη στους Νομούς της Θράκης. 
Η Πρόεδρος ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επικοινωνίας και συντονισμένων από κοινού ενεργειών με το αρμόδιο Υπουργείο για το ζήτημα που προέκυψε για την εξεύρεση λύσης και άρσης της αδικίας εις βάρος του Νομού». 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του