efhmerida1

Συνεχίζεται η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αλεξανδρούπολη

Αρκετές οι περιπτώσεις πώλησης διαμερισμάτων από τα σχέδια, «τσουχτερές» οι τιμές

Κατά 56,2% αυξήθηκε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2024 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023. Η αύξηση αυτή κατατάσσει την ΑΜΘ στην 4η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας με τη μεγαλύτερη οικοδομική δραστηριότητα.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, τον Μάρτιο του 2024 στην περιφέρειά μας εκδόθηκαν 189 οικοδομικές άδειες, έναντι 121 που είχαν εκδοθεί το ίδιο διάστημα πέρυσι. Εκτιμάται ότι τη «μερίδα του λέοντος» έχουν οι νομοί Έβρου και Καβάλας. Ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, η ανοικοδόμηση των τελευταίων μηνών θυμίζει κάτι από παλιές, καλές εποχές, τότε που η μία νέα οικοδομή ξεπρόβαλλε αμέσως μετά την άλλη, χωρίς ωστόσο να μιλάμε (ακόμη) για ολική επαναφορά. Στα «πάνω» του και το νησί της Σαμοθράκης, με αρκετές νέες κατοικίες υπό κατασκευή και υπό σχεδιασμό, από ξένους και Έλληνες επενδυτές.
Σε ό,τι αφορά στην πρωτεύουσα του Έβρου, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην περιοχή της Απολλωνιάδας, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί δύο πενταόροφες οικοδομές, έχει μόλις ξεκινήσει η κατασκευή άλλων δύο, ενώ είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η κατασκευή ακόμη τριών.
Και σε άλλες γειτονιές της Αλεξανδρούπολης, όπως και στο κέντρο, κατεδαφίζονται παλιά κτίσματα για να δώσουν τη θέση τους σε νέα. Η ανοικοδόμηση εκτιμάται ότι θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχε έλλειψη νέων οικοπέδων.
Σύμφωνα με πηγές του κατασκευαστικού και μεσιτικού κλάδου, πολλά διαμερίσματα έχουν ήδη πουληθεί, ακόμη από τα σχέδια, κυρίως για ιδιοκατοίκηση, αλλά και για εκμετάλλευση, είτε μέσω βραχυχρόνιας είτε μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.

Στα ύψη οι τιμές
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και μετά από μια περίοδο οικονομικής αστάθειας και ύφεσης, η αγορά του real estate βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.
Στην Αλεξανδρούπολη, τα νέα διαμερίσματα, ως 5 ετών, πωλούνται ανά 2.000 ευρώ το τ.μ. ενώ τα διαμερίσματα άνω των 5 ετών, ανά 1.380 ευρώ το τ.μ. Πρόκειται για τιμές αισθητά αυξημένες, σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, γεγονός που αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση των οικοδομικών υλικών, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και στην έλλειψη οικοπέδων. Φυσικά, τον ρόλο τους έχουν παίξει και τα Airbnb που αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς στην πόλη, μειώνοντας τη «δεξαμενή» των διαθέσιμων διαμερισμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά διαμερίσματα διαθέσιμα, νέα ή παλαιότερα.

Πωλούνται από τα σχέδια
Στην πρωτεύουσα του Έβρου η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που υπάρχουν περιπτώσεις πώλησης διαμερισμάτων, από τα σχέδια ακόμη, ενώ για ορισμένα ιδιαίτερα ευρύχωρα και πολυτελή διαμερίσματα που θα κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη πωληθεί από τα σχέδια, σε τιμές που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.
Κυρίως αγοράζουν ντόπιοι, δίχως να λείπουν και οι περιπτώσεις ξένων που είτε θέλουν να αποκτήσουν μία κατοικία εντός ή εκτός πόλης για τις διακοπές τους, είτε επενδύουν σε κάποιο ακίνητο για να το αξιοποιήσουν επιχειρηματικά.
Εξάλλου, η τάση τόσο σε παλαιότερα όσο και σε νεόδμητα διαμερίσματα, είναι αυτά είτε να διαχωρίζονται σε μικρότερα, είτε να κατασκευάζονται ως μικρά από την αρχή. Πάντως, το φαινόμενο της κατασκευής νέων σπιτιών, τα οποία στη συνέχεια έμειναν για καιρό απούλητα, έχει σαφώς μειωθεί το τελευταίο διάστημα.
Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr