Συνεχίζει να προκαλεί «αναταράξεις» η πεζοδρόμηση της παραλιακής

Νέος γύρος αντιπαράθεσης στο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης: Θέλουμε σταθερότητα-Δεν ζητήθηκε η επίσημη θέση μας

Της Κικής Ηπειρώτου

Η φετινή «περιπέτεια» με την πεζοδρόμηση της παραλιακής της Αλεξανδρούπολης συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις και αναταράξεις. Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μερίδα της αντιπολίτευσης να εκφράζει την έντονη ενόχλησή της για την στάση της δημοτικής αρχής, που απέδωσε ευθύνες για το γεγονός ότι η παραλιακή έμεινε κλειστή για τους πεζούς για κάποιες μέρες. Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος υπογραμμίζει πως οι επαγγελματίες θέλουν το ωράριο 8 με 1 για την πεζοδρόμηση της παραλιακής, καθώς είναι αυτό που έχει συνηθίσει ο κόσμος.
Η παραλιακή πεζοδρομήθηκε για πρώτη φέτος το βράδυ της 20ης Μαΐου, χρειάστηκε όμως να δοθεί και πάλι στα οχήματα στις 24 Μαΐου, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του στις 23 Μαΐου δεν είχε καταφέρει να λάβει απόφαση με την πλειοψηφία που απαιτούνταν. Μετά από περίπου 10 μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι πεζοί έκαναν τη βόλτα τους είτε στα πεζοδρόμια είτε πάνω στον ποδηλατόδρομο, γεγονός που προκάλεσε παράπονα, και ύστερα από διαμαρτυρίες των επαγγελματιών της εστίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο με έκτακτη και δια περιφοράς συνεδρίασή του στις 2/6, έλαβε απόφαση έγκρισης της πεζοδρόμησης από τις 8 ως τη 1. Έτσι, οι βραδινές βόλτες, μετά από ένα μικρό «διάλειμμα», ξεκίνησαν και πάλι στις 3 Ιουνίου και θα διαρκέσουν, όπως προβλέπεται, ως 25 Σεπτεμβρίου.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση, και μετά την ψηφοφορία, αυτό που ειπώθηκε τόσο από την υπηρεσία, όσο και από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Καϊσα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, είναι ότι από την στιγμή που ούτε η πρόταση της δημοτικής αρχής για 8 με 1, αλλά ούτε η πρόταση μερίδας της αντιπολίτευσης για 9 με 1 συγκέντρωσε 21 ψήφους, ισχύει αυτόματα η περσινή απόφαση. Αυτό, λίγες ώρες μετά άλλαξε, αφού προέκυψε πως τελικά, χρειάζεται νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να μπορεί να κλείσει η παραλιακή.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η δημοτική αρχή προέβη σε μία ανακοίνωση που πυροδότησε αντιδράσεις, αφού, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν ότι «μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, όπου με μαθηματική ακρίβεια η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, οι καθιερωμένες βραδινές βόλτες στην παραλιακή της Αλεξανδρούπολης για κατοίκους και επισκέπτες αποτελούν παρελθόν… Δυστυχώς, δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων μετά την αρνητική ψήφο της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η συγκεκριμένη εισήγηση… Ευχόμαστε η λογική να πρυτανεύσει και σύντομα, σε μια επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να επανέλθουμε στο πρότερο καθεστώς, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία απαιτείται για την επικαιροποίηση του αντίστοιχου ΦΕΚ η αυξημένη πλειοψηφία των 21 ψήφων».
Σχολιάζοντας αυτή την ανακοίνωση, αλλά και γενικότερα τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής γύρω από το θέμα, ο επικεφαλής της «Αδέσμευτης Νέας Αυτοδιοίκησης» Βαγγέλης Μυτιληνός, σημείωσε πως η πεζοδρόμηση ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο επειδή η δημοτική αρχή ήθελε να κλείνει από τις 20/5 ενώ η προηγούμενη απόφαση όριζε από 1/6. «Είχατε το ΦΕΚ που έληξε από τον Σεπτέμβριο του ’21, δεν έγινε καμία αναφορά γι’ αυτό στο συμβούλιο, εμείς δεν το ξέραμε, και βάλαμε το θέμα σε ψηφοφορία μόνο για την ώρα. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να κλείνει κάποια ώρα η παραλία… Ξεσηκώνετε τον κόσμο λέγοντας ότι η αντιπολίτευση έφερε θέμα να μην κλείνει η παραλία. Τέτοιοι μέθοδοι δεν είναι σωστοί και αρεστοί σε ένα δημοκρατικότατο Δημοτικό Συμβούλιο… Είπατε ότι δήθεν η αντιπολίτευση δεν θέλει να κλείνει η παραλία και μας έστελναν μηνύματα οι μαγαζάτορες. Μας θίγει αυτό, γιατί είναι πράγματα που δεν έχουν γίνει».
Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που πλέον έχει γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο για το θέμα, Θεόδωρος Βουρδόλης σημείωσε πως το θέμα ήρθε εγκαίρως στο Δημοτικό Συμβούλιο (παρά το γεγονός ότι όπως σχολιάστηκε, πρώτα έκλεισε η παραλιακή με βάση την παλιά απόφαση, στις 20/5 και μετά ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για εκ νέου έγκριση στις 23/5). Η απόφαση του 2021, θα έπρεπε να επικαιροποιηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο κι επειδή ορίζεται ως κανονιστική, θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους, κάτι που δεν έγινε. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να αλλάξει την ώρα με εκείνη την απόφαση, θα έπρεπε είτε να επικαιροποιήσει την παλαιότερη απόφαση είτε να υπάρξει νέα εισήγηση της υπηρεσίας και νέα ψηφοφορία. «Όλα αυτά τα χρόνια η εισήγηση ήταν να κλείνει στις 8. Με την πρότασή σας για τις 9, σημαίνει ότι δεν θέλατε να ανοίξει για τους πεζούς η παραλιακή» σημείωσε ο κ Βουρδόλης, προκαλώντας αντιδράσεις.
Ο κ. Μυτιληνός ρώτησε τον Αντιδήμαρχο για ποιο λόγο δεν έγινε δια περιφοράς συνεδρίαση την επόμενη μέρα (δηλαδή στις 24/5) ώστε να κλείσει η παραλιακή για τους πεζούς για τ μικρότερο χονικό διάστημα, αλλά το θέμα ήρθε ξανά στις 3/6. «Εξαπατήσατε τους ανθρώπους που πάνε για το μεροκάματό τους, αυτό θέλατε να κάνετε και να το φορτώσετε στην αντιπολίτευση», είπε, εννοώντας τους επαγγελματίες της εστίασης.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριάκος Αετόπουλος διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν υπήρξε από τη δημοτική αρχή η διευκρίνηση ότι υπάρχει ΦΕΚ και απαιτείται επικαιροποίηση. «Γιατί επιλέξατε να είστε η μοναδική δημοτική αρχή, που από 1η Ιουνίου κλείσατε τον δρόμο, είναι δικό σας παράσημο αυτό, με τους παραλογισμούς σας το πετύχατε, φτάνει πια η κοροϊδία στους δημότες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Θέμης Κυριακίδης, επισήμανε πως το θέμα που προέκυψε τον προσβάλει προσωπικά. Όπως τόνισε, η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης για το ωράριο 9 με 1, προέκυψε από οχλήσεις από τον κόσμο, αλλά και από δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, «δεν έχουμε κλειστά αυτιά, προσπαθούμε να ζυγίσουμε καταστάσεις… Δεν είναι τόσο κακό να υπάρχει ένας επαναπροσδιορισμός όλων αυτών των σχέσεων , με την αύξηση του κυκλοφοριακού, την ανάπλαση της παραλιακής κάτω από το Φάρο, ώστε να συζητήσουμε τη μετάθεση της ώρας για τις 9», υπογράμμισε και αναφέρθηκε και στις διαβεβαιώσεις της υπηρεσίας μετά την ψηφοφορία ότι ισχύει η παλιά απόφαση: «Άρα, δεν φύγαμε από εδώ για να πούμε ότι είμαστε αντίθετοι στο να κλείσει η παραλιακή». Χαρακτήρισε καθ’ όλα παραπλανητική και άστοχη την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η οποία, το μόνο που πέτυχε ήταν να προκαλέσει εκνευρισμό και αγανάκτηση στους πολίτες. «Όλη αυτή η διαδικασία και τοποθέτηση προσβάλει το Δημοτικό Συμβούλιο και ακυρώνει τη δημοκρατική διαδικασία. Από πότε οι εναλλακτικές προτάσεις θεωρούνται αρνητική ψήφος της αντιπολίτευσης; Ίσως η εναλλακτική πρόταση για τις 9 να μην είναι η πιο ορθή και ουσιαστική, όμως, δεν έχετε δικαίωμα να την προσβάλετε με ψευδείς δηλώσεις και να απολογούμαστε εμείς για τι; Καλό είναι να ζητήσετε συγνώμη, πέρα από τους πολίτες, και από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου».
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καρυπίδης αναφέρθηκε στην αλλαγή της ώρας από 9 σε 8 επί δημαρχίας Λαμπάκη και διερωτήθηκε πώς είχαμε προλάβει τότε τις προθεσμίες, ως Δήμος και πώς επετεύχθη και η αλλαγή της ώρας και η τροποποίηση. «Ήμουν υπέρ της αλλαγής και την είχα ψηφίσει, αν και είχα πει ότι διαφωνώ τότε, αλλά θα το δοκιμάσω και ο λόγος της ένστασής μου για την αλλαγή από 9 σε 8 ήταν ότι ο κόσμος που μένει στις Φέρες θα πρέπει να φεύγει από τις 6 από τα Δίκελλα και τη Μάκρη, λόγω κίνησης».

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης

«Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης, καθώς και με την ομόφωνη δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ανακοινώνουν για το περιβόητο θέμα του κλεισίματος της παραλιακής λεωφόρου τα παρακάτω:
Η άποψη του εμπορικού κόσμου ήταν και είναι πως θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερότητα στο ωράριο καθώς και στις ημερομηνίες που κλείνει η παραλιακή στην πόλη μας.
Γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνει το γνωστό σε όλους μας ωράριο, από τις 20:00 ως και τη 01:00 η ώρα, και μάλιστα από την 01/06 και μετά.
Ο λόγος είναι πως δεν επιζητούμε τις αλλαγές διότι ο κόσμος έχει συνηθίσει στο συγκεκριμένο ωράριο και δε θελουμε να προκαλέσουμε αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Να επισημάνουμε πως ουδέποτε ζητήθηκε επισήμως η θέση του Συλλόγου μας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τον Εμπορικό Σύλλογο.
Με τοποθέτησή του ήδη από τις 20/5, ο πρόεδρος του Συλλόγου σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης είπε πως το μόνο ζητούμενο για τους επαγγελματίες και την αγορά είναι να μην υπάρχουν αλλαγές»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο