Χωρίς ειδήσεις, όπως άλλωστε αναμένετο, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η συνάντηση απλώς επιβεβαίωσε την πρόθεση και των δύο πλευρών να παραμείνουν (στην επιφάνεια τουλάχιστον) ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Σημειωτέον δε ότι στις επίσημες ανακοινώσεις και της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς δεν υπήρχε καμία αναφορά στο Κυπριακό. Και αυτό παρόλο που ο Ερντογάν προηγουμένως κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους, επαναλαμβάνοντας τα περί λύσης δύο κρατών.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν διήρκεσε μισή ώρα, δηλαδή δέκα λεπτά πάνω από τον προγραμματισμένο χρόνο. Παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων των δύο ηγετών, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Η Τουρκία θέλει μία διαπραγμάτευση για Αιγαίο σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μία διαπραγμάτευση για θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο με διεθνή διάσκεψη με Λιβύη και Αίγυπτο, όχι όμως και την Κύπρο, κάτι που δεν μπορεί φυσικά να δεχθεί η Ελλάδα.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Σύμφωνα με το Μαξίμου: “Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.”
Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η θετική ατζέντα και ο πολιτικός διάλογος σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα πρέπει να προχωρήσουν επομένως κατά τον Οκτώβριο με Δεκέμβριο.
Η ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς
Στην ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς επίσης δεν υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό. Πίσω από τις γραμμές πάντως διαφαίνεται κάποια δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν προχωρά ο πολιτικός διάλογος, όπως τον εννοεί η Τουρκία.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης “κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Τονίζοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν μπροστά με αποφασιστικά βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και οι πράξεις σε συμφωνία με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσουν τις δύο χώρες.”
Η ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης καταλήγει: “Τονίζοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ειδικά στη Γάζα, με στόχο αθώους πολίτες και την ειρήνη στην περιοχή, ο πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος η κρίση να επεκταθεί στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει στη Γάζα χωρίς εμπόδια”.
news247.gr